București - numele cartierelor

-->

ORIGINEA NUMELOR DE CARTIERE BUCUREȘTENE

Toată lumea știe de unde vine numele București. Legenda lui Bucur, care a îmbrăcat mai multe identități - de la cioban, fiu de voievod, boier, haiduc, pescar sau plugar - face parte din istoria orașului. Dar dacă despre proveniența numelui Capitalei României s-a tot scris până acum, un subiect inedit ar fi originea numelor cartierelor bucureștene. Camelia Ene și Mihaela Rafailă de la Muzeul Bucureștiului ne-au oferit o documentare interesantă despre originea numelor diferitelor cartiere bucureștene.


Balta Albă - Există mai multe opinii cu privire la numele cartierului Balta Albă. Astfel, se crede că în timpul "ciumei lui Caragea", în 1813, morții erau aduși în aceste locuri aflate la marginea moșiei Dudești și stropiți cu var nestins. Ploile spălau varul, formând bălți albe. După alte păreri, se pare că, pe la 1900, era un cârciumar, pe nume Petre, care avea pe lângă cârciumă și o gradină de vară. Lângă localul lui, se afla un teren destul de mare și ușor adâncit, unde apa de ploaie, odată strânsă, nu se evapora rapid, stând acolo cu săptămânile. Razele soarelui se reflectau în acea baltă, dans impresia unei întinderi albe, lucru care l-a determinat pe cârciumar să-și boteze localul "Balta albă". Cârciuma avea și o firmă pictată cu o baltă, pe care înotau câteva rațe.

Băneasa - Nevasta banului. În cazul de faţă, băneasa era nevasta banului Dimitrie Ghica. Inițial, aici s-a aflat un vechi sat, Cârstienești, care a intrat în anul 1761 în proprietatea Ecaterinei Văcărescu, văduva marelui ban Ștefan Văcărescu (banul era un mare dregător, cel mai înalt rang boieresc din Țara Românească). Ea a ctitorit biserica cu hramul Sfântul Nicolae, în apropierea Șoselei București-Ploiești. Locuitorii acestui sat, devenit ulterior cartier, se ocupau în perioada interbelică cu lăptăria.

Berceni
- Francisc Rákóczi al II-lea pleacă la turci (nici el, nici turcii nu se înțelegeau cu Habsburgii, iar asta îi făcea prieteni). La fel procedează şi o parte din apropiații lui Rákóczi. Mai exact, o ceată de husari conduși de groful Miklós Bercsényi. Nu știm dacă au stat doar ca să-și tragă sufletul ori s-au oprit de tot, cert este că undeva, la sud de București husarii berceni au luat o pauză.

Colentina
- Astfel, Colentina vine de la "colea-n-tină" - cu referire la locul băltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci într-o bătălie. O vreme s-a numit şi "Olintina". Exista la 12 aprilie 1575 satul Obileștilor, pe râul Colentina, la estul orașului, între Dobroești și Floreștii de Sus. Referitor la originea numelui râului, a lacului și a satului Colentina există o etimologie populară: colea-n tină, adică în noroi, în mlaștină. Adevărul este că acele locuri erau atunci înțesate de mlaștini care, mult mai târziu (începând din anul 1933) au fost asanate. Colentina a fost mereu o zonă de distracție și de petreceri pentru bucureșteni, dar și de instrucție militară.

Cotroceni
- Numele îi vine de la "a cotroci", "cei care "cotrocesc". Un vechi regionalism ce înseamnă "a cotrobăi", "a scotoci", "a scormoni". Șoseaua și cartierul poartă numele unui vechi sat, Cotroceni, amintit documentar pentru prima data în timpul domniei lui Mihai Viteazul. Lângă sat, se afla falnica și deasa Pădure a Cotrocenilor, loc de refugiu pentru cei ce doreau să-și piardă urma, de unde probabil și expresia "a se cotroci". În 1671, satul a intrat în proprietatea marelui logofăt Șerban Cantacuzino. Acesta, acuzat că urmarea să devină Domn, și-a atras ura domnitorului Gheorghe Duca, fiind nevoit să fugă pentru a-și salva viața. Scăparea a găsit-o în pădurea Cotrocenilor, unde a stat ascuns trei zile, iar drept mulțumire, a ridicat pe un lăcaș de cult mai vechi, o frumoasă biserică de zid: mânăstirea Cotrocenilor.

Crângași
- Etimologia este evidentă. Cândva, aici era o prelungire din Codrul Vlăsiei - un crâng. Aici trăiau, normal, crângașii.

Dealul Spirii
- După numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea şi "Spirea"), care a ridicat în 1765 pe Dealul Lupeștilor o biserică (Spirea Veche)

Dristor
- Numele-i vine de la localitatea Silistra căreia i se mai zicea şi Dârstor sau Dristor. Între cele două războaie mondiale, prin locul care înainte se chemase "Gura Lupului" trecea drumul ce pleca de la sud de București şi ținea până la Silistra: Drumul Dristorului (Durostorul şi Caliacra - provincii românești la sud de Dunăre).

Drumul Taberei
- Tudor Vladimirescu, intrând în București pe la vest în anul 1821, își așează aici tabăra de panduri. După alte păreri, numele cartierului s-ar datora faptului că pe la 1900 aici s-ar fi aflat barăcile unde erau încartiruiți recruții aduși de la țară.

Ferentari
- Cartier muncitoresc, ridicat în  anii1945-1947 cu aproape 600 de apartamente. În DEX, ferentar (plural - ferentari) înseamnă soldat din vechea infanterie ușoară. (din lat. ferentarius)

Floreasca
- După numele boierilor care au stăpânit locurile respective: Floreștii

Ghencea
-  Numele mahalalei Ghencea apare în anul 1852 pe harta întocmită de maiorul A. Borroczyn. Vine din limba turcă. Pe vremea fanarioților, Ghenci-aga era șeful arnăuților din garda domnească. Aici s-a ridicat o biserică. Biserica era a Ghencei.

Giulești
- Inițial, Giuleștii au fost un sat învecinat orașului București. Giuleștii se pare că au fost pomeniți în documentele medievale începând cu anul 1548. lt.-col. D. Pappasoglu amintește în scrierile sale de "întinsa câmpie a Giuleștilor" și despre biserica făcută de familia Giulești, nume care este dat mai târziu străzii și cartierului. Localități cu numele de Giulești există în toate provinciile românești. Giulea este un nume vechi în onomastica românească, provenind de la numele latinesc Iulius. La 2 aprilie 1548, Mircea Ciobanul întărește lui Stroe din Giulești moșia pe care a cumpărat-o: "...toată partea lui Giulea, de la rovina lui Micul până la Colintina". Giulea a fost stăpânul moșiei Giulești, împărțită în trei: Giuleștii din Deal, Giuleștii din Vale și Giuleștii Domnești. După ce s-a construit Gara de Nord (la început numită Gara Târgoviștei), pe Calea Giulești au început să se ridice casele modeste ale muncitorilor feroviari.

Lipscani
- din limba slavonă - Lipsk, Lipsko („locul cu tei”). Acest loc cu tei este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniți în București cu lucruri aduse de la târgul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

Militari - În secolul al XIX-lea, pe acest loc se afla un cartier suburban, cu o zonă de instrucție militară, probabil şi o garnizoană. Cartierul era locuit de subofițeri și gradele inferioare din armată. O vreme, a funcționat aici "Pirotehnia Armatei". Din punct de vedere administrativ, zona face parte din orașul București începând cu 1950, ulterior ridicându-se aici cartierul de blocuri.

Pantelimon - Își ia numele după Mânăstirea Sf. Pantelimon. În greacă, "pan" înseamnă "tot" şi "éléïmon" înseamnă milă. Panteleimon = cel milostiv, atotmilostivul.

Rahova
- Aici e simplu. Numele este relativ nou şi vine de la Calea Rahovei, una dintre cele 5 artere botezate în secolul al XIX-lea, spre aducere aminte a Războiului de Independență: Calea Griviței, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei şi Calea Dorobanților.

Sălăjan
- Cartier nou (după 1945) care ia denumirea de la un fruntaș al mișcării muncitorești și revoluționare Leontin Sălăjan, originar din județul Satu Mare. Alte cartiere cu denumiri după fruntași ai mișcării muncitorești: Alexandru Moghioroș, Miron Constantinescu.

Titan
- Își ia numele de la fabrica de ciment „Titan”, construită la începutul secolului XX.

Vitan
- De la D. Papazoglu aflăm ce-i acela un vitan: „În ocolul oraşului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orăşenilor îşi aveau pășciunea”.

Bucureștiul văzut de sus, filmat cu o dronă de Dragu Mihai Daniel
Fond sonor: George Enescu, Rapsodia română

-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 18 poze care arată că animalele au cele mai sincere inimi + FOTO
    13.10.2021 - 0 Comments
    Indiferent cât de obraznice sau nevoiașe pot deveni uneori animalele noastre de companie, inimile lor sunt întotdeauna pline de dragoste și nimic altceva. Pisicile care fac ceva prostesc pentru a-și…
  • 9 obiceiuri cotidiene de care ar fi bine să scapi cât mai repede posibil
    28.11.2021 - 0 Comments
    Așteptați cu nerăbdare o ceașcă de cafea fierbinte și parfumată în fiecare dimineață? Nu puteți urmări un film fără să ronțăiți niște popcorn sărat cu unt? Dacă răspunsul tău este da, atunci poți fi…
  • 10 random facts - part 5
    26.08.2015 - 0 Comments
    1. Godzilla este un cetățean oficial japonez. 2. Marijuana este legală și nici măcar nu este clasificată ca fiind drog în Coreea de Nord. 3. Mona Lisa, a lui Leonardo Da Vinci, a devenit cea…
  • 25 de trucuri pentru Windows 11 pe care trebuie să le știți
    15.08.2023 - 0 Comments
    Personalizați-vă experiența Windows, aflați despre cele mai bune caracteristici noi și asigurați-vă că profitați la maximum de sistemul de operare desktop cu aceste sfaturi din interior.Dacă faceți…
  • Virusurile patogene - Unde sunt dovezile pentru existența lor?
    10.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUSURILE PATOGENE UNDE SUNT DOVEZILE PENTRU EXISTENȚA LOR? Rezumatul unor articole ale biologului şi virologului german dr. Stefan…
  • Spanacul - Ce se întâmplă cu organismul tău când îl mănânci regulat
    31.05.2024 - 0 Comments
    Chiar este spanacul bun pentru tine?Spanacul este considerat pe scară largă ca fiind un aliment foarte nutritiv, plin de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, oferind numeroase beneficii pentru…
  • The Amazing Stories After the Sinking of the Titanic + eBook + Documentary
    19.12.2022 - 0 Comments
    Even from the earliest days, the sinking of the liner Titanic was steeped in myths and legends. In addition to the traditional ones, fantastic versions have emerged. Here are some of them:In 1897, 15…
  • 10 secrete la locul de muncă pe care antrenorii de carieră vor să le știm, dar șefii nu
    12.08.2023 - 0 Comments
    Să recunoaștem, nimeni nu cunoaște fiecare detaliu atunci când se angajează pentru un nou loc de muncă. Nu există o carte de reguli globală care să vă spună ce trebuie să faceți și ce trebuie să…
  • 12 fapte despre Rusia
    07.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. 20% din totalul apei neînghețate de pe Terra se află într-un singur lac: Lacul Baikal din Rusia 2. În timpul domniei sale, Petru I…
  • Acești oameni au descoperit „greșeli” uimitoare în natură + FOTO
    30.11.2021 - 0 Comments
    Avem tendința de a considera de la sine înțeles că lumea din jurul nostru arată cam la fel tot timpul. Copacii sunt verzi, cerul este albastru, iar pământul este maro. Cu toate acestea, odată ce ne…
  • 13 oameni care și-au împărtășit momentele de „Bag picioarele, îmi dau demisia!”
    07.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10 oameni care și-au împărtășit momentele* de „Bag picioarele, îmi dau demisia!”1. Acest renunțător tăcut:”Am fost supraveghetor la Dollar…
  • Pasul următor - demiterea lui Băsescu
    23.07.2012 - 7 Comments
    --> PASUL URMĂTOR - DEMITEREA LUI BĂSESCU prof. Ion Coja Pasul hotărâtor este demiterea lui Băsescu la referendumul din 29 iulie. Votul nostru trebuie să împingă lucrurile…
  • 25 de fapte despre Hitler + VIDEO
    27.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 25 de fapte despre Hitler 1.    Hitler nu a vizitat niciodată un lagăr de concentrare.2.    Prima…
  • Diagnosticul - cea mai răspândită boală + documentar (RO)
    16.08.2014 - 3 Comments
    --> DIAGNOSTICUL - CEA MAI RĂSPÂNDITĂ BOALĂ Motto: Un om bolnav se trage dintr-un om sănătos care a fost la doctor. În țările dezvoltate, complexul medico-industrial crește mult…
  • Cum să învingi furia de birou
    12.08.2023 - 0 Comments
    Echivalentul de birou al misofoniei.Un studiu recent a arătat că una din cinci persoane din Marea Britanie suferă de "misophonia", o afecțiune în care anumite sunete le provoacă o suferință…
  • Pavel Coruț - Ce se ascunde în spatele magiei?
    01.01.2015 - 32 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE MAGIEI? Pavel Coruț În lumea noastră modernă, un fenomen nociv, ruşinos pentru gradul nostru de…
  • 14 trucuri de make-up care te vor face să arăți și mai frumoasă
    14.09.2015 - 0 Comments
    Fiecare fată dorește să fie propriul ei make-up artist. Fetele care cunosc trucuri de machiere sunt foarte lăudate de prietenele lor. Un machiaj bun și curat te face să arăți proaspătă și…
  • 10 cei mai înfricoșători zei din mitologia antică
    03.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul întregii istorii umane, zeii și zeițele au stârnit respect, devotament și teamă. În diverse mitologii globale, găsim o multitudine de entități divine care au inspirat o admirație și o…
  • Bruce Lipton - Doctorii - țapii ispășitori ai industriei farmaceutice + documentar (RO)
    18.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DOCTORII  ȚAPII ISPĂŞITORI AI INDUSTRIEI FARMACEUTICE Bruce Lipton Motto: Medicina a progresat atât de mult, încât nimeni nu…
  • Care e problema cu mâncarea gătită? + VIDEO (RO)
    20.11.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CARE E PROBLEMA CU MÂNCAREA…
  • 11 obiceiuri comune în unele țări, dar care îi derutează pe străini
    03.05.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Diferențele culturale pot duce uneori la situații jenante sau confuze. Imaginați-vă că sunteți născuți în Marea Britanie, India sau…
  • Misterele Antichității + VIDEO (RO)
    10.07.2014 - 2 Comments
    --> MISTERELE ANTICHITĂȚII Ca să înțelegem ce se întâmplă în zilele noastre și ce se va întâmpla cu noi în viitor este esențial să ne cunoaștem trecutul. Dar cât cunoaștem noi,…
  • Este știința un sistem de credință? + VIDEO (RO)
    14.02.2016 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ESTE ȘTIINȚA UN SISTEM DE CREDINȚĂ? Important este să nu încetezi niciodată să-ți pui întrebări. Albert Einstein Ați fost tentați…
  • 15 fapte interesante despre jocul de cuvinte Wordle
    30.12.2024 - 0 Comments
     Ce este Wordle?Wordle este un joc online, de browser, care oferă jucătorilor șase încercări de a ghici corect un cuvânt din cinci litere. Jocul a fost lansat în octombrie 2021 și a fost creat…
  • 13 trucuri Google Calendar pentru a vă spori productivitatea
    31.10.2023 - 0 Comments
    Descoperiți o lume de funcții de stimulare a productivității și integrări care vă pot revoluționa programarea și gestionarea timpului.Google Calendar poate fi un instrument valoros pentru creșterea…
  • Dosarele X ale sovieticilor furate de la generalul Ilie Ceaușescu + documentar (RO)
    22.02.2014 - 0 Comments
    --> DOSARELE X ALE SOVIETICILOR, FURATE DE LA GENERALUL ILIE CEAUȘESCU Ministerul sovietic al Apărării a lucrat la un proiect secret, pentru a crea o ființă cu puteri…
  • Cum scăpăm de insomnie fără să luăm somnifere + VIDEO (RO)
    07.09.2014 - 0 Comments
    --> CUM SCĂPĂM DE INSOMNIE FĂRĂ SĂ LUĂM SOMNIFERE Insomnia este o tulburare a somnului care se caracterizează prin dificultatea de a adormi. Ea poate fi de două feluri: persistentă…
  • Plante de top în vindecarea cancerului + eBook
    24.05.2014 - 0 Comments
    --> PLANTE DE TOP ÎN VINDECAREA CANCERULUI În ziua de azi, când din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu cancer, iar tratamentele agresive ale medicinii alopate le fac mai…
  • Vizionarul Linus Pauling și terapia ortomoleculară
    01.03.2013 - 0 Comments
    --> VIZIONARUL LINUS PAULING ȘI TERAPIA ORTOMOLECULARĂ Cu 35 de ani în urmă, Laureatul cu Premiul Nobel Linus Pauling a…
  • Nu hrăni cancerul! + VIDEO (RO)
    06.10.2013 - 0 Comments
    --> NU HRĂNI CANCERUL! În 2012, a apărut la Editura Christiana cartea „Nu hrăni cancerul!”, scrisă de trei specialişti în terapii…
  • Embrion de dinozaur excelent conservat, descoperit într-un ou fosilizat + FOTO + VIDEO
    18.01.2022 - 0 Comments
    Un embrion de dinozaur excelent conservat a fost descoperit într-un ou fosilizat.Specimenul a fost găsit în Ganzhou, în sudul Chinei, și este unul dintre cei mai complecși embrioni de dinozaur…
  • Omul nu este făcut să mănânce carne + documentar (RO)
    26.11.2016 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU ESTE FĂCUT SĂ MĂNÂNCE CARNE Cu toate că unii istorici și antropologi susțin că omul este omnivor, alcătuirea noastră anatomică…
  • Rețete culinare - Prăjitură inteligentă
    09.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRĂJITURĂ INTELIGENTĂ Ingrediente 100 g unt sau margarină 125 g zahăr 4 ouă mici sau 3 mari 4 linguri făină 2 plicuri zahăr…
  • Alimentația greșită -  cauza numărul unu a bolilor
    07.04.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA GREȘITĂ - CAUZA NUMĂRUL UNU A BOLILOR Raymond Francis Alimentația greșită este cauza principală a majorității…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • Dale Carnegie - „Dacă vreți să scoateți mierea, nu răsturnați stupul!”
    02.11.2012 - 0 Comments
    --> „DACĂ VREȚI SĂ SCOATEȚI MIEREA, NU RĂSTURNAȚI STUPUL!” – fragment din cartea „Secretele succesului”, de Dale Carnegie – Pe 7…
  • Aloe Vera - un miracol științific
    19.03.2012 - 0 Comments
    --> MIRACOLUL NUMIT ALOE VERA Aloe Vera este o plantă cunoscută şi apreciată din cele mai vechi timpuri. Efectele benefice ale acesteia erau cunoscute de civilizaţiile antice, precum…
  • Adevărul din spatele porților de la Auschwitz - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRUL DIN SPATELE PORŢILOR DE LA AUSCHWITZ Este un fapt incontestabil că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a avut o reţea de închisori şi lagăre de…
  • Badea Cârțan - un mare român (slideshow + documentar)
    12.06.2012 - 0 Comments
    --> BADEA CÂRȚAN  - UN APOSTOL AL NEAMULUI ROMÂNESC - Badea Cârţan, pe numele lui adevărat Gheorghe Cârţan, s-a născut în anul 1847, în localitatea Cârţişoara, la poalele…
  • Semnele deficienței de fier
    23.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *