Cătina - polivitamina naturii

-->

CĂTINA – polivitamina naturii

Cătina albă (Hippophea rhamnoides) este un arbust întâlnit la noi în ţară în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile râurilor Teleajen şi Dâmboviţa, dar şi în Delta Dunării. Cătina a fost introdusă recent în cultură, una din cele mai mari plantaţii din ţară găsindu-se în apropierea Bacăului. Este un arbust fructifer cunoscut ca făcând parte din flora spontană a României, care se foloseşte atât în industria alimentară, silvicultură şi farmacie, cât şi ca plantă ornamentală.
Fructul de cătină e un adevărat tezaur de vitamina C, conţinând de două ori mai multă decât măceşul şi de zece ori mai multă decât citricele. În fructele coapte, conţinutul în vitamina C e de 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F.
Cătina este una din plantele cu cel mai ridicat conţinut de vitamine F şi E (vitamina E fiind numită şi vitamina tinereţii), întrucât este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. La acestea se adaugă întreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea arsenal, cătina este considerată pe bună dreptate o polivitamină naturală excepţională, iar naturiştii sunt îndreptăţiţi să o numească „ginseng-ul românesc”.

În prezent, de la cătină se obţin următoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze şi chiar scoarţă, siropuri şi uleiuri din fructe.

Cu cătina se tratează afecţiuni oftalmologice şi coronariene, hipertensiune arterială, gingivite. Prin prelucrări în laboratoarele farmaceutice, din cătină se obţin produse foarte eficiente în tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, leucemiei. Mugurii de cătină au un efect afrodiziac. Cătina este şi un foarte bun antiinflamator şi inhibă pofta de mâncare în cazul obezităţii. Prin preluarea fructelor în industria alimentară, se obţin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceţuri, peltea, lichioruri, diverse băuturi alcoolice.

Cătina şi efectele preparatelor din ea 
- detoxifică ficatul
- asigură protecţie împotriva bolilor de inimă
- combate stresul şi depresiile
- are efect cicatrizant
- creşte puterea de apărare a organismului împotriva bolilor
- încetineşte îmbătrânirea


Cătina şi afecţiunile în care se poate folosi ca adjuvant 

Pentru uz intern: hepatite acute şi cronice, ciroză hepatică diaree, dizenterie, boli coronariene, hipertensiune arterială, anxietate, depresie, afecţiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataractă) boli manifestate prin imunitate scăzută, sensibilitate crescută la infecţii. Pentru uz extern: tratamentul local al arsurilor termice şi chimice, degerăturilor, rănilor cu vindecare lentă. Este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură. 

Uleiul de cătină

Este folosit în ulcer gastric şi duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism, afecţiuni circulatorii, hepatice şi endocrinologice, alcoolism, anemii, astenie şi stres. Se utilizează şi în geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorită vitaminelor A şi E conţinute, uleiul din cătină are proprietăţi terapeutice puternice. Produsul are efecte regenerante, de întinerire şi este folosit în foarte multe boli, atât pentru prevenire, cât şi pentru tratare. Uleiul de cătină este un adevărat elixir pentru ochi. El măreşte acuitatea vizuală, combate oboseala oculară şi încetineşte evoluţia bolilor de ochi. În fiecare an se recomandă 2-3 cure cu ulei de cătină, asigurându-vă astfel necesarul de vitamine şi minerale.

Compoziţia uleiului de cătină       
licopen – pigmentul natural care dă culoarea fructelor şi care are proprietăţi antioxidante, antitumorale şi de reducere a colesterolului
quercitină – o substanţă antioxidantă, analgezică, antiastmatică, antibacteriană
flavonoide – 7 grupe, fiecare grupă conţinând 7 tipuri
vitamine
– E, A, K, P, F, aproape tot complexul B, C
minerale, microelemente, aminoacizi esenţiali
carotenoizi – 8 tipuri, între care betacaroten într-un procent net superior celui din pulpa de morcov
substanţe anticanceroase şi antitumorale
– inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, creşte imunitatea, reduce efectele secundare ale chimioterapiei, tratează cancerul gastric şi pulmonar
substanţe volatile, substanţe antisaponificare, sistosterili

serotonină
– o substanţă foarte rară, care ajută la coagularea sângelui şi la vindecarea plăgilor, reglează tensiunea arterială şi emoţională, temperatura corpului, secreţia hormonală etc.

Siropul de cătină

Este obţinut din fructe prin presare la rece. Concurează cu fructele proaspete, întrucât acest sirop păstrează nealterate şi fără să se piardă toate substanţele active terapeutic. Pulpa din fruct se ridică în strat la suprafaţa siropului, iar deasupra ei se găseşte o pelicula de ulei, care dă siropului calitatea terapeutică dar îl şi protejează. Pentru obţinerea siropului de cătină se aleg fructele cele mai portocalii, acestea fiind cele mai bogate în vitamine. Este bine ca fructele să se prelucreze în ziua recoltării. Se spală sub jet de apă, apoi se storc cu aparate speciale. Siropul obţinut se amestecă cu miere în proporție de 3/1, după care siropul se ambalează în sticle.
Siropul de cătină obţinut prin presare la rece se consumă diluat cu apă minerală sau cu alte lichide, raţia zilnică fiind de 3-4 linguri. Aceasta se poate dubla în cazul eforturilor fizice şi intelectuale prelungite. În general, acest sirop nu se administrează seara deoarece, fiind o băutură energizantă, poate tulbura somnul. Cătina este cea mai dotată plantă medicinală. Fructele ei ar trebui tratate nu ca produse alimentare, ci ca produse farmaceutice. Asociind cătina cu o nutriţie adecvată, putem realiza un tratament eficient, preventiv şi curativ.

Cătina  este un biotrofic şi un biostimulator de excepţie, un regenerator şi un energizant dintre cele mai puternice, calităţi datorate existenţei în cantităţi apreciabile a serotoninei. Serotonina este cel mai important factor antistres conţinut în fructele de cătină. Este un hormon cerebral cu rol vasodilatator, dar şi constrictor, implicat în sinteza proteinelor şi în reglarea nivelului glucozei. Este un antioxidant eficace, împiedicând formarea radicalilor liberi, este un bun imunomodulator, stimulând răspunsul imun al leucocitelor în apărarea antibacteriană. Serotonina controlează starea de veghe-somn, răspunsul la lumină-întuneric şi procesul de micţiune nocturnă.

Siropul de cătină este, de asemenea, un depurativ de excepţie, cu rol însemnat în eliminarea de uraţi şi substanţe toxice, realizându-se o dezintoxicare a organismului cum rareori se poate întâmpla prin alte mijloace. Este diuretic şi purgativ, putând fi utilizat în afecţiunile renale.

Consumul siropului de cătină protejează pielea şi mucoasele de acţiunea nocivă a unor radiaţii (atenuează efectele chimioterapiei) şi ajută în vindecarea unor boli precum psoriazis şi zona zoster. Întăreşte sistemul imunitar şi creşte rezistenţa la efort fizic şi intelectual. Siropul de cătină este neurotonic dar şi sedativ asupra sistemului nervos, util în insomnii, neurastenie, nevroze, stări depresive sau anxioase şi epuizare nervoasă. Îmbunătăţeşte activitatea intelectuală, mărind capacitatea de memorare şi de concentrare şi stimulând dorinţa de efort intelectual.

Fructele de cătină sunt cea mai valoroasă polivitamină naturală, utilizându-se în carenţe vitaminice serioase, anemie, astenie şi anorexie. Au efect hipocolesterolemiant, scad cantitatea de trigliceride din sânge şi cresc, în acelaşi timp, cantitatea de magneziu plasmatic. Au şi efect hipoglicemiant, fiind indicate în diabetul insulinodependent. Sunt utile în boli reumatice, boli ale prostatei, afecţiuni ale tractului gastro-intestinal (ulcer gastric şi duodenal) şi în boli determinate de paraziţi intestinali. Au acţiune hepatotrofică, fiind utilizate în hepatite şi ciroza hepatică. Ajută în vindecarea tumorilor benigne şi maligne, a cancerului de colon, având efecte deosebite şi în boli ale sistemului respirator: tuberculoză, cancer pulmonar, astm bronşic. Ajută în hipertiroidism şi gută. Sunt indicate în boli cardiovasculare şi ale sângelui (stimulează hematopoieza) şi s-au dovedit eficiente în tratarea unor maladii complexe ca Alzheimer şi în stări comiţiale, ca epilepsia. Fructele de cătină sunt utile şi în geriatrie. Prin conţinutul în acizi graşi nesaturaţi cu rol în produc rea de prostaglandine, reglează permeabilitatea membranei celulare, împiedicând ridarea şi îmbătrânirea.

Acestea sunt doar câteva din efectele terapeutice ale cătinei albe, rezultate în urma experienţelor clinice şi de laborator. În orice maladie este absolut necesar să se urmeze un regim alimentar care să realizeze un aport de substanţe benefice pentru maladia respectivă.

Mod de administrare: În general, se amestecă două linguri de sirop la o cană cu apă. Modul de administrare nu este unul strict, totuşi trebuie să evităm excesul. Siropul de cătină din plafaruri foloseşte zahăr invertit, mai puţin nociv decât cel obişnuit, iar tinctura, fiind un produs concentrat, poate fi asimilată rapid de către organism prin diluarea în lichidele băute în timpul zilei.

Sfaturi

- În România, cătina creşte pe toate dealurile. Peste iarnă, fructele se păstrează cel mai bine în miere de albine. Se consumă atât cât suportă fiecare. Tot secretul este sfărâmarea între dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind de fapt adevăratul depozit de vitamine. Cei care preferă un somn liniştit, e bine să consume fructe de cătină numai în prima parte a zilei, consumul lor către seară dând un efect mai puternic decât cel al cafelei.
- Chiar dacă farmaciile vă promit însănătoşirea cu ajutorul unei singure pastile miraculoase, e mai bine să vă încredeţi în puterea vindecătoare a naturii. Consumaţi, între altele, şi produsele naturale din cătină şi veţi remarca beneficiile extraordinare ale acestui supliment nutritiv natural.
Sursa: http://www.uleiuri-naturale.ro/produse/uleiuri_naturale_presate_la_rece_virgine/uleiul-de-catina


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Fahrenheit 9/11 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> FAHRENHEIT 9/11 Născut pe 23 aprilie 1954 într-o familie americană de muncitori la uzinele General Motors din Flint, Michigan, Michael Moore a avut drept reper un unchi cu…
  • Istoria secretă a lumii + eBook
    25.06.2013 - 2 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A LUMII Jonathan Black Cine nu cunoaște adevărul, este un ignorant. Cine cunoaște adevărul și spune despre el că este o minciună, este un ticălos. Bertold Brecht…
  • 10 cele mai romantice destinații din Europa
    13.02.2017 - 0 Comments
    Ai în minte numai melodii de dragoste și ești în căutarea unei escapade romantice, împreună cu iubitul/iubita? Descoperă cele mai bune escapade romantice din Marea Britanie, cele mai romantice orașe…
  • Oul și sănătatea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OUL ŞI SĂNĂTATEA   Unul dintre miturile despre alimentaţie: oul este un aliment toxic şi, consumat frecvent, duce la creşterea colesterolului şi la dureri de ficat. Fals!…
  • Cum să transformi rafturile de perete  într-un centru de interes al casei tale
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cum să transformi rafturile de perete într-un centru de interes al casei tale Rafturile de perete pot fi o problemă în casele…
  • Poveste fără cuvinte
    18.08.2013 - 3 Comments
    --> POVESTE FĂRĂ CUVINTE Sursa: http://www.awolonline.net/forum/index.php?topic=419.0 -->
  • Tablete de stil de viață (Dynamic Living) - eBook
    13.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TABLETE DE STIL DE VIAŢĂ (Dynamic Living) Aileen Ludington și Hans Diehl – Lifestyle Medicine Institute, Loma…
  • Vaccinările multiple scad imunitatea organismului + VIDEO (RO)
    12.01.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VACCINĂRILE MULTIPLE SCAD IMUNITATEA ORGANISMULUI Atunci când permitem Statului să impună decizii medicale în privinţa…
  • Promotori celebri ai alimentației naturale + VIDEO
    12.12.2015 - 1 Comments
    PROMOTORI CELEBRI AI ALIMENTAŢIEI NATURALE Conform statutului Uniunii Internaționale a Vegetarienilor, „un vegetarian este acela care renunță la consumul alimentelor ce provin de la animale…
  • OSHO – Manipulator de suflete sau metafizician genial? + VIDEO (RO)
    07.06.2012 - 0 Comments
    --> Bhagwan Sri Rajneesh – OSHO (1931-1990)   A alimentat cronicile spiritual mondene ale presei de senzaţie, mult mai interesată de a-şi mări tirajul, decât de a oferi…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • Virus-mania
    10.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUS-MANIA Motto: Medicii prescriu medicamente despre care ştiu puţine lucruri, pentru a vindeca boli despre care ştiu şi mai puţine…
  • Sfecla roșie - depozit de vitamine și minerale
    01.04.2012 - 2 Comments
    --> SFECLA ROŞIE - depozit de vitamine şi minerale PUȚINĂ ISTORIE Legumă banală în zilele noastre, sfecla roşie are un trecut glorios. Descoperită în urmă cu aproape patru…
  • Misteriosul mormânt nr. 10
    28.07.2012 - 2 Comments
    --> BISERICA DOMNEASCĂ A BASARABILOR MISTERIOSUL MORMÂNT NR. 10 Biserica domnească din Curtea de Argeș În timp ce autocarele cu turişti se varsă la Mănăstirea lui Manole,…
  • București - numele cartierelor
    20.05.2012 - 2 Comments
    --> ORIGINEA NUMELOR DE CARTIERE BUCUREȘTENE Toată lumea știe de unde vine numele București. Legenda lui Bucur, care a îmbrăcat mai multe identități - de la cioban, fiu de voievod,…
  • Orice boală are o cauză + VIDEO
    30.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORICE BOALĂ ARE O CAUZĂ Când suntem întrebați ce ne dorim cel mai mult de la viață, majoritatea dintre noi răspundem „sănătate”. Cu…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 2
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA…
  • Întoarcerea la natură + slideshow
    01.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ÎNTOARCEREA LA NATURĂ În 1978, Michel Poniatowski condensa în cartea sa „Viitorul nu este scris nicăieri”, istoria globului terestru…
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • Mănâncă mai puțin! + VIDEO (RO)
    01.01.2013 - 0 Comments
    --> MĂNÂNCĂ MAI PUȚIN! Te-ai întrebat vreodată ce alte avantaje ai putea avea, dincolo de scăderea în greutate, dacă ai mânca mai puțin? Adevărul e că a mânca mai puțin îți poate…
  • Crema de față – un must-have al rutinei de beauty
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Crema de față – un must-have al rutinei de beauty   Fața are nevoie de o îngrijire specială, fiind una dintre cele…
  • Ce vor femeile să audă + VIDEO (RO)
    14.02.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE VOR FEMEILE SĂ AUDĂ Toți bărbații știu că femeile sunt sensibile la complimente. Așa că, dacă vrei să impresionezi o femeie, tot…
  • 5 îmbunătățiri ușoare pentru locuința ta
    03.06.2023 - 0 Comments
    Dacă locuința dvs. începe să pară veche, este timpul să o actualizați. Îmbunătățirile aduse casei nu trebuie să fie costisitoare sau să necesite multă muncă pentru a avea un impact. Există o mulțime…
  • OSHO - Fiul + VIDEO (RO)
    14.05.2013 - 4 Comments
    --> OSHO - Fiul Toți părinții își fac speranțe și prin aceste speranțe își distrug copiii. Trebuie să te eliberezi de părinți. Așa…
  • Cum să ne curățăm corpul de paraziți + VIDEO (RO)
    31.03.2016 - 3 Comments
    CUM SĂ NE CURĂȚĂM CORPUL DE PARAZIȚI Ai grijă de corpul tău! Este singurul loc în care va trebui să trăiești. Jim Rohn Lumea în care trăim este plină de paraziți oportuniști, iar corpul nostru…
  • Dr. Călin Mărginean - Principalii factori care influențează apărarea corpului (VIDEO)
    23.04.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 10 curiozități pe care probabil că nu le-ai învățat la ora de biologie
    17.01.2022 - 0 Comments
    Lumea este un loc mare și minunat, plin de fapte pe care nu le-am crezut niciodată posibile. De exemplu, dacă un șoarece însărcinat are o problemă medicală bruscă, fătul va trimite celule stem pentru…
  • 15 actori despre care nu știai că au apărut în videoclipuri muzicale înainte de a fi celebri
    02.06.2023 - 0 Comments
    O mulțime de actori și-au început cariera în proiecte neașteptate, de la aparițiile lui Ben Affleck în emisiuni speciale de după școală sau nenumăratele nume care și-au lansat cariera în telenovele.…
  • Spirulina - alga vieții
    01.04.2012 - 1 Comments
    --> SPIRULINA – alga vieții Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de nici un milimetru lungime, încadrată de cercetători undeva la graniţa dintre bacterii şi regnul vegetal.…
  • David Icke - Sionismul Rothschild + documentar (RO)
    11.05.2012 - 0 Comments
    -->   SIONISMUL ROTHSCHILD David Icke Familia Rothschild - Profeții banilor  (The House of Rothschild - Money's Prophets) RO         …
  • TOP 10 ORAȘE PE CARE SĂ LE VIZITEZI ÎN 2018
    06.05.2018 - 0 Comments
    1. Sevilia, Spania În ultimii 10 ani, Sevilia s-a transformat în totalitate. Cândva o metropolă congestionată de trafic, odihnindu-se pe laurii săi istorici, Sevilia a înflorit într-un oraș al…
  • Benjamin Freedman despre cauzele intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial + VIDEO (RO)
    13.12.2012 - 0 Comments
    --> BENJAMIN FREEDMAN DESPRE CAUZELE INTRĂRII STATELOR UNITE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL Așa cum simplu și clar îl definește…
  • Sfaturi bisericești de la 1894
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> SFATURI BISERICEŞTI DE LA 1894 Din Codurile şi procedurile despre relaţii intime şi personale ale statutului marital întru marea sanctitate spirituală a acestei binecuvântate…
  • Medicina integrală + documentar (RO)
    21.05.2014 - 2 Comments
    --> MEDICINA INTEGRALĂ – O PRIVIRE ISTORICĂ – Ce se înţelege prin „medicină alternativă”? De fapt, e un paradox să se folosească termenul de „alternativ” în legătură cu medicina…
  • 16 întrebuințări creative ale vaselinei
    21.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Vaselina este utilizată la scară largă în întreaga lume, de toată lumea, fie că este vorba de tineri, bătrâni sau chiar copii. A fost…
  • Rețete culinare - Salate cu dressing-uri Knorr
    08.04.2012 - 2 Comments
    Salate cu dressing-uri Knorr    
  • 7 motive să-ți dezactivezi contul de Facebook în 2015
    25.05.2015 - 1 Comments
    Acum 11 ani, Facebook ieșea la iveală ca fiind noua rețea de socializare care te ajuta să ții legătura cu oamenii pe care nu prea îi plăceai în liceu. Am hrănit-o cu gândurile și cu sentimentele…
  • Freakonomics - documentar (RO)
    14.07.2012 - 1 Comments
    --> FREAKONOMICS Partea ascunsă a oricărui lucru Pentru Steven Levitt şi Stephen Dubner, un economist și un jurnalist, economia nu este doar o disciplină care se studiază în…
  • Frica de moarte + VIDEO (RO)
    13.07.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *