Cruciferele - legumele anticancerigene

-->

CRUCIFERELE – legumele anticancerigene

Cruciferele sunt foarte bogate în vitamine şi prezintă o matrice organică foarte bună pentru corpul nostru. Din această familie fac parte: varza, conopida, broccoli, gulia, napul, ridichea, varza de Bruxelles. Aceste legume conţin compuşi ce pot stopa agenţii cauzatori de cancer şi totodată ajută la detoxifierea organismului. Au un conţinut bogat de enzime, printre care glutationul  şi chinona, cu proprietatea de a elimina substanţele nocive din organism. Studiile au arătat că persoanele care consumă crucifere se supun unor riscuri mult mai mici de a se îmbolnăvi de diverse forme de cancer. Un studiu efectuat în Singapore a demonstrat că fumătorii care mănâncă legume crucifere în mod regulat pot evita în proporţie de până la 69% cancerul pulmonar. La modul mod ideal, ar trebui să mâncam cel puţin trei porţii de legume crucifere pe săptămână, iar pentru a profita din plin de nutrienţii benefici din aceste legume, ar trebui să le consumăm cât mai proaspete.

VARZA – virtuţi terapeutice

Virtuţile terapeutice ale verzei, acest aliment atât de comun pentru noi, sunt cunoscute încă din antichitate, planta fiind considerată la un moment dat un adevărat panaceu. Calităţile sale sunt de necontestat, astfel încât varza poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratarea unui număr extrem de mare de boli, fiind o adevărată farmacie naturală. Varza este bogată în provitamina A, vitaminele C şi E şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Mulţi o acuză de provocarea unor tulburări digestive, dar să nu uităm că, în cele mai multe cazuri, tulburările respective pot apărea în urma consumului verzei împreună cu carnea (sarmale sau varză călită cu carne de porc sau afumătură). În schimb, nimeni nu s-a plâns vreodată de deranjamente după ce a mâncat o salată de varză proaspătă, cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, piper şi mărar.

Interes nutriţional şi dietetic 

Varza este o legumă foarte puţin calorică, având în jur de 25 de calorii la 100 de grame de plantă. Glucidele, care furnizează o parte din calorii, sunt constituite în primul rând din pentosan, glucide parţial asimilabile, zaharoză, glucoză şi fructoză. Protidele, care completează aportul energetic, sunt prezente şi ele la un nivel ridicat. Trebuie însă subliniată bogăţia vitaminică a verzei, ea figurând printre legumele cu cel mai mare conţinut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere însă, se pierde tot conţinutul de vitamina C.
Varza este de asemenea foarte bogată în vitamina E, 200 de grame de varză consumate zilnic acoperind necesarul zilnic. Provitamina A (sau carotenul, care se transformă în vitamina A în organism) este şi ea foarte bine reprezentată, astfel că o porţie de 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt şi ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă.  

Efect benefic în prevenirea cancerului de colon

Cercetările au confirmat faptul că un consum regulat de varză are efect benefic mai ales în prevenirea cancerului de colon şi a celui de stomac, dar şi a celui de plămâni, esofag şi rect. Cercetările au relevat că persoanele care consumă legume din familia crucifere, mai ales varză, sunt mult mai puţin expuse cancerului de colon.

Mare conţinut în minerale

Conţinutul în minerale este şi el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier. La fel şi cel în oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse în majoritate din celuloză şi hemiceluloză, ceea ce explică şi anumite intoleranţe intestinale. Modul de preparare a verzei poate înlătura însă aceste efecte. Fibrele alimentare sunt capabile să stimuleze intestinul şi să prevină constipaţia. O porţie de 200 de grame de varză asigură peste 20% din cantitatea de fibre necesară zilnic (30-37 g).

Proprietăţi terapeutice

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant şi tonifiant şi este preferabil să se mănânce în stare crudă, pentru a i se păstra intacte proprietăţile. Caracteristici:
- Are proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante la nivelul ţesuturilor.
- Are o acţiune antiseptică pulmonară importantă şi proprietăţi expectorante.
- Favorizează metabolismul glucidelor şi absorbţia oxigenului în celule.
- Are acţiune anticancerigenă: specialiştii recomandă folosirea verzei în mod regulat, deoarece conţinutul ei crescut de caroten diminuează riscul apariţiei cancerului. În acelaşi timp, sulful şi hitidina pe care le conţine varza diminuează tumorile, asigurând eliberarea toxinelor.
- Este aperitivă şi antidepresivă. Românii, de exemplu, erau încredinţaţi că varza vindecă stările de tristeţe sau de melancolie. Bogată în vitamine şi săruri minerale, varza asigură elementele indispensabile sezonului rece.
- Alte proprietăţi: antidiareică, antiscorbutică, antiseptică, depurativă.
- Conţine un principiu hipoglicemiant, care o recomandă în regimul pentru diabetici.

Indicaţii terapeutice generale  

Graţie conţinutului său bogat în vitamine, săruri minerale şi clorofilă, varza restabileşte flora intestinală şi contribuie la creşterea numărului de hematii (în special varza albă). De aceea, varza este recomandată în: astenii, îmbătrânire prematură, demineralizare.

Indicaţii particulare

- Sfera cardiovasculară şi sanguină: ulcere varicoase, anemie simplă
- Sfera respiratorie: afecţiuni bronhopulmonare, TBC
- Sfera digestivă: ulcer gastric şi duodenal, colită ulceroasă
- Sfera genito-urinară: fenomene congestive, spasmodice şi inflamatorii
- Sfera ORL: angină, laringită, sinuzită
- Sfera dermatologică: infecţii cutanate (abcese, panariţii, furuncule, antrax) şi complicaţiile acestora, contuzii şi răni
- Sfera neuropsihică: nevroză
- Sfere diverse: insolaţii, congestii cerebrale, nevralgii, diabet, inflamaţii şi infecţii intestinale

Extern, varza se foloseşte sub formă de cataplasme în entorse, nevralgii faciale, gută, abcese, furuncule, afecţiuni ale gambelor (varice, flebită, arterită) şi multe altele. O cataplasmă foarte utilă în unele stări congestive (hepatice, de exemplu) sau dureri de origini diverse (lumbago) se prepară din 4 foi de varză, 2 cepe rase, 4 pumni de tărâţe şi apă cât să le acopere. După ce s-a evaporat apa, cataplasma se aplică pe zona dureroasă şi se menţine timp de 2-3 ore, sau toată noaptea, dacă se aplică seara, la culcare.

Varza murată

Conţine multe vitamine, microelemente şi săruri minerale, acid ascorbic, vitamina C (prelucrarea termică moderată – opărirea – favorizează creşterea cantităţii de vitamina C), acid folic (mai ales în frunzele verzi exterioare), magneziu (restabileşte vitalitatea persoanelor suprasolicitate).
Specialiştii în dietologie consideră că, pentru unii bolnavi, varza murată este mai utilă decât cea proaspătă, datorită faptului că bacilii acidolactici produşi în procesul de fermentare o îmbogăţesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 şi B9. Varza murată este unicul produs alimentar vegetal care conţine vitamina B12, care înlătură oboseala şi anemia şi ajută în combaterea îmbătrânirii. Carenţa de vitamina B12 se înregistrează cel mai des la vegetarienii stricţi şi la persoanele vârstnice. Ea generează palpitaţii, slăbiciuni, pierderi de memorie şi scăderea auzului.

În anul 1948, în varză s-a descoperit o substanţă antiulceroasă: vitamina U, care protejează mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulceraţiilor. În varza murată sunt prezente şi alte vitamine şi microelemente, săruri minerale, glucide şi substanţe organice care stimulează producerea de suc gastric şi bilă. Substanţele anticancerigene care blochează creşterea tumorilor se formează în varza murată în procesul de fermentaţie.

VARZA ROȘIE

Este o varietate a verzei albe. Însă, pe lângă culoare, între varza roşie şi cea albă există şi alte diferenţe, extrem de importante. De pildă, ştim că varza albă are un conţinut de vitamina C mai mare decât portocalele. Ei bine, varza roşie conţine de până la 8 ori mai multă vitamina C decât surata ei albă, fiind un adevărat concentrat din această vitamină, iar pigmenţii care-i dau culoarea roşie au un rol de medicament. Iată recomandările terapeutice ale verzei roşii:

Alzheimer - antocianii (pigmenţii roşii) din această varietate de varză, fac adevărate minuni în prevenirea şi combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central. Se consumă salată proaspătă, câte 300 g/zi, în cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Efectul de prevenire, încetinire sau chiar blocare a evoluţiei bolii cu ajutorul verzei roşii este cert.

Febra - Se administrează 150 de grame salată de varză sau 100 ml suc de varză de 2-3 ori pe zi. Conţinutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajută inima şi sistemul cardiovascular să reziste  la temperaturi ridicate şi catalizează acţiunea sistemului imunitar împotriva acceselor de febră.

Alergia - se previne printr-o cură cu salată de varză roşie, crudă ori murată, pe timpul iernii. Se consumă 200-300 grame zilnic timp de 3 luni, apoi 3 săptămâni de pauză, după care cura se  poate relua. Bogăţia de vitamina C şi antioxidanţi din această legumă ajută la reglarea reacţiei sistemului imunitar la impactul cu factorii externi.

CONOPIDA

Membră a familiei cruciferelor alături de varză, broccoli, napi şi varza de Bruxelles, conopida este un aliat de nădejde în lupta organismului cu substanţele toxice. Atunci când ficatul nu acţionează eficient împotriva toxinelor, acestea afectează celulele organismului şi pot duce la formarea de tumori canceroase. Fitonutrienţii din conopidă contribuie la optimizarea funcţiilor ficatului, care neutralizează substanţele toxice. Sulforafanul este un compus care se formează atunci când legumele crucifere sunt mestecate sau tocate şi care produce enzimele ce curăţă organismul de toxinele cancerigene.  
 
Numită de celebrul Mark Twain „varza cu studii superioare”, conopida are o istorie lungă de 2500 de ani. Este originară din zona mediteraneană, fiind des întâlnită în Cipru, Turcia, Italia.
Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au făcut studii din care rezultă că fitonutrienţii din conopidă aduc beneficii şi sistemului cardiovascular. Aceştia menţin colesterolul la un nivel optim şi acţionează pozitiv asupra sintezei grăsimilor şi a trigliceridelor.
La fumători, un consum regulat de conopidă scade riscul de cancer la plămâni cu 70%, iar la nefumători cu 30%. Însă, dacă eşti fumător, nu considera acest procent un imbold pentru a continua sa te bucuri de ţigări...
Cercetări efectuate în Olanda, SUA şi alte ţări au demonstrat beneficiile pe care ni le aduce această legumă mai ales în combaterea cancerelor de colon, prostată, vezică şi sân. Bărbaţii care consumă mai mult de o porţie de conopidă pe săptămână sunt mai protejaţi în faţa cancerului de prostată în comparaţie cu cei care abia mănâncă o porţie pe lună (se consideră o porţie ca fiind o ceaşcă de 125 de grame). Specialiştii recomandă ca legumele crucifere să fie condimentate cu turmeric sau şofran indian. Această combinaţie a fost analizată  şi a dovedit rezultate pozitive clare în ceea ce priveşte împiedicarea dezvoltării de celule cancerigene în cazul cancerului.  
Conopida se consumă crudă sau gătită (preferabil la aburi sau în foarte puţină apă, pentru a se evita pierderea considerabilă a vitaminelor şi a sărurilor minerale). Se foloseşte ca garnitură, ca ingredient pentru ciorbe de zarzavat, supe, salate cu maioneză sau în preparate gratinate la cuptor. Consumaţi şi câteva dintre frunzele verzi de la baza inflorescenţei, pentru că sunt bogate în betacaroten şi acid folic.

În alegerea şi depozitarea conopidei, ţineţi seama de aceste sfaturi:
- Căutaţi conopida cu inflorescenţă albă sau crem. Trebuie să fie fără pete, compactă şi grea.
- Păstraţi conopida max. 5 zile în frigider, cu buchetele în sus, pentru a evita formarea umezelii şi deteriorarea rapidă.

La prepararea şi servirea conopidei se recomandă:
- Frunzele din exterior se scot şi se taie bucheţelele acolo unde se întâlnesc cu cotorul.
- Dacă are melcişori sau alte larve, ţineţi-o câteva minute în apă sărată.
-  Pentru a minimiza pierderea substanţelor nutritive, nu se înăbuşă mai mult de 3 minute.
- Gătitul conopidei se va face doar într-un vas de inox sau de teflon.
- Mâncaţi conopidă crudă, simplă sau împreună cu alte legume, cu un dressing de salată.
- Adăugaţi conopidă  în supă, tocăniţe sau ghiveciuri.
- Pasaţi conopidă în  piureul de cartofi.

BROCCOLI

Înrudită cu varza şi conopida, broccoli este o legumă cu o valoare nutriţională excepţională, care ajută la menţinerea unei vieţi lungi şi sănătoase. Studii recente, efectuate de cercetătorii americani, plasează broccoli pe primul loc într-un clasament al celor mai sănătoase 100 de alimente pe care ar trebui să le consumăm, afirmă profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cercetări recente în domeniul fitoterapiei au arătat că broccoli are în compoziţia sa substanţe cu efecte benefice în păstrarea stării de sănătate a organismului şi chiar în vindecarea sau încetinirea evoluţiei unor boli cronice, cum ar fi cancerul. Unul dintre studiile care demonstrează efectele benefice ale acestei legume a fost realizat în SUA şi a vizat pacienţii bolnavi de cancer la vezica urinară. Astfel, un grup de oameni de ştiinţă de la universităţile Harvard şi Ohio au descoperit că unul dintre compuşii din broccoli ajută atât la prevenirea îmbolnăvirii de cancer de vezică, cât şi la stoparea progresului acestei boli. Rezultatele studiului au arătat că persoanele care includ această plantă în alimentaţia zilnică sau care beau câte o jumătate de cană de suc de broccoli de cel puţin 3 ori pe săptămână prezintă un risc cu 44% mai scăzut de a se îmbolnăvi de cancer, comparativ cu persoanele care nu au acest obicei sănătos. „După ce am observat acest lucru, am încercat să aflăm care sunt compuşii din broccoli care opresc înmulţirea celulelor canceroase”, povesteşte Steven Schwartz, profesor la Universitatea din Ohio, unul din experţii care au condus studiul. Cercetătorii au izolat din planta de broccoli un compus care se numeşte glucosinolat, pe care organismul îl transformă în sulforafan şi care joacă un rol esenţial în stoparea evoluţiei cancerului. În cadrul testelor de laborator, glucosinolatul s-a demonstrat eficient chiar şi în cazul celei mai agresive forme de cancer de vezică. Rezultatele studiului au fost încurajatoare, dar cercetătorii încă studiază mecanismul prin care glucosinolatul împiedică înmulţirea celulelor canceroase. „În acest moment, studiem şi celelalte substanţe din compoziţia legumei, pentru a afla dacă efectul anticancerigen se datorează exclusiv sulforafanului sau combinaţiei cu alţi compuşi prezenţi în legumă. Cert e însă că broccoli ar trebui să ocupe un loc esenţial în dieta noastră zilnică”, a spus Steven Clinton, profesor de hematologie şi oncologie la Universitatea din Ohio.

Sulforafanul din broccoli măreşte activitatea genei NRF2, cea care protejează celulele plămânilor de efectul toxinelor, curăţând plămânii expuşi la fumul de ţigară şi la poluare.

Sulforafanul reduce cu 70% numărul moleculele cunoscute sub denumirea ROS (Reactive Oxygen Species), a căror apariţie în organism este cauzată de hiperglicemie. Hiperglicemia poate provoca creşterea nivelului ROS din organism chiar şi de trei ori peste limita normală. Prin urmare, broccoli este un aliment de mare ajutor diabeticilor.

Sulforafanul distruge bacteria Helicobacter pylori, răspunzătoare de apariţia gastritei şi a ulcerelor gastrice. Acest compus fitochimic previne, de asemenea, leucemiile, cancerul de sân, cancerul gastric, cancerul de prostată, melanomul malign.

Prin conţinutul în antioxidanţi din familia carotenoizilor, broccoli intervine şi în protecţia ochiului, împiedicând formarea cataractei.

Broccoli previne osteoporoza, deoarece are un conţinut crescut de calciu, aproape de echivalentul laptelui în alimentaţie. O cană de broccoli conţine 74 mg calciu şi 123 mg vitamina C, care îmbunătăţeşte semnificativ absorbţia calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparaţie, o portocală nu conţine calciu, are 69 mg de vitamina C şi cu 50% mai multe calorii. Produsele lactate nu numai că nu conţin vitamina C, dar conţin grăsimi saturate, care se ştie că sunt nocive pentru sistemul cardiovascular. Un pahar de lapte cu 2% grăsimi conţine 121 de calorii.

Cercetările realizate la University of East England au arătat că broccoli joacă un rol decisiv în protejarea articulaţiilor, oprindu-le degradarea. Mai precis, substanţele conţinute de legumă blochează enzimele ce provoacă distrugerea articulaţiilor.

Aşadar, o cură de broccoli este întotdeauna binevenită şi trebuie să constea în consumul regulat al legumei, cât mai puţin prelucrată termic. Prin fierbere, se distrug principiile biologic active, iar sulforafanul este distrus complet. O soluţie este sucul obţinut la storcător, amestecat cu puţină zeamă de lămâie. Pe lângă efectul curativ, veţi observa şi o îmbunătăţire a aspectului pielii şi o eliberare de stresul cotidian. Modul în care se prepară e esenţial, deoarece scopul urmărit trebuie să fie păstrarea nutrienţilor din această legumă-miracol. Pentru cele mai bune rezultate terapeutice, se recomandă ca broccoli să se consume crudă, opărită sau foarte puţin fiartă. Călită în ulei sau fiartă îndelung îşi pierde toată valoarea nutritivă. Se poate asocia cu alte legume (tot cât mai puţin preparate termic) şi cu sosuri uşoare, naturale. Iată, de exemplu, o idee de salată: broccoli opărit (opţional cu alte legume crude de sezon: ardei gras, castraveţi etc.) şi un dressing din iaurt, usturoi pisat, mentă proaspătă (sau altă verdeaţă), ulei de măsline, sare, piper.

VARZA DE BRUXELLES
Varza de Bruxelles arată exact ca o varză normală, numai că în miniatură. Asemănarea nu este întâmplătoare, deoarece ambele fac parte din familia de leguminoase Brassica. În schimb, varza de Bruxelles poate fi consumată mai tot anul, perioada de cules fiind de toamna până primăvara devreme. E originară din ţările bazinului Mării Mediterane, unde şi acum creşte spontan. Cultura a fost formată de legumicultorii belgieni şi s-a extins în ţările din centrul şi vestul Europei, apoi în SUA şi Japonia. În ţara noastră se cultivă pe suprafeţe mici în gospodării auxiliare.
Planta are o mare valoare alimentară, fiind bogată în foarte multe substanţe nutritive. În primul rând, constituie o sursă excelentă de vitaminele K şi C. Totodată, conţine: folaţi, vitamina A, mangan, potasiu, complexul de vitamine B, calciu, fier, triptofan şi o mare cantitate de fibre. Datorită acestor proprietăţi, varza de Bruxelles ajută la prevenirea sau ameliorarea a numeroase afecţiuni: artrită reumatoidă, boli cardiovasculare, tulburări ale sistemului digestiv. Ca şi suratele ei din familia cruciferelor, conţine sulforafan, o substanţă dovedit anticancerigenă.
Varza de Bruxelles de cea mai bună calitate este fermă, compactă şi de un verde intens. Nu trebuie să aibă foi galbene sau o textură moale. Această legumă se păstrează proaspătă la frigider timp de 10 zile, într-o pungă de plastic, fără a fi spălată. Dacă vreţi să congelaţi varza de Bruxelles, trebuie să o ţineţi mai întâi la aburi 3-5 minute. Astfel, ea poate fi consumată şi după un an de zile.


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 9/11 - Mărturia șocantă a unui fost pilot CIA
    11.09.2015 - 3 Comments
    9/11 - MĂRTURIA ȘOCANTĂ A UNUI FOST PILOT CIA  TURNURILE GEMENE NU AU FOST LOVITE DE AVIOANE REALE Chiar dacă au trecut 14 ani de la atentatul asupra World Trade Center din New York,…
  • 10 random facts - part 2
    13.07.2015 - 0 Comments
    1. Fluturii simt gustul cu ajutorul picioarelor.2. Ochiul unui struț este mai mare decât creierul său.3. Stelele de mare nu au creier.4. Polenul poate călători până la 805 km pe zi.5. Sucul de…
  • Cele 7 principii ale cuplurilor fericite
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE ȘAPTE PRINCIPII ALE CUPLURILOR FERICITE John Gottman este un psiholog care se bucură de o reputație internațională ca specialist cercetător în domeniul relațional și al…
  • Rețete culinare - Micul dejun Kollath
    03.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MICUL DEJUN KOLLATH Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie să fie cât mai…
  • Ce bem și ce mâncăm de la magazin
    04.04.2012 - 0 Comments
    --> CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI?  Cel mai important factor în menţinerea sănătăţii este alimentaţia, ea fiind furnizorul de materie şi energie pentru buna dezvoltare şi funcţionare…
  • Ce s-ar întâmpla dacă oamenii și pisicile și-ar inversa rolurile? (FOTO)
    30.10.2017 - 0 Comments
    Manfried the Man, animalul de companie „adorabil” Pisicile sunt cele mai frumoase dar și cele mai rele creaturi din lume. Într-un moment sunt afectuoase și drăgălașe, iar apoi te trezești din…
  • Rețete culinare - Sfaturi de preparare și păstrare a alimentelor
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SFATURI DE PREPARARE ȘI PĂSTRARE A ALIMENTELOR - Legumele ce urmează a fi mâncate crude trebuie să fie bine coapte, proaspete, suculente și viu colorate. Consumate în plin…
  • Cum să faci o măsuță de cafea dintr-o ușă veche
    03.06.2015 - 1 Comments
    Iată o idee genială pentru cei care își schimbă ușile vechi din apartament! Cum se confecționează: Măsurați lungimea totală, care ar trebui să fie de aprox. 200 cm. Tăiați câte 38 cm din fiecare…
  • Oamenii de știință au descoperit un rechin din Groenlanda, în vârstă de 400 de ani, născut probabil în jurul anului 1620 + FOTO
    17.01.2022 - 0 Comments
    Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon a proteinelor din ochi pentru a stabili vârsta a 28 de rechini din Groenlanda și au estimat că o femelă avea aproximativ 400 de ani. Precedentul…
  • Jiddu Krishnamurti - Libertatea sufletului și a minții + documentar (RO)
    04.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIBERTATEA SUFLETULUI ȘI A MINȚII – BIOGRAFIA LUI JIDDU KRISHNAMURTI – Jiddu Krishnamurti a fost un filozof de origine indiană,…
  • Fericire înseamnă sănătate
    26.04.2014 - 3 Comments
    --> FERICIRE ÎNSEAMNĂ SĂNĂTATE Fericire și sănătate... Mulți cercetători moderni asociază aceste două stări umane, afirmând că ele se condiționează reciproc. De fapt, în toate…
  • 30+ fapte mai puțin cunoscute despre animale + FOTO
    05.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Liliecii orfani care sunt salvați sunt înfășurați strâns în pături pentru a imita îmbrățișarea caldă a aripilor mamei…
  • David Icke - Vine Soarele... dar eu spun că totul va fi bine + documentar (RO)
    13.11.2012 - 0 Comments
    --> VINE SOARELE... ...DAR EU SPUN CĂ TOTUL VA FI BINE David Icke Vechiul cântec al formației Beatles va deveni din ce…
  • Pernele - un posibil pericol pentru sănătate
    24.08.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERNELE - UN POSIBIL PERICOL PENTRU SĂNĂTATE Pernele mai vechi de doi ani sunt un adevărat focar de paraziţi, susţin medicii.…
  • 18 pisici care sunt fascinate de bradul de Crăciun (FOTO)
    26.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Deja e Crăciunul??? Nu cred! 2. E cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată 3. Domn, Domn să-nălțăm! 4. Dumnezeule... e…
  • 7 motive să-ți dezactivezi contul de Facebook în 2015
    25.05.2015 - 1 Comments
    Acum 11 ani, Facebook ieșea la iveală ca fiind noua rețea de socializare care te ajuta să ții legătura cu oamenii pe care nu prea îi plăceai în liceu. Am hrănit-o cu gândurile și cu sentimentele…
  • Dr. Călin Mărginean - Cancerul, fatalitate sau vină personală? + documentar (RO)
    10.10.2012 - 3 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Dr. Călin Mărginean - Vin vremuri „negre” pentru sănătatea noastră
    20.08.2013 - 8 Comments
    --> VIN VREMURI „NEGRE” PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ! MERITĂ ÎNSĂ SĂ... PROFITĂM DIN PLIN DE ELE Dr. Călin Mărginean Dragi prieteni, a sosit în sfârșit vara, anotimpul meu preferat; și…
  • Insula Socotra - Galapagosul Oceanului Indian + VIDEO
    07.01.2013 - 3 Comments
    --> INSULA SOCOTRA – GALAPAGOSUL OCEANULUI INDIAN – Socotra este un arhipelag format din patru insule, situat în Oceanul Indian, în apropierea Golfului Aden. Aflată la 400 de…
  • Pașapoartele de-a lungul timpului: De la „scrisori de siguranță” la documente digitale
    16.12.2023 - 0 Comments
    Explorarea teritoriilor străine pentru a întâlni țări noi, culturi diverse și limbi necunoscute este o pasiune universală. Călătoriile sunt o activitate plăcută care ne extinde constant…
  • Știința creării propriei realități + VIDEO
    18.05.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CREĂRII PROPRIEI REALITĂŢI În 1633, un bătrân astronom italian, Galileo Galilei, se afla în faţa Inchiziţiei, judecat, găsit vinovat de erezie şi condamnat să-şi…
  • 10 cei mai înfricoșători zei din mitologia antică
    03.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul întregii istorii umane, zeii și zeițele au stârnit respect, devotament și teamă. În diverse mitologii globale, găsim o multitudine de entități divine care au inspirat o admirație și o…
  • 21 de fapte interesante despre viețile noastre
    24.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 21 de fapte despre viețile noastre care îți vor schimba modul în care percepi anumite lucruri 1. Un milion de secunde înseamnă 11,57…
  • Un pas mic pentru om, o farsă uriașă pentru omenire? - documentar (RO)
    16.05.2012 - 0 Comments
    --> UN PAS MIC PENTRU OM, O FARSĂ URIAȘĂ PENTRU OMENIRE CHIAR AM FOST PE LUNĂ? …
  • 6 moduri de a alege coada cea mai rapidă de la casa de marcat
    19.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce toate celelalte cozi de la casele de marcat se mișcă mai repede decât coada la care stai tu? În noua sa carte „Why Does The…
  • Cele mai cunoscute simboluri ale lumii + documentar (RO)
    17.09.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI CUNOSCUTE SIMBOLURI ALE LUMII „Simbol = semn, obiect, imagine etc. care reprezintă indirect (în mod convențional sau în…
  • 8 fapte fascinante pe care probabil că nu le știai despre pielea ta
    02.05.2023 - 0 Comments
    Este cel mai mare organ al corpului tău, dar cât de multe știi despre rolul pe care pielea ta îl joacă în sănătatea ta?Modificările la nivelul pielii pot dezvălui multe despre sănătatea…
  • Galapagos Islands - The Paradise of the Pacific Ocean + VIDEO
    22.12.2022 - 0 Comments
    The Galapagos Islands are officially called Archipiélago de Colón (Archipelago of Columbus) and were discovered in the 17th century. The first navigational chart of the area dates from 1684 and was…
  • Sfaturi bisericești de la 1894
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> SFATURI BISERICEŞTI DE LA 1894 Din Codurile şi procedurile despre relaţii intime şi personale ale statutului marital întru marea sanctitate spirituală a acestei binecuvântate…
  • Bugetul negru al Statelor Unite
    19.08.2014 - 7 Comments
    --> BUGETUL NEGRU AL STATELOR UNITE Este deja evident pentru cei mai mulți dintre noi că informațiile care ni se oferă prin mass media reprezintă de obicei doar un aspect superficial al…
  • Vindecările paranormale ale lui Joăo de Deus + documentar (RO)
    17.08.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINDECĂRILE PARANORMALE ALE LUI JOĂO DE DEUS Săptămânal, mii de oameni din toată lumea se adună într-un sătuc aflat la o oră de mers cu…
  • 15 alimente care NU au ce căuta în frigider
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Înainte ca frigiderul sa fie inventat, oamenii aveau dificultăți păstrarea hranei. Asta însemna că hrana fie era aruncată, fie pusă în…
  • Sectele și manipularea religioasă + documentar (RO) + VIDEO (RO)
    01.03.2016 - 0 Comments
    SECTELE ȘI MANIPULAREA RELIGIOASĂ Vestea celor întâmplate în Guyana la sfârșitul anului 1978, în cadrul minusculei secte religioase intitulată pompos „Templul popoarelor”, a provocat în toată…
  • Cum să ne curățăm corpul de paraziți + VIDEO (RO)
    31.03.2016 - 3 Comments
    CUM SĂ NE CURĂȚĂM CORPUL DE PARAZIȚI Ai grijă de corpul tău! Este singurul loc în care va trebui să trăiești. Jim Rohn Lumea în care trăim este plină de paraziți oportuniști, iar corpul nostru…
  • Istoria cânepii + documentar (RO)
    03.06.2012 - 0 Comments
    --> ISTORIA CÂNEPII Cânepa este o plantă originară din Asia Centrală, care s-a răspândit ulterior în China, India şi Europa. Cultivarea cânepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Totul despre banane + VIDEO
    17.06.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE BANANE Cremoase, dulci și cu un gust minunat, bananele au și calitatea excepțională de a crește tot timpul anului.…
  • Cât de mare este Google?
    03.01.2013 - 0 Comments
    --> CÂT DE MARE ESTE În 1999, când ideea de Internet era pe buzele tuturor, doi puști de 25 de ani își propuneau să realizeze un calculator la fel de complex ca acela din Star Trek,…
  • Nicolae Steinhardt despre judecarea aproapelui
    21.05.2012 - 0 Comments
    --> NICOLAE STEINHARDT  DESPRE JUDECAREA APROAPELUI Era un evreu de mare cultură, ataşat de poporul român, mai ales că tatăl său luptase în războiul de reîntregire şi fusese…
  • 4 motive pentru care ar trebui să optezi pentru cosmetice bio
    22.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce să optezi pentru cosmetice bio? Sursa: http://www.fhshh.com/ Se spune că nu ar trebui să aplici niciodată pe față ceva ce nu…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *