Cătina - polivitamina naturii

-->

CĂTINA – polivitamina naturii

Cătina albă (Hippophea rhamnoides) este un arbust întâlnit la noi în ţară în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile râurilor Teleajen şi Dâmboviţa, dar şi în Delta Dunării. Cătina a fost introdusă recent în cultură, una din cele mai mari plantaţii din ţară găsindu-se în apropierea Bacăului. Este un arbust fructifer cunoscut ca făcând parte din flora spontană a României, care se foloseşte atât în industria alimentară, silvicultură şi farmacie, cât şi ca plantă ornamentală.
Fructul de cătină e un adevărat tezaur de vitamina C, conţinând de două ori mai multă decât măceşul şi de zece ori mai multă decât citricele. În fructele coapte, conţinutul în vitamina C e de 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F.
Cătina este una din plantele cu cel mai ridicat conţinut de vitamine F şi E (vitamina E fiind numită şi vitamina tinereţii), întrucât este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. La acestea se adaugă întreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea arsenal, cătina este considerată pe bună dreptate o polivitamină naturală excepţională, iar naturiştii sunt îndreptăţiţi să o numească „ginseng-ul românesc”.

În prezent, de la cătină se obţin următoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze şi chiar scoarţă, siropuri şi uleiuri din fructe.

Cu cătina se tratează afecţiuni oftalmologice şi coronariene, hipertensiune arterială, gingivite. Prin prelucrări în laboratoarele farmaceutice, din cătină se obţin produse foarte eficiente în tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, leucemiei. Mugurii de cătină au un efect afrodiziac. Cătina este şi un foarte bun antiinflamator şi inhibă pofta de mâncare în cazul obezităţii. Prin preluarea fructelor în industria alimentară, se obţin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceţuri, peltea, lichioruri, diverse băuturi alcoolice.

Cătina şi efectele preparatelor din ea 
- detoxifică ficatul
- asigură protecţie împotriva bolilor de inimă
- combate stresul şi depresiile
- are efect cicatrizant
- creşte puterea de apărare a organismului împotriva bolilor
- încetineşte îmbătrânirea


Cătina şi afecţiunile în care se poate folosi ca adjuvant 

Pentru uz intern: hepatite acute şi cronice, ciroză hepatică diaree, dizenterie, boli coronariene, hipertensiune arterială, anxietate, depresie, afecţiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataractă) boli manifestate prin imunitate scăzută, sensibilitate crescută la infecţii. Pentru uz extern: tratamentul local al arsurilor termice şi chimice, degerăturilor, rănilor cu vindecare lentă. Este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură. 

Uleiul de cătină

Este folosit în ulcer gastric şi duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism, afecţiuni circulatorii, hepatice şi endocrinologice, alcoolism, anemii, astenie şi stres. Se utilizează şi în geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorită vitaminelor A şi E conţinute, uleiul din cătină are proprietăţi terapeutice puternice. Produsul are efecte regenerante, de întinerire şi este folosit în foarte multe boli, atât pentru prevenire, cât şi pentru tratare. Uleiul de cătină este un adevărat elixir pentru ochi. El măreşte acuitatea vizuală, combate oboseala oculară şi încetineşte evoluţia bolilor de ochi. În fiecare an se recomandă 2-3 cure cu ulei de cătină, asigurându-vă astfel necesarul de vitamine şi minerale.

Compoziţia uleiului de cătină       
licopen – pigmentul natural care dă culoarea fructelor şi care are proprietăţi antioxidante, antitumorale şi de reducere a colesterolului
quercitină – o substanţă antioxidantă, analgezică, antiastmatică, antibacteriană
flavonoide – 7 grupe, fiecare grupă conţinând 7 tipuri
vitamine
– E, A, K, P, F, aproape tot complexul B, C
minerale, microelemente, aminoacizi esenţiali
carotenoizi – 8 tipuri, între care betacaroten într-un procent net superior celui din pulpa de morcov
substanţe anticanceroase şi antitumorale
– inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, creşte imunitatea, reduce efectele secundare ale chimioterapiei, tratează cancerul gastric şi pulmonar
substanţe volatile, substanţe antisaponificare, sistosterili

serotonină
– o substanţă foarte rară, care ajută la coagularea sângelui şi la vindecarea plăgilor, reglează tensiunea arterială şi emoţională, temperatura corpului, secreţia hormonală etc.

Siropul de cătină

Este obţinut din fructe prin presare la rece. Concurează cu fructele proaspete, întrucât acest sirop păstrează nealterate şi fără să se piardă toate substanţele active terapeutic. Pulpa din fruct se ridică în strat la suprafaţa siropului, iar deasupra ei se găseşte o pelicula de ulei, care dă siropului calitatea terapeutică dar îl şi protejează. Pentru obţinerea siropului de cătină se aleg fructele cele mai portocalii, acestea fiind cele mai bogate în vitamine. Este bine ca fructele să se prelucreze în ziua recoltării. Se spală sub jet de apă, apoi se storc cu aparate speciale. Siropul obţinut se amestecă cu miere în proporție de 3/1, după care siropul se ambalează în sticle.
Siropul de cătină obţinut prin presare la rece se consumă diluat cu apă minerală sau cu alte lichide, raţia zilnică fiind de 3-4 linguri. Aceasta se poate dubla în cazul eforturilor fizice şi intelectuale prelungite. În general, acest sirop nu se administrează seara deoarece, fiind o băutură energizantă, poate tulbura somnul. Cătina este cea mai dotată plantă medicinală. Fructele ei ar trebui tratate nu ca produse alimentare, ci ca produse farmaceutice. Asociind cătina cu o nutriţie adecvată, putem realiza un tratament eficient, preventiv şi curativ.

Cătina  este un biotrofic şi un biostimulator de excepţie, un regenerator şi un energizant dintre cele mai puternice, calităţi datorate existenţei în cantităţi apreciabile a serotoninei. Serotonina este cel mai important factor antistres conţinut în fructele de cătină. Este un hormon cerebral cu rol vasodilatator, dar şi constrictor, implicat în sinteza proteinelor şi în reglarea nivelului glucozei. Este un antioxidant eficace, împiedicând formarea radicalilor liberi, este un bun imunomodulator, stimulând răspunsul imun al leucocitelor în apărarea antibacteriană. Serotonina controlează starea de veghe-somn, răspunsul la lumină-întuneric şi procesul de micţiune nocturnă.

Siropul de cătină este, de asemenea, un depurativ de excepţie, cu rol însemnat în eliminarea de uraţi şi substanţe toxice, realizându-se o dezintoxicare a organismului cum rareori se poate întâmpla prin alte mijloace. Este diuretic şi purgativ, putând fi utilizat în afecţiunile renale.

Consumul siropului de cătină protejează pielea şi mucoasele de acţiunea nocivă a unor radiaţii (atenuează efectele chimioterapiei) şi ajută în vindecarea unor boli precum psoriazis şi zona zoster. Întăreşte sistemul imunitar şi creşte rezistenţa la efort fizic şi intelectual. Siropul de cătină este neurotonic dar şi sedativ asupra sistemului nervos, util în insomnii, neurastenie, nevroze, stări depresive sau anxioase şi epuizare nervoasă. Îmbunătăţeşte activitatea intelectuală, mărind capacitatea de memorare şi de concentrare şi stimulând dorinţa de efort intelectual.

Fructele de cătină sunt cea mai valoroasă polivitamină naturală, utilizându-se în carenţe vitaminice serioase, anemie, astenie şi anorexie. Au efect hipocolesterolemiant, scad cantitatea de trigliceride din sânge şi cresc, în acelaşi timp, cantitatea de magneziu plasmatic. Au şi efect hipoglicemiant, fiind indicate în diabetul insulinodependent. Sunt utile în boli reumatice, boli ale prostatei, afecţiuni ale tractului gastro-intestinal (ulcer gastric şi duodenal) şi în boli determinate de paraziţi intestinali. Au acţiune hepatotrofică, fiind utilizate în hepatite şi ciroza hepatică. Ajută în vindecarea tumorilor benigne şi maligne, a cancerului de colon, având efecte deosebite şi în boli ale sistemului respirator: tuberculoză, cancer pulmonar, astm bronşic. Ajută în hipertiroidism şi gută. Sunt indicate în boli cardiovasculare şi ale sângelui (stimulează hematopoieza) şi s-au dovedit eficiente în tratarea unor maladii complexe ca Alzheimer şi în stări comiţiale, ca epilepsia. Fructele de cătină sunt utile şi în geriatrie. Prin conţinutul în acizi graşi nesaturaţi cu rol în produc rea de prostaglandine, reglează permeabilitatea membranei celulare, împiedicând ridarea şi îmbătrânirea.

Acestea sunt doar câteva din efectele terapeutice ale cătinei albe, rezultate în urma experienţelor clinice şi de laborator. În orice maladie este absolut necesar să se urmeze un regim alimentar care să realizeze un aport de substanţe benefice pentru maladia respectivă.

Mod de administrare: În general, se amestecă două linguri de sirop la o cană cu apă. Modul de administrare nu este unul strict, totuşi trebuie să evităm excesul. Siropul de cătină din plafaruri foloseşte zahăr invertit, mai puţin nociv decât cel obişnuit, iar tinctura, fiind un produs concentrat, poate fi asimilată rapid de către organism prin diluarea în lichidele băute în timpul zilei.

Sfaturi

- În România, cătina creşte pe toate dealurile. Peste iarnă, fructele se păstrează cel mai bine în miere de albine. Se consumă atât cât suportă fiecare. Tot secretul este sfărâmarea între dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind de fapt adevăratul depozit de vitamine. Cei care preferă un somn liniştit, e bine să consume fructe de cătină numai în prima parte a zilei, consumul lor către seară dând un efect mai puternic decât cel al cafelei.
- Chiar dacă farmaciile vă promit însănătoşirea cu ajutorul unei singure pastile miraculoase, e mai bine să vă încredeţi în puterea vindecătoare a naturii. Consumaţi, între altele, şi produsele naturale din cătină şi veţi remarca beneficiile extraordinare ale acestui supliment nutritiv natural.
Sursa: http://www.uleiuri-naturale.ro/produse/uleiuri_naturale_presate_la_rece_virgine/uleiul-de-catina


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Neurocercetătorii dezvăluie 5 lucruri pe care le fac pentru a-și menține creierul sănătos
    22.07.2023 - 0 Comments
    Într-un videoclip viral de pe TikTok cu peste 10 milioane de vizualizări, Emily McDonald, doctorandă în neuroștiințe, vorbește despre trei lucruri pe care le face în fiecare zi pentru a-și proteja…
  • Extratereștrii în istorie + documentar (RO)
    16.04.2013 - 1 Comments
    --> EXTRATEREȘTRII ÎN ISTORIA OMENIRII Deși majoritatea oamenilor cred că fenomenul OZN a apărut în secolul trecut, există dovezi care indică un contact încă din preistorie, mergând…
  • 20 de rase de pisici unice pe care nu le vezi în fiecare zi + FOTO
    22.12.2022 - 0 Comments
    Când ne gândim la pisici, ne gândim la creaturi pufoase și drăgălașe cu care ne putem ghemui. Realitatea este că pisicile sunt mult mai mult decât atât. Unele rase de pisici nu se încadrează deloc în…
  • Rețete culinare - Micul dejun Kollath
    03.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MICUL DEJUN KOLLATH Acum ştim că alimentaţia ideală trebuie să fie cât mai…
  • Produsele cosmetice - un cocktail mortal de chimicale
    03.02.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRODUSELE COSMETICE – UN COCKTAIL MORTAL DE CHIMICALE – Trăim într-o lume cancerigenă. Aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem,…
  • Scurtă istorie a automobilului + slideshow
    16.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SCURTĂ ISTORIE A AUTOMOBILULUI Păzea! Păzea că trece-n goană, Aleargă, vâjâie ca vântul, Și dacă n-ai urechi normale, Te face una cu…
  • Rasismul din insulele britanice
    09.09.2013 - 0 Comments
    --> RASISMUL DIN INSULELE BRITANICE Rasismul este o veche năpastă în spațiul britanic, cele două națiuni aflate în conflict (cea britanică şi cea…
  • 5 semne că veți face cancer și 7 sfaturi cum să-l evitați
    09.01.2014 - 0 Comments
    -->   5 SEMNE CĂ VEȚI FACE CANCER  ȘI 7 SFATURI CUM SĂ-L EVITAȚI „Aveți cancer” este ceea ce nu vreți să…
  • 10 invenții care fac din Danemarca cea mai verde țară și din danezi cei mai fericiți oameni
    29.11.2022 - 0 Comments
    Energia regenerabilă, gestionarea apei și reciclarea deșeurilor sunt preocupări importante pentru Danemarca. Cea mai verde țară din 2020 a excelat la aproape toți indicatorii de sănătate a mediului…
  • 35 de invenții antice pe care știința încă nu le poate explica + FOTO
    15.08.2023 - 0 Comments
    Credeți că calculatoarele sunt o invenție modernă? Dar camerele de sunet care pot amplifica ceea ce spune cineva de 100 de ori sau mai mult, sau calendarele care pot fi recalibrate de la un an la…
  • 4 motive pentru care ar trebui să optezi pentru cosmetice bio
    22.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce să optezi pentru cosmetice bio? Sursa: http://www.fhshh.com/ Se spune că nu ar trebui să aplici niciodată pe față ceva ce nu…
  • Secretele cenzurate ale sănătații
    20.06.2014 - 0 Comments
    --> SECRETELE CENZURATE ALE SĂNĂTĂȚII Jonathan Wright, MD Dr. Jonathan Wright, medic de medicină generală și expert în medicină nutrițională, i-a acordat un interviu lui Mike Adams,…
  • Vacanță la conac
    02.09.2012 - 3 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Zona crepusculară din Bucegi
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ZONA CREPUSCULARĂ DIN BUCEGI MISTERIOASE TRATAMENTE BIOENERGETICE  APLICATE ACUM 13 000 DE ANI Poporul român are o tradiţie milenară în arta vindecării.…
  • Şapte motive pentru care accesul la numerar ar trebui protejat
    19.02.2023 - 0 Comments
    Şapte motive pentru care accesul la numerar ar trebui protejat:🔻1. Cash-ul funcţionează întotdeauna fără electricitate sau semnal.🔻2. Numerarul poate fi predat rapid prietenilor sau familiei.🔻3.…
  • Virusuri, bacterii și medicina „pasteurizată” + VIDEO
    30.08.2012 - 3 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 16 fapte surprinzătoare despre inima ta
    01.05.2023 - 0 Comments
    Inima ta te face să mergi mai departe în fiecare zi, fără să i se ceară acest lucru. Continuă să citești pentru a afla 16 fapte interesante despre inima ta și sistemul cardiovascular.1. Inima ta…
  • Pisica - cea mai bună prietenă a omului
    02.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PISICA – CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A OMULUI Un trandafir are spini și o pisică are gheare, dar amândouă merită riscul... Dacă…
  • 8 fapte fascinante pe care probabil că nu le știai despre pielea ta
    02.05.2023 - 0 Comments
    Este cel mai mare organ al corpului tău, dar cât de multe știi despre rolul pe care pielea ta îl joacă în sănătatea ta?Modificările la nivelul pielii pot dezvălui multe despre sănătatea…
  • 6 moduri de a alege coada cea mai rapidă de la casa de marcat
    19.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce toate celelalte cozi de la casele de marcat se mișcă mai repede decât coada la care stai tu? În noua sa carte „Why Does The…
  • Conacul girafelor + VIDEO
    09.06.2013 - 2 Comments
    --> CONACUL GIRAFELOR Situat la 20 de km de capitala Nairobi, Conacul girafelor este una dintre cele mai renumite clădiri istorice din Kenya, datând din anii 1930, reminiscență a…
  • Există viață după pensionare + VIDEO (RO)
    24.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ PENSIONARE Sfaturile de mai jos nu se adresează neapărat numai persoanelor recent pensionate sau celor pentru care…
  • Laptele și produsele lactate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> LAPTELE ŞI PRODUSELE LACTATE Avem astăzi prilejul să urmărim la televizor reclame de-a dreptul stupefiante la produse lactate pasteurizate sau tratate UHT, în care se afirmă…
  • Mitul calciului din lactate și cele mai bune surse de calciu
    29.10.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MITUL CALCIULUI DIN LACTATE  ȘI CELE MAI BUNE SURSE DE CALCIU Dacă vreţi să aflaţi ceva dintr-un anumit domeniu, trebuie să…
  • Caisele - nectarul zeilor
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CAISELE - nectarul zeilor Originea acestui arbore se pierde în negura timpului. Cu secole înaintea nașterii lui Christos, grecii au adus de pe teritoriul Armeniei de astăzi…
  • Ingredientele care fac delicioși cartofii prăjiți de la McDonald’s
    05.11.2013 - 2 Comments
    --> INGREDIENTELE CARE FAC DELICIOȘI CARTOFII PRĂJIȚI DE LA MCDONALD’S Corect ar fi să presupunem că în cartofii prăjiți de la McDonald’s se găsesc trei ingrediente: cartofi, ulei și…
  • 60 de nume de bebeluși interzise în întreaga lume
    21.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Franța Nutella, Strawberry, Deamon, Prince William, Mini Cooper 2. Germania Matti, Osama Bin Laden, Adolf Hitler, Kohl,…
  • Cum să deosebiți tipurile de băuturi de CAFEA
    12.10.2021 - 0 Comments
    Există câteva zeci de băuturi cu cafea în lume, deci nu este surprinzător că le poți confunda între ele. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se ia în considerare faptul că acestea constau…
  • Din istoria prostiei omenești
    02.12.2013 - 0 Comments
    --> DIN ISTORIA PROSTIEI OMENEȘTI – PROCEDURI JUDICIARE ÎN EVUL MEDIU – Judecătorul de odinioară se îmbrăca în robă, își punea peruca pe cap și din momentul acela se…
  • Rețete culinare - Pui cu smântână și piper
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUI CU SMÂNTÂNĂ ȘI PIPER Ingrediente - piept de pui - o ceapă mică - o cană de smântână dulce - două linguri de piper verde - o…
  • Pericolul din ambalajele alimentelor
    05.04.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLUL DIN AMBALAJELE ALIMENTELOR Ne fac viața mai ușoară, dar ne pot îmbolnăvi la fel de ușor! Ambalajele care protejează mâncarea și băuturile ne pot face mult rău, dacă nu…
  • Dale Carnegie - Tehnici fundamentale de a te purta în lume
    01.11.2012 - 1 Comments
    --> SECRETELE SUCCESULUI Dale Carnegie Dale Breckenridge Carnegie (24 noiembrie 1888 - 1 noiembrie 1955) a fost un celebru autor american de cărți de dezvoltare personală,…
  • Cancerul adoră zahărul
    04.03.2016 - 2 Comments
    CANCERUL ADORĂ ZAHĂRUL „Nu zeii sunt vinovaţi pentru bolile oamenilor. Ele sunt rezultatul nesăbuinței lor”. Pitagora Toți doctorii au învățat la facultate despre Otto Warburg și…
  • Dr. Kristine Nolfi - Tratarea cancerului prin hrană vie - eBook
    10.11.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TRATAREA CANCERULUI PRIN HRANĂ VIE Dr. Kristine Nolfi Adevărații vindecători sunt forțele naturale din noi.…
  • 24 de asemănări surprinzătoare între monumentele antice din întreaga lume
    03.05.2024 - 0 Comments
    Monumentele antice sunt mărturii ale ingeniozității, măiestriei și devotamentului spiritual al civilizațiilor din trecutul îndepărtat. Deși separate de distanțe mari și de culturi distincte, aceste…
  • Pasul următor - demiterea lui Băsescu
    23.07.2012 - 7 Comments
    --> PASUL URMĂTOR - DEMITEREA LUI BĂSESCU prof. Ion Coja Pasul hotărâtor este demiterea lui Băsescu la referendumul din 29 iulie. Votul nostru trebuie să împingă lucrurile…
  • Miceal Ledwith - Universul „Hamburger” + documentar (RO)
    08.07.2012 - 3 Comments
    --> UNIVERSUL „HAMBURGER” Numele meu este Míċeál Ledwith. Míċeál este forma lui Michael în limba irlandeză. M-am înscris ca student pentru a deveni preot catolic în 1960, la…
  • Îmbunătățiri geniale ale casei pe care orice musafir ar fi gelos + FOTO
    20.12.2021 - 0 Comments
    Pentru mulți oameni, a deține o casă este unul dintre cele mai mari vise din viață. Nu numai că ai un loc pe care să îl numești oficial al tău, dar ai și libertatea de a personaliza fiecare…
  • Sfaturi părintești...
    13.08.2012 - 18 Comments
    --> SFATURI PĂRINTEȘTI M-am gândit să împărtăşesc cu voi câteva dintre povețele și lecțiile de viață învățate de la tata. Probabil că aceste postări vor ajuta părinții şi nu…
  • 23 August 1944 - Un eveniment controversat
    23.08.2014 - 0 Comments
    --> 23 AUGUST 1944 – UN EVENIMENT CONTROVERSAT – General maior (r) dr. Mihail E. Ionescu în „Revista de istorie militară” nr. 113-114/2009 Unul dintre punctele culminante ale celui…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *