Planeta privilegiată + documentar (RO)

-->

PLANETA PRIVILEGIATĂ


În 1543, astronomul polonez Nicolaus Copernicus argumenta în lucrarea Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti că Pământul nu se află în centrul Universului, cum se credea de 18 secole, de la Aristotel şi Ptolemeu, ci se roteşte în jurul Soarelui. Această descoperire a dus la formularea unui principiu mai larg, numit Principiul copernician: Pământul nu ocupă un loc special, preferenţial în Univers; amplasarea cosmică a Pământului este una obișnuită și neprivilegiată. Acest principiului a redevenit actual în secolul XX, o dată cu înmulțirea descoperirilor astronomice. Până atunci, se credea că Universul este format doar din galaxia noastră. Între anii 1921 și 1926, astronomul Edwin Hubble a schimbat această percepție, descoperind adevărata mărime a Universului cu telescopul său de la Mount Wilson Observatory. El a folosit telescopul pentru a fotografia pete luminoase distincte, care s-au dovedit a fi galaxii individuale. Așadar, descoperirea lui Hubble lărgea graniţele Universului şi consolida Principiul copernician.

Despre locul Pământului în Univers, Carl Sagan, celebrul astronom şi astrobiolog, spunea: „Planeta noastră este o pată nesemnificativă şi singuratică într-un întuneric cosmic care o învăluie”. Deşi tot ce a demonstrat Copernicus a fost că Pământul nu este staţionar, în „centrul lumii”, ci se învârte în jurul Soarelui, aceasta a dus la pierderea locului privilegiat ce i se atribuise planetei noastre și la concluzia că „Pământul şi viaţa de pe el există fără scop sau semnificaţie în Univers”. O implicaţie a Principiului copernician este că viaţă şi planete ca Pământul trebuie să existe din abundență în Univers. Programul S.E.T.I. (Search for ExtraTerrestrial Intelligence – Căutarea Inteligenţei Extraterestre) a fost inițiat bazându-se tocmai pe acestă presupunere. De ce se crede asta? Pentru că Universul e foarte vast. Se estimează că galaxia noastră, Calea Lactee are aproximativ 100 de miliarde de stele, iar în Universul observabil există aproximativ 100 de miliarde de galaxii.  Dacă nu cumva e ceva aparte sau miraculos cu Pământul nostru, ce avem noi aici trebuie că există în multe alte zone din Univers.

Trecând dincolo de estimările probabilistice bazate pe numărul de stele din Univers, este legitim să ne întrebăm dacă cercetările ştiinţei moderne confirmă şi astăzi pretenţiile Principiului copernician, după care Pământul şi viaţa de pe el există fără scop sau semnificaţie în Univers? Sunt planetele locuibile rare sau dese în Univers? La aceasta întrebare ne ajută să răspundem Guillermo Gonzalez, cercetător la programul astrobiologic al NASA pentru studiul planetelor extra-solare. El studiază condiţiile necesare pentru existenţa vieţii în Univers. Pentru că numărul de stele nu este singurul factor ce trebuie luat în considerare, și nici măcar cel mai important,  trebuie văzut şi care sunt factorii necesari pentru a avea o planetă locuibilă. Deoarece legile fizice şi chimice sunt aceleași oriunde în Univers, ca şi legile necesare pentru existenţa vieţii, planetele căutate vor fi cele cu caracteristici asemănătoare cu ale Pământului:

- Apă lichidă. Viaţa bazată pe carbon depinde de prezenţa acesteia. Apa dizolvă şi transportă nutrienţii chimici vitali tuturor organismelor, reglează temperatură de la suprafaţa planetei absorbind căldura de la soare etc. Existenţa apei lichide depinde de poziţia planetei faţă de steaua ei. De exemplu, dacă Pământul ar fi mai aproape de Soare cu 5% din distanța actuală, apa s-ar evapora, iar dacă ar fi mai departe cu 20%, ar îngheţa. Există aşadar un coridor numit „zonă locuibilă”, care la Pământ este între orbita lui Venus şi cea a lui Marte.
- Plasarea planetei în zona locuibilă galactică. Orbitarea unei stele pitice din secvenţa spectrală G2. Dacă Soarele ar fi mai mare, zona locuibilă ar fi mai aproape, iar creşterea gravitaţiei ar duce la oprirea rotaţiei pământului în jurul propriei axe (cum este cazul Lunii), fiind în permanență cu o faţă la Soare. Partea dinspre Soare ar fi fierbinte, iar cea întunecată, îngheţată.
- Prezența unor planete gazoase gigantice, care protejează planeta de comete.
- Localizare în zonă locuibilă circumstelară.
- Orbită aproape circulară.
Atmosferă bogată în oxigen. Cea a Pământului are 1% din diametrul planetei şi asigură un climat temperat, protecţie de radiaţiile solare şi combinaţia corectă de gaze, necesară formării apei lichide şi vieţii complexe.
- Masă corectă a planetei.
- Existenţa unui satelit natural mare. Se afirmă că dacă Luna n-ar există, nici noi n-am fi aici. Cu o dimensiune de 1/4 din mărimea Pământului, gravitaţia puternică a lunii stabilizează înclinaţia Pământului la 23.5 grade şi ajută la circulaţia apelor reci şi calde ale oceanelor. Această înclinaţie generează schimbările de anotimpuri şi singurul climat îndeajuns de blând care poate susţine organisme complexe.
- Existenţa câmpului magnetic.
- Proporţie adecvată între oceane şi continente.
- Viteză de rotaţie moderată.
- Scoarţă terestră. Cea a Pământului are o grosime potrivită, între 4 şi 48 km, formată din 132 plăci tectonice care se mişcă încontinuu şi reglează temperatura internă, reciclează carbonul, amestecă elementele chimice esenţiale vieţii, conturează continentele.
- Un câmp magnetic protector, generat de mişcarea fierului lichid din interiorul planetei, esenţial pentru viaţa complexă. Pe o planetă fără un astfel de câmp, vântul solar ar îndepărta atmosfera, fapt care s-ar întâmpla şi dacă Pământul ar avea o dimensiune mai mică, cum este Marte.

Numărul total de factori necesari susţinerii vieţii complexe a crescut în timp la 20, ceea ce duce la o şansă de 1/1.000.000.000.000.000 ca aceştia să apară din întâmplare. Dacă ne întrebăm din nou dacă planete asemănătoare Pământului sunt rare, chiar dacă există 100 de miliarde de galaxii cu câte 100 de miliarde de stele fiecare, răspunsul este de data aceasta „Da!”, având în vedere probabilitatea scăzută a convergenţei tuturor factorilor de mai sus. Pământul apare acum ca un organism gigantic în care diferite sisteme interacţionează pentru ca viaţa să poată exista.

Dacă o planetă ca Pământul e rară, există ea pentru un scop? Dacă da, putem spune ceva despre acest scop? Eclipsa totală de Soare din 24 octombrie 1995 din India a fost evenimentul astronomic care a declanşat căutarea unui răspuns pentru Guillermo Gonzalez. Privind frumuseţea misterioasă a ceea ce vedea pe cerul Indiei, el medita şi la factorii care au făcut posibil acel eveniment. Pentru o eclipsă totală, e nevoie de un corp luminos (Soarele), un corp eclipsator (Luna) şi o platformă de observaţie (suprafaţa Pământului), iar toate acestea trebuie să fie în linie dreaptă în spaţiu. Mărimea aparentă a lunii în spaţiu trebuie să fie aproape aceeaşi cu mărimea aparentă a soarelui pe cer. O coincidenţă spectaculoasă este că Soarele are o mărime de 400 de ori mai mare ca Luna, dar este şi la o distanţă de 400 de ori mai mare faţă de Pământ, fiind tocmai condiţiile necesare pentru ca o eclipsă să fie totală.

Eclipsele solare perfecte l-au făcut pe Jay Richards să se gândească dacă nu cumva există și alte indicii că Universul este rezultatul unei proiectări și al unui scop. Circumstanţele în care se produce o eclipsă totală sunt exacte şi cruciale: o lună mai mare ar bloca parţial imaginea cromosferei şi ar diminua lumina spectrală. O lună mai mică ar permite prea mult lumină din soare, şi spectrul nu ar mai fi vizibil. În tot sistemul nostru solar, cel mai bun loc de unde se pot observa eclipsele totale este suprafaţa pământului. Mai sunt 65 de luni care orbitează planetele sistemului nostru solar, dar Pământul, singurul loc care are observatori, e şi cel de unde se văd cel mai bine eclipsele. A fost o constatare surprinzătoare pentru Jay Richards şi Guillermo Gonzalez să descopere că aceiaşi factori care fac o planetă locuibilă sunt necesari şi pentru a face observaţii şi descoperiri ştiinţifice. Cei doi au descoperit 12 exemple de corelări între aceşti factori ce favorizează viaţa şi descoperirile.

În timp ce se mişcă în spaţiu, Pământul este bombardat cu radiaţii emise de Soare sau de alte obiecte (supernovele sau galaxiile distante): radiaţii gamma, X, ultraviolete, infraroșii, microunde, radio. Majoritatea radiaţiilor din spectrul electromagnetic sunt invizibile pentru ochi şi letale sau nefolositoare pentru viaţă. Doar o felie subţire de radiaţii este esenţială pentru fotosinteza plantelor, pentru animale şi om. Acestea permit plantelor să-și prepare hrana, şi astronomilor să observe cosmosul și reprezintă un procent infinitezimal din emisiile naturale electromagnetice din Univers. Din fericire, acest tip de radiaţii este produs de Soare în abundenţă şi sunt şi razele care pătrund cu cea mai mare uşurinţă scutul filtrant al atmosferei noastre, pentru a ajunge la suprafaţa Pământului.

Există multe locuri periculoase în galaxie: în centru e o densitate mare de stele, cu multe supernove care pot deranja viaţa; există o gaură neagră în centru, cu radiaţii mortale în jurul ei; la margine, prezenţa elementelor fier, magneziu, siliciu, oxigen e mai mică. Dar există și un spaţiu median fericit, între periculosul centrul galactic şi margine, numit Zona locuibilă galactică.  Pământul este situat chiar într-un astfel de loc, relativ sigur şi neaglomerat, între braţul Săgetătorului şi Perseu al Căii Lactee, unde locuibilitatea este optimă şi riscurile minime.

În mod surprinzător, Pământul se află şi în locul ideal pentru a face descoperiri ştiinţifice: aproape de mijlocul distanţei dintre centru şi margine, unde praful cosmic nu este dens. Locul în care ne aflăm este ideal, permițând astronomilor să descopere şi să studieze structura Căii Lactee, dar și restul Cosmosului. Așadar, cea mai bună poziţie pentru locuibilitate e şi cea mai bună pentru descoperiri ştiinţifice, de data aceasta la scară galactică.
Masa electronilor, masa atomică, masa protonilor, forţa nucleară care ţine protonii şi neutronii laolaltă în nucleu, forţă electromagnetică ce „leagă” elementele chimice, viteza luminii (constantă cosmică), gravitaţia... , toate acestea trebuie să fie la locul lor, pentru ca viaţa să poată exista. Fiecare dintre ele se află într-un echilibru atât de fin „reglat”, încât dacă ar fi cu puțin mai mari sau mai mici, viaţa în Univers nu ar fi posibilă.

Oare de ce oamenii sunt capabili să descopere lucruri despre Univers? Einstein spunea că principiile Universului sunt pe cât de frumoase, pe atât de simple. Într-adevăr, cele mai importante ecuaţii din fizica teoretică pot fi scrise pe o singură foaie de hârtie. Universul nu este doar fin reglat pentru ca viaţa să poată exista, ci are şi o structură matematică elegantă, pe care oamenii o pot descoperi. Din perspectivă naturalistă, nu te aştepţi ca Universul să fie inteligibil raţiunii umane. Te aştepţi ca el să aibă doar aptitudini de a se descurca în mediul înconjurător și de a atrage parteneri pentru reproducere. Dar, în mod uimitor, avem şi capacitate să înțelegem ce se întâmplă în atomi sau în găurile negre din spațiu. Practic, pentru a exista, nu aveam nevoie să descoperim vastitatea Universului. Asta te face să te gândeşti că sursa Universului a pus intenţionat observatori care să o poată descoperi. Aceste lucruri te duc cu gândul mai degrabă la o „conspiraţie”, decât la un accident. Iar pentru a o înțelege, trebuie căutat dincolo de Univers, pentru că aceste lucruri nu pot fi deduse doar din mecanica ciocnirii atomilor.
The Privileged Planet (RO)

„Planeta privilegiată” este un documentar fascinant, produs de Illustra Media, bazat pe cartea cu acelaşi nume scrisă de astronomul Guillermo Gonzalez împreună cu filozoful Jay Richards. Vă invităm să-l urmăriți.


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Rețete culinare - Preparate cu linte
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> PREPARATE CU LINTE Salată cu linte 1 Această salată o fac atunci când am chef de ceva proaspăt, dar și consistent, fără a fi plin de calorii. Nu este întotdeauna aceeași, în…
  • Rețete culinare - Rețete de la SANO-VITA
    07.04.2012 - 0 Comments
    -->   Retete de la SANO-VITA -->
  • Chemarea naturii
    02.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); „CHEMAREA NATURII”  SAU CUM SĂ FACI PIPI ÎNTR-O OPERĂ DE ARTĂ În vara anului 2005, într-o galerie de artă din San Francisco -…
  • 18 poze care arată că animalele au cele mai sincere inimi + FOTO
    13.10.2021 - 0 Comments
    Indiferent cât de obraznice sau nevoiașe pot deveni uneori animalele noastre de companie, inimile lor sunt întotdeauna pline de dragoste și nimic altceva. Pisicile care fac ceva prostesc pentru a-și…
  • Cruciferele - legumele anticancerigene
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CRUCIFERELE – legumele anticancerigene Cruciferele sunt foarte bogate în vitamine şi prezintă o matrice organică foarte bună pentru corpul nostru. Din această familie fac parte:…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • Rețete culinare - Hrana vie în 238 rețete (eBook)
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> BUCĂTĂRIA FĂRĂ FOC Elena Niță Ibrian «Hrana naturală, crudă, întinerește, regenerează țesuturile și hrănește bucuria de a trăi. Eu am avut o viața foarte grea. Și din toate…
  • Dezvăluirea celor mai mari iluzii ale istoriei: Separarea realității de ficțiune
    04.08.2023 - 0 Comments
    În tapiseria mereu schimbătoare a timpului, istoria a fost țesută cu nenumărate povești, mituri și legende transmise din generație în generație. În timp ce aceste povești adaugă o notă de magie…
  • Sfecla roșie - depozit de vitamine și minerale
    01.04.2012 - 2 Comments
    --> SFECLA ROŞIE - depozit de vitamine şi minerale PUȚINĂ ISTORIE Legumă banală în zilele noastre, sfecla roşie are un trecut glorios. Descoperită în urmă cu aproape patru…
  • Cum să transformi rafturile de perete  într-un centru de interes al casei tale
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cum să transformi rafturile de perete într-un centru de interes al casei tale Rafturile de perete pot fi o problemă în casele…
  • 15 trucuri practice pe care fiecare domnișoară ar trebui să le știe
    07.09.2015 - 1 Comments
    1. Folosiți o cutiuță de Tic Tac pentru a vă ține toate agrafele la un loc. 2. Spray-ați-vă agrafele cu fixativ pentru o rezistență mai mare în susținerea coafurii dvs. 3. Organizați-vă…
  • 10 lucruri pe care poate nu le știați despre centrul Pământului + VIDEO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Centrul Pământului este, probabil, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră, deoarece nu putem merge fizic acolo. Există o mulțime de informații despre nucleul Pământului și au…
  • Coincidențe stranii legate de unii președinți americani + VIDEO
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> COINCIDENȚE STRANII LEGATE DE UNII PREȘEDINȚI AMERICANI Iată ce se întâmplă când președintele SUA este ales într-un an cu "0" la sfârșit.  Povestea se repetă la fiecare 20…
  • Vaccinările multiple scad imunitatea organismului + VIDEO (RO)
    12.01.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VACCINĂRILE MULTIPLE SCAD IMUNITATEA ORGANISMULUI Atunci când permitem Statului să impună decizii medicale în privinţa…
  • Ivan Lovatt sau arta pe înțelesul tuturor
    30.10.2013 - 1 Comments
    --> IVAN LOVATT SAU ARTA PE ÎNȚELESUL TUTUROR Ivan Lovatt s-a născut în Nairobi, Kenya și a copilărit în Africa, Anglia și Germania. De mic a fost un iubitor de natură, petrecând mult…
  • Adevărata față a lui Traian Băsescu (eBook)
    04.11.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA FAȚĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU Marius Oprea Luni, 23 iulie 2012, „Jurnalul Național” a apărut împreună cu volumul…
  • Sarea... diamantul ascuns
    31.03.2012 - 3 Comments
    --> SAREA...  diamantul ascuns Într-un basm românesc, o fată de împărat îi spune tatălui ei că-l iubeşte ca sarea-n bucate. O declaraţie ciudată în aparenţă, dar care ascunde…
  • Faceți cunoștință cu Booby cu picioare albastre - adorabila pasăre „personaj de desene animate” + FOTO
    01.01.2022 - 0 Comments
    Unul dintre cei mai faimoși și carismatici locuitori ai insulei Galapagos, Booby - corbul de mare cu picioare albastre, este aproape ca un personaj de desene animate.Cu picioarele de un albastru…
  • Blestemul lui Tutankhamon + slideshow + documentar (RO)
    29.11.2013 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BLESTEMUL LUI TUTANKHAMON Pe 29 noiembrie 1922, egiptologii Howard Carter și Lordul Carnarvon se aflau în fața mormântului lui…
  • Energia pentru toți + VIDEO (RO)
    01.06.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ENERGIA PENTRU TOŢI Cătălin Dan Cârnaru «Scriu această carte pentru toţi tinerii din şcolile ţării cărora continuă să li se spună că…
  • Cum să ne protejăm ficatul + VIDEO
    16.04.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE PROTEJĂM FICATUL Dacă sunteți un om obișnuit, înseamnă că nu v-ați gândit niciodată la ficatul dumneavoastră. La urma…
  • 9/11 La vedere (In Plane Site) (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> 9/11 - IN PLANE SITE Există în SUA o nouă generație de regizori de documentare despre drepturile şi libertăţile civile, despre ororile războiului şi noua propagandă politică de…
  • Dr. Kristine Nolfi - Tratarea cancerului prin hrană vie - eBook
    10.11.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TRATAREA CANCERULUI PRIN HRANĂ VIE Dr. Kristine Nolfi Adevărații vindecători sunt forțele naturale din noi.…
  • Mircea Eliade - articole din presa vremii
    03.06.2012 - 2 Comments
    --> MIRCEA ELIADE –ARTICOLE DIN PRESA VREMII Piloţii orbi [Vremea, Nr. 505, 19 septembrie 1937, p. 3] Imoralitatea clasei conducătoare românești, care deține…
  • 20 cele mai bizare insulte din întreaga lume
    21.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Spania „Eres tan feo que hiciste llorar a una cebola!” „Ești atât de urât că ai făcut o ceapă să plângă!” Tăierea unei cepe te va…
  • Jude Law spune că a fost pregătit pentru pandemia actuală în timp ce filma „Contagion”
    13.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Acum un deceniu, Jude Law a fost avertizat cu privire la o pandemie, ca cea pe care o trăim acum, când filma Contagion, o poveste extrem de…
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…
  • Cele mai cunoscute simboluri ale lumii + documentar (RO)
    17.09.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI CUNOSCUTE SIMBOLURI ALE LUMII „Simbol = semn, obiect, imagine etc. care reprezintă indirect (în mod convențional sau în…
  • Dezvăluirea misterelor de la Cernobîl: Descoperiți 15 fapte despre cea mai gravă catastrofă nucleară din lume + BONUS
    08.08.2023 - 0 Comments
    Pătrundeți într-o lume învăluită în mister, unde tăcerea vorbește mai tare decât cuvintele, iar structurile abandonate șoptesc povești din trecut. Cuibărit în inima Ucrainei, Cernobîl este o amintire…
  • Diamantul memorial + VIDEO
    12.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0222328888"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; DIAMANTUL MEMORIAL Sub deviza „Noi imortalizăm…
  • 9 situații amuzante care explică perfect ce este marketing-ul
    30.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Vezi o fată superbă la o petrecere. Te duci la ea și îi spui: „Sunt foarte bogat. Mărită-te cu mine!” - Acesta este marketing…
  • 10 sfaturi de supraviețuire total eronate
    22.02.2018 - 0 Comments
    1. Mit: Poți suge veninul dintr-o mușcătură de șarpe. Fapt: Veninul injectat de un șarpe va intra imediat în fluxul sanguin. Dacă îți pui gura pe locul mușcat, nu faci decât să mai adaugi…
  • 30 de motive pentru care copilul tău are nevoie de un câine (FOTO)
    12.04.2018 - 0 Comments
    Copiii și câinii pot fi cei mai buni prieteni dacă li se face cunoștință în mod corect și cu puțin dresaj de bun simț. Copiii pot învăța astfel lecții valoroase despre cum să aibă grijă de alte…
  • Integrala manuscriselor Cantemir + VIDEO
    11.12.2012 - 0 Comments
    --> EVENIMENT CULTURAL EUROPEAN Au apărut primele 25 de volume din   „Integrala manuscriselor Cantemir” Lădiţa cu „Integrala manuscriselor Cantemir”, pe care a…
  • Noi credem în minciuni - documentar (RO)
    04.07.2012 - 0 Comments
    --> NOI CREDEM ÎN MINCIUNI  - CIA, HOLLYWOOD-UL ȘI BIOTERORISMUL - Leonard Horowitz, licențiat la Harvard, este un medic…
  • 11 fapte despre Japonia
    15.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Japonia are 127 milioane de locuitori 2. 37 milioane dintre ei locuiesc în zona metropolitană Tokyo 3. 42 milioane au peste…
  • Scarlat Demetrescu - scrieri ezoterice
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> SCARLAT DEMETRESCU - scrieri ezoterice Scarlat Demetrescu s-a născut în Bucureşti, la 26 iulie 1872. A absolvit Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, devenind profesor de…
  • Ce este inteligența? + VIDEO (RO)
    26.08.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE INTELIGENȚA?  Preambul Un catolic, un protestant și un ortodox vorbeau cu un prieten căruia tocmai i se spusese că mai…
  • OSHO - Meditația - calea perfectă (eBook + VIDEO)
    08.06.2012 - 0 Comments
    -->   MEDITAȚIA - CALEA PERFECTĂ DESPRE OSHO 1931 – 11 decembrie, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) se naşte într-o familie modestă jaină, la Kuchwada în Madhya Pradesh…
  • Romanizarea Daciei: o enigmă istorică
    12.06.2012 - 2 Comments
    --> O ENIGMĂ ISTORICĂ: ROMANIZAREA DACIEI Istoria noastră e plină de întrebări și umbre, cărora cercetătorii refuză să le dea contur. Romanizarea, de pildă, e un…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *