-->
PLĂCEREA
GUSTULUI
Motto: Cea mai mare prostie e să-ți sacrifici sănătatea pentru o altfel de fericire.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
Nu trebuie să ne atingem de plăcerile
gustative, căci sunt sacre. Fără ele, viaţa este insipidă, ternă. Inspectarea
farfuriilor nu e treaba mea decât în măsura în care atac agricultura şi industria
agroalimentară, toate aceste firme lipsite de scrupule care ne ruinează
sănătatea otrăvind hrana cu diverse mizerii chimice, pesticide, coloranţi,
conservatori, până la ticăloşii de felul utilizării unor bucăţele sintetice pe
post de căpşuni în iaurturi! Prin urmare, activitatea mea ar trebui să se
rezume la denunţare. Să fiu cavalerul alb și-atât!
Poziţia de victimă căreia
boala îi permite să se dedulcească la micile plăceri este foarte confortabilă.
Câte un exces din când în când nu poate face rău. Să nu băgăm în seamă interdicţiile!
La ce bun să mori centenar după o viaţă de privaţiuni? Ne-am săturat de
acriturile care ne tiranizează cu morala lor. Iată cum, după zeci de pagini în
care v-am aprobat tacit, acum, printr-o singură frază, vă scufund în mlaştina
vinovăţiei. Nu aceasta este intenţia mea, singura mea ambiţie este să identific
mijloacele optime pentru ca voi să străluciți de sănătate, fiind vorba, deopotrivă,
de prevenirea îmbolnăvirilor şi de o stare plină de energie şi vivacitate, de păstrarea
inocenţei copilăriei, de găsirea unui prilej de încântare în simpla observare a
zborului unei libelule. Această capacitate de a ne minuna de un fleac o
moştenim de la Epicur, iar referirea la maestru doar ca la un apologet al
ospeţelor e o adevărată mârşăvie. Epicurianul autentic nu este un mânuitor
înfocat al tacâmurilor, dimpotrivă, el îi urmează sfaturile lui Hipocrate,
părintele medicinii, care spunea: „Suntem ceea ce mâncăm”, precept care,
implicit, nu se asortează cu vestitul dicton De gustibus et coloribus non
disputandum.
De altfel, orice plod va
ajunge într-o bună zi să discute gustul, sau mai curând să-l combată cu lacrimi
şi zbierete, în faţa farfuriei pline cu o mâncare al cărei miros îi
revoltă intestinele. Amintiţi-vă de încrâncenarea cu care refuzaţi, preferând
să muriţi de foame, tocana, fasolea boabe, conopida, ruladele de carne,
andivele, roşiile... Pe mine, chiar şi negocierea finală, purtată cu blândeţe –
o lingură pentru mama, una pentru tata, una pentru bunica, alta pentru surioară
– mă găsea într-o postură belicoasă. Am repurtat numai victorii până la Waterloo:
supa de ceapă! Două zile întregi am ţinut gura strâns închisă în faţa lingurii;
până la urmă, am pierdut războiul de uzură, fără a obţine măcar concesia
umanitară a încălzirii porţiei. Am mâncat-o rece, era o mixtură infectă, cu
aspect de zoaie. Vă povestesc toate aceste lucruri deoarece, o dată cu trecerea
timpului, cumplita fiertură a ajuns să-mi încânte papilele gustative.
Precis, şi dumneavoastră aveţi
printre mâncărurile favorite câteva feluri pe care la început le-aţi detestat.
Poate că, pe de altă parte, sunteţi amatori de vinuri bune. Resimţirea unei
emoţii aparte în faţa divinei sticle nu este nicidecum spontană, ci necesită o
ucenicie de durată. Aceasta începe uneori cu o maimuţăreală din copilărie,
lingând resturile din paharele adulţilor la sfârşitul mesei, sau din
adolescenţă, la o petrecere cu prietenii, ori mai târziu, în cursul unei agape
la birou – ridicăm paharul în aer pentru a-i imita pe ceilalţi.
Pentru cei rămaşi în urmă la
capitolul convivialitate, există posibilitatea efectuării de stagii sub oblăduirea
veneraţilor enologi. Indiferent de calea pe care am urma-o, ar fi de crezut că
gustul dobândit este intangibil, că e cu neputinţă de păcălit, că aprecierile
extatice lansate de cunoscători la degustarea unui vin reputat sunt nişte
sentinţe indiscutabile! Tocmai acest lucru au vrut să-l verifice Gil Morrot de
la INRA (Institutul Național de Cercetări Agronomice) din Montpellier şi Denis
Dubourdieu, de la Facultatea de enologie a Universităţii din Bordeaux. Rezultatul
experimentului a fost publicat în nr. 24 din revista Cerveau & Psycho (Creier și psihic).
Mai întâi, cercetătorii le-au prezentat
unor degustători două eşantioane de vin de înaltă calitate, cerându-le să le
descrie aromele; primul era un vin roşu, amestec de cabernet sauvignon şi merlot
Bordeaux, iar al doilea era un vin alb, combinaţie de sauvignon şi semillon.
După câteva zile, aceloraşi experţi li s-au prezentat aceleaşi licori, numai că
vinul roşu a fost colorat în alb şi viceversa, fără ca substanţa
transformatoare să aibă vreo influență asupra gustului. La final, degustătorii
au atribuit vinului alb colorat în roşu proprietăţile aromatice ale unui vin
roşu autentic – mirodenii, cireşe, lemn dulce – în timp ce vinul roşu colorat
în alb l-au descris ca pe un vin alb cu parfum de litchi, grepfrut şi miere,
demonstrând astfel că aprecierea papilelor depinde în mod direct de văz.
Pentru a stabili mai precis această
influenţă, Frédéric Brochet, viticultor şi psiholog, care a stat la originea studiului,
le-a oferit unor voluntari, la interval de o săptămână, un vin de calitate
medie scos din acelaşi butoi. La prima degustare, vinul a fost prezentat într-o
sticlă obişnuită, iar la a doua, într-o sticlă specifică soiurilor de excepţie.
Comentariile care însoţesc primul contact cu vinul, după ce a fost adulmecat îndelung,
sunt devastatoare: simplu, sărac, dezechilibrat, pe când a doua sticlă
s-a bucurat de calificativele complex, bogat, echilibrat. Prin urmare,
bem cu ochii, fapt confirmat de Christine Lange, cercetător în cadrul CNRS
(Centrul Național de Cercetări Științifice) la Centrul European pentru
Ştiinţele Gustului de la Dijon. Împreună cu echipa sa, ea a stabilit că nu-i
acelaşi lucru să-ţi fie gâdilată bolta palatină de bulele unei şampanii Dom
Perignon sau Belle Epoque, ori de lichidul efervescent dintr-o sticlă cu
producător necunoscut. Tot în nr. 24 din Cerveau & Psycho, Christine Lange descrie studiul pe
care l-a făcut pe o serie de băutori de şampanie. Participanţii chemaţi să
guste lichidul dintr-o sticlă prestigioasă îi atribuiau note de plăceri
hedoniste, superioare celor acordate aceleiaşi şampanii, vărsată dintr-o sticlă
obişnuită. Aşadar, nivelul de plăcere se corelează cu renumele mărcii.
Toate cercetările pe tema
gustului confirmă faptul că aprecierea unui vin are o foarte mică relaţie
directă cu savoarea lui. Evaluarea unui soi renumit depinde şi de parametrii
sociologici, unul dintre cei mai importanţi fiind ierarhia stabilită de
critici, aceștia beneficiind de credibilitatea pe care le-o dau jurnaliştii.
Astfel, patriarhul experților în stabilirea calității vinurilor, americanul
Robert Parker, dă verdicte irefutabile, de multe ori întâmplându-se ca
negustorii să treacă în cataloage opinia lui în locul listei aromelor unui anumit
vin.
Vinul reprezintă o formă de
valorizare socială, lucru pe care l-au stabilit deja cercetările întreprinse în
anii ’70 de filozoful Pierre Bourdieu. Acesta a inventat conceptul de „habitus”,
încorporând influenţa normelor asupra comportamentului individului. În acest
sens, cel care, cu nările fremătând, adulmecă licoarea ce se roteşte alene pe
fundul paharului, apoi lasă să alunece o sorbitură de-a lungul limbii şi, cu
buzele strânse dizgraţios, o plimbă prin gură înainte de a înghiţi încet, cu
pleoapele închise în semn de apreciere, nu mai e oareşicine. Bourdieu a
constatat că această teatralizare dă mai multă respectabilitate ca purtarea
Legiunii de Onoare.
În mare parte, aceste studii
care strică vesela tradiţie sunt nişte prostii care merită uitate de îndată. La
ce bun să strici bucuria cetăţeanului? Ştiinţa înseamnă progres, nu abolirea
plăcerii prin cercetări obscure. De la ea aşteptăm să ne insufle entuziasm, să
ne amelioreze şi să ne dinamizeze viaţa cotidiană, aşa cum o fac numeroasele
publicaţii internaţionale care prezintă binefacerile consumului de vin pentru
sănătatea noastră. Concluziile unanime pe acest subiect au dus la recomandarea
unui consum cotidian moderat, pentru prevenirea riscurilor cardiace: două-trei
pahare de vin pentru bărbaţi, unul sau două pentru femei, cu abstinenţă totală
în timpul sarcinii. Putem continua, prin urmare, să ridicăm paharul la bodegă,
să urăm sănătate şi să-l dăm pe gât, vinişorul e un tratament de
întinerire brevetat: „Şefu’ încă unul, nu de plăcere, ca leac preventiv!”
Reţeta este respectată cu un entuziasm debordant.
Perspectiva sinistră ca băutorul
de apă înveterat care se ascunde în mine să ajungă înainte de vreme să-i
ospăteze pe viermi m-a îndemnat să analizez mai atent studiile publicate. Prima
surpriză a fost abundenţa lucrărilor pe această temă. Pe loc, mintea mea
ticăloasă s-a activat, cuprinsă de suspiciune: nu cumva este vorba de efectul
subvenţiilor oferite de lobby-urile viticole? Al doilea prilej de uimire: posologia
recomandată, căci laboratoarele nu reuşesc să se pună deloc de acord– unii
cercetători nu acceptă existenţa unor beneficii preventive, alţii afirmă că
doza necesară ar fi de 7-8 pahare pe zi pentru bărbaţi și 6-7 pentru femei!
Lucrurile o iau razna în privinţa datelor experimentale: numărul voluntarilor
fluctuează de la 20 la 100, ei nu au fişă de identificare, nu li se cunosc
vârsta, caracteristicile corporale, profesia, modul de viaţă, practica
sportivă, mediul în care trăiesc... Alte informaţii esenţiale ignorate sunt
cele referitoare la vinul administrat acestor cobai: soiul, anul îmbutelierii,
procedeul de vinificare, gradul de alcoolizare, caracteristicile butoaielor,
prezenţa aditivilor etc. Cât despre durata „tratamentului”, aceasta depinde de
fantezia cercetătorilor, fiind în unele cazuri de 6 luni!
Mai mult, n-am dibuit vreun
studiu care să se ocupe de vinurile bio, deşi supra-utilizarea pesticidelor în
culturile de viţă de vie este atât de îngrijorătoare, încât în anul
2008, o comisie a lansat o alertă publică, precizând că 20%
din totalitatea moleculelor chimice răspândite pe terenurile agricole din
Franţa sunt concentrate în vii – inclusiv acolo unde se produc vinurile cele
mai renumite – în condiţiile în care acestea nu reprezintă decât 3% din
suprafaţa cultivată! Chiar dacă unele reziduuri toxice pătrund în sticle, nicio
cercetare nu ia în calcul prezenţa lor şi, prin urmare, nu stabileşte efectul
pe care l-ar avea asupra sănătăţii absorbirea unor doze atât de mari. În schimb, toate studiile se
concentrează asupra resveratrolului, un polifenol antioxidant puternic, a cărui
acţiune ar constitui o adevărată binefacere pentru sistemul cardiovascular.
Virtuţile lui protectoare sunt stabilite atât de clar, încât Organizaţia
Mondială a Sănătăţii îi atribuie o reducere cu 40% a riscului de infarct,
precum şi faptul că atacă radicalii liberi, inhibă agregarea plachetelor sanguine,
blocând acţiunea trombinei şi a altor factori agregatori, favorizează producţia
de oxid de azot (care relaxează şi dilată arterele) şi, în fine, scade colesterolul
şi hipertensiunea arterială!
Dacă nu aveţi o personalitate
sumbră cu tendinţe sinucigaşe, nu ştiţi cum să ajungeţi mai repede la magazin
să vă faceţi o provizie de sticle cu vin bun. Stop! Trebuie să recunosc, mi-am
manipulat cititorii inserând laudele OMS, deoarece concluziile organismului
mondial se bazează pe studii asupra resveratrolului pur, extras din zmeură,
mure, coacăze sau afine, care sunt foarte bogate în această substanţă.
Informaţia este însă disimulată de propaganda care încearcă să ne vâre pe gât
remediul vinicol. Propaganda este cu atât mai ticăloasă, cu cât, dacă
strugurele are un conţinut semnificativ de resveratrol, acesta este concentrat
aproape exclusiv în coajă, astfel că la tescuire, o cantitate infimă trece în
suc, iar pentru a beneficia de doza salvatoare ar trebui să bem între 8 şi 10
litri pe zi!
Dacă vreţi să profitaţi de pe
urma resveratrolului din acest fruct, trebuie să faceţi cure de struguri
toamna, mâncând direct boabele, sau sub formă de suc, dar, evident, cu tot cu
coajă. Puteţi îndrăzni chiar să ţineţi o mono-dietă timp de câteva zile, până
la două săptămâni. Practica aceasta este regeneratoare, o adevărată cură de
întinerire, din câte povestesc adepţii ei, efectele fiind confirmate de
cercetările care au constatat că longevitatea unor drojdii şi a musculiţei de
oţet (drosophila) creşte cu 70% datorită activării genei SIR de către
resveratrol. Alte studii au arătat că extractul de resveratrol blochează
dezvoltarea celulelor canceroase în diverse stadii. Unul dintre ele, publicat
în Science, indică
o reducere cu 98% a tumorilor cutanate la şoareci, după 18 săptămâni de administrare
a concentratului de resveratrol. Trebuie remarcat că sub această formă foarte eficace,
de extract din struguri roşii proveniţi din culturi bio, se poate consuma în
capsule, asociat cu planta japoneză Polygonum cuspidatum.
Deşi este clar ca lumina
zilei, demontarea pretextelor pentru sacralizarea butelcii nu pare să găsească
prea mulţi adepţi. Tradiţia nu se lasă învinsă de argumente şi demonstraţii.
Sticla e un simbol al convivialităţii, o emblemă a veseliei, şi aureola nu
acoperă doar nectarul lui Bachus, ci toată gama de băuturi. Alcoolul e un mare
eliberator, fiecare grad e o promisiune de trecere a unui prag suplimentar de
îndrăzneală, gata, uităm de complexe, ghemuiţi pe bancheta din bar. Paharele
îndeamnă la decontractare, femeia este în sfârşit egală cu bărbatul, toţi se
simt uşori şi euforici, iar celulele se apropie de punctul de fierbere.
Atmosfera se încinge, entuziasmul reprimat în viaţa de zi cu zi se revarsă
dintr-o dată în tumult. Ce bună tovarăşă e sticla! Râsul pune stăpânire pe noi,
sparge barierele. În imponderabilitate totul e amuzant, grijile se estompează,
corpul devine autonom. Escapadele sunt indispensabile, excelente mijloace de
defulare. Trăiască petrecerea! Mai sunt şi fanii extremelor, maniacii
deflagraţiei supreme, adepţii modei care face ravagii printre tineri, binge
drinking – concursul
„cine se prăbuşeşte primul în balta de vomă”. Ah, ce plăcere trebuie să fie să
zaci cu creierul ferfeniţă!
Iată că mă ambalez, în loc să
las asta pentru ultimul capitol care, sper eu, vă va face să închideţi cartea
cu dorinţa de a profita de fiecare moment al vieţii, de a face lucruri memorabile.
Nu asta li se întâmpla celor care caută senzaţii tari în pahare. Trecutul lor e
înceţoşat, nu-şi aduc aminte nici măcar de primul sărut ori de prima relaţie
amoroasă. Sunt frecvente cazurile în care clipele vrăjite sunt înecate în
artificiul alcoolului. Statistici care par să-i acrediteze puterea afrodiziacă.
De fapt, nu e decât o altă păcăleală, mitul chefliului seducător e o escrocherie
care se transmite de la o generaţie la alta.
Efectul dezinhibator al primelor
pahare este real, dar, prin acţiunea lui sedativă, alcoolul distruge libidoul
și subminează aroganţa mândrelor organe prin infiltrarea acidului lactic,
asalturile de berbec lăsând loc tatonărilor molatice. În cazul băutoarelor,
prejudiciul se manifestă la nivelul clitorisului, acest penis în miniatură.
Dacă, aşa cum ştie toată lumea, consecinţele abuzului de alcool se prelungesc câteva
ore, dacă nu chiar zile - interval în care craniul pare să fie torturat de o
echipă de picamere - repetarea acestor excese, chiar şi în condiţiile unor
perioade de abstinenţă totală, duce după 5 ani la o pierdere importantă a capacităţii
de a obţine plăcerea sexuală, conform lui Mary Ann Emanuele de la Loyola
University Stritch School of Medicine din Illinois. Un studiu realizat la
universitatea din Helsinki, în Finlanda, evidenţiază efecte analoge pentru un
consum regulat moderat, fiind vorba inclusiv de scăderea dramatică a producţiei
de spermatozoizi şi blocarea ovulaţiei.
Să ne oprim din acuzaţii, aş
părea încrâncenat dacă aş continua să-mi tocesc condeiul enumerând ravagiile pe
care le provoacă băutura. Ajunge să reţinem că nu este altceva decât o impostură
care diminuează energia şi distruge sublima, extatica PLĂCERE. Plăcere
autentică, întrucât iluminarea nu se sfârşeşte în hăurile efectelor secundare,
ci singura consecinţă este fericirea totală. La fel, starea generală de bine se
creează doar cu elemente pozitive, fără efecte adverse. Să renunţăm la
instantaneele jubilatorii, la artificiile care provoacă pe ascuns daune grave
sănătăţii, să nu ne lăsăm posedaţi de dorinţele compulsive. Aţi ghicit, mă
refer la alimentaţie şi, împreună cu Hipocrate, spun: „Fie ca hrana să vă fie
leac!”
Sursa: Marc Menant - Medicina ne ucide, Ed. Antet,
2009
-->
Ei, la partea cu refuzul copiilor de a manca anumite chestii sanatoase, dar "scarboase" m-am recunoscut si eu si am recunoscut si copilul meu. Si la fel de adevarat este ca acum mananc lucrurile care imi displaceau in copilarie. Pot trece peste gustul neplacut daca stiu ca e ceva sanatos. In ceea ce priveste alcoolul sunt categoric si definitiv impotriva , mie imi face rau, nu inteleg efectul euforic.
RăspundețiȘtergere