Planeta privilegiată + documentar (RO)

-->

PLANETA PRIVILEGIATĂ


În 1543, astronomul polonez Nicolaus Copernicus argumenta în lucrarea Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti că Pământul nu se află în centrul Universului, cum se credea de 18 secole, de la Aristotel şi Ptolemeu, ci se roteşte în jurul Soarelui. Această descoperire a dus la formularea unui principiu mai larg, numit Principiul copernician: Pământul nu ocupă un loc special, preferenţial în Univers; amplasarea cosmică a Pământului este una obișnuită și neprivilegiată. Acest principiului a redevenit actual în secolul XX, o dată cu înmulțirea descoperirilor astronomice. Până atunci, se credea că Universul este format doar din galaxia noastră. Între anii 1921 și 1926, astronomul Edwin Hubble a schimbat această percepție, descoperind adevărata mărime a Universului cu telescopul său de la Mount Wilson Observatory. El a folosit telescopul pentru a fotografia pete luminoase distincte, care s-au dovedit a fi galaxii individuale. Așadar, descoperirea lui Hubble lărgea graniţele Universului şi consolida Principiul copernician.

Despre locul Pământului în Univers, Carl Sagan, celebrul astronom şi astrobiolog, spunea: „Planeta noastră este o pată nesemnificativă şi singuratică într-un întuneric cosmic care o învăluie”. Deşi tot ce a demonstrat Copernicus a fost că Pământul nu este staţionar, în „centrul lumii”, ci se învârte în jurul Soarelui, aceasta a dus la pierderea locului privilegiat ce i se atribuise planetei noastre și la concluzia că „Pământul şi viaţa de pe el există fără scop sau semnificaţie în Univers”. O implicaţie a Principiului copernician este că viaţă şi planete ca Pământul trebuie să existe din abundență în Univers. Programul S.E.T.I. (Search for ExtraTerrestrial Intelligence – Căutarea Inteligenţei Extraterestre) a fost inițiat bazându-se tocmai pe acestă presupunere. De ce se crede asta? Pentru că Universul e foarte vast. Se estimează că galaxia noastră, Calea Lactee are aproximativ 100 de miliarde de stele, iar în Universul observabil există aproximativ 100 de miliarde de galaxii.  Dacă nu cumva e ceva aparte sau miraculos cu Pământul nostru, ce avem noi aici trebuie că există în multe alte zone din Univers.

Trecând dincolo de estimările probabilistice bazate pe numărul de stele din Univers, este legitim să ne întrebăm dacă cercetările ştiinţei moderne confirmă şi astăzi pretenţiile Principiului copernician, după care Pământul şi viaţa de pe el există fără scop sau semnificaţie în Univers? Sunt planetele locuibile rare sau dese în Univers? La aceasta întrebare ne ajută să răspundem Guillermo Gonzalez, cercetător la programul astrobiologic al NASA pentru studiul planetelor extra-solare. El studiază condiţiile necesare pentru existenţa vieţii în Univers. Pentru că numărul de stele nu este singurul factor ce trebuie luat în considerare, și nici măcar cel mai important,  trebuie văzut şi care sunt factorii necesari pentru a avea o planetă locuibilă. Deoarece legile fizice şi chimice sunt aceleași oriunde în Univers, ca şi legile necesare pentru existenţa vieţii, planetele căutate vor fi cele cu caracteristici asemănătoare cu ale Pământului:

- Apă lichidă. Viaţa bazată pe carbon depinde de prezenţa acesteia. Apa dizolvă şi transportă nutrienţii chimici vitali tuturor organismelor, reglează temperatură de la suprafaţa planetei absorbind căldura de la soare etc. Existenţa apei lichide depinde de poziţia planetei faţă de steaua ei. De exemplu, dacă Pământul ar fi mai aproape de Soare cu 5% din distanța actuală, apa s-ar evapora, iar dacă ar fi mai departe cu 20%, ar îngheţa. Există aşadar un coridor numit „zonă locuibilă”, care la Pământ este între orbita lui Venus şi cea a lui Marte.
- Plasarea planetei în zona locuibilă galactică. Orbitarea unei stele pitice din secvenţa spectrală G2. Dacă Soarele ar fi mai mare, zona locuibilă ar fi mai aproape, iar creşterea gravitaţiei ar duce la oprirea rotaţiei pământului în jurul propriei axe (cum este cazul Lunii), fiind în permanență cu o faţă la Soare. Partea dinspre Soare ar fi fierbinte, iar cea întunecată, îngheţată.
- Prezența unor planete gazoase gigantice, care protejează planeta de comete.
- Localizare în zonă locuibilă circumstelară.
- Orbită aproape circulară.
Atmosferă bogată în oxigen. Cea a Pământului are 1% din diametrul planetei şi asigură un climat temperat, protecţie de radiaţiile solare şi combinaţia corectă de gaze, necesară formării apei lichide şi vieţii complexe.
- Masă corectă a planetei.
- Existenţa unui satelit natural mare. Se afirmă că dacă Luna n-ar există, nici noi n-am fi aici. Cu o dimensiune de 1/4 din mărimea Pământului, gravitaţia puternică a lunii stabilizează înclinaţia Pământului la 23.5 grade şi ajută la circulaţia apelor reci şi calde ale oceanelor. Această înclinaţie generează schimbările de anotimpuri şi singurul climat îndeajuns de blând care poate susţine organisme complexe.
- Existenţa câmpului magnetic.
- Proporţie adecvată între oceane şi continente.
- Viteză de rotaţie moderată.
- Scoarţă terestră. Cea a Pământului are o grosime potrivită, între 4 şi 48 km, formată din 132 plăci tectonice care se mişcă încontinuu şi reglează temperatura internă, reciclează carbonul, amestecă elementele chimice esenţiale vieţii, conturează continentele.
- Un câmp magnetic protector, generat de mişcarea fierului lichid din interiorul planetei, esenţial pentru viaţa complexă. Pe o planetă fără un astfel de câmp, vântul solar ar îndepărta atmosfera, fapt care s-ar întâmpla şi dacă Pământul ar avea o dimensiune mai mică, cum este Marte.

Numărul total de factori necesari susţinerii vieţii complexe a crescut în timp la 20, ceea ce duce la o şansă de 1/1.000.000.000.000.000 ca aceştia să apară din întâmplare. Dacă ne întrebăm din nou dacă planete asemănătoare Pământului sunt rare, chiar dacă există 100 de miliarde de galaxii cu câte 100 de miliarde de stele fiecare, răspunsul este de data aceasta „Da!”, având în vedere probabilitatea scăzută a convergenţei tuturor factorilor de mai sus. Pământul apare acum ca un organism gigantic în care diferite sisteme interacţionează pentru ca viaţa să poată exista.

Dacă o planetă ca Pământul e rară, există ea pentru un scop? Dacă da, putem spune ceva despre acest scop? Eclipsa totală de Soare din 24 octombrie 1995 din India a fost evenimentul astronomic care a declanşat căutarea unui răspuns pentru Guillermo Gonzalez. Privind frumuseţea misterioasă a ceea ce vedea pe cerul Indiei, el medita şi la factorii care au făcut posibil acel eveniment. Pentru o eclipsă totală, e nevoie de un corp luminos (Soarele), un corp eclipsator (Luna) şi o platformă de observaţie (suprafaţa Pământului), iar toate acestea trebuie să fie în linie dreaptă în spaţiu. Mărimea aparentă a lunii în spaţiu trebuie să fie aproape aceeaşi cu mărimea aparentă a soarelui pe cer. O coincidenţă spectaculoasă este că Soarele are o mărime de 400 de ori mai mare ca Luna, dar este şi la o distanţă de 400 de ori mai mare faţă de Pământ, fiind tocmai condiţiile necesare pentru ca o eclipsă să fie totală.

Eclipsele solare perfecte l-au făcut pe Jay Richards să se gândească dacă nu cumva există și alte indicii că Universul este rezultatul unei proiectări și al unui scop. Circumstanţele în care se produce o eclipsă totală sunt exacte şi cruciale: o lună mai mare ar bloca parţial imaginea cromosferei şi ar diminua lumina spectrală. O lună mai mică ar permite prea mult lumină din soare, şi spectrul nu ar mai fi vizibil. În tot sistemul nostru solar, cel mai bun loc de unde se pot observa eclipsele totale este suprafaţa pământului. Mai sunt 65 de luni care orbitează planetele sistemului nostru solar, dar Pământul, singurul loc care are observatori, e şi cel de unde se văd cel mai bine eclipsele. A fost o constatare surprinzătoare pentru Jay Richards şi Guillermo Gonzalez să descopere că aceiaşi factori care fac o planetă locuibilă sunt necesari şi pentru a face observaţii şi descoperiri ştiinţifice. Cei doi au descoperit 12 exemple de corelări între aceşti factori ce favorizează viaţa şi descoperirile.

În timp ce se mişcă în spaţiu, Pământul este bombardat cu radiaţii emise de Soare sau de alte obiecte (supernovele sau galaxiile distante): radiaţii gamma, X, ultraviolete, infraroșii, microunde, radio. Majoritatea radiaţiilor din spectrul electromagnetic sunt invizibile pentru ochi şi letale sau nefolositoare pentru viaţă. Doar o felie subţire de radiaţii este esenţială pentru fotosinteza plantelor, pentru animale şi om. Acestea permit plantelor să-și prepare hrana, şi astronomilor să observe cosmosul și reprezintă un procent infinitezimal din emisiile naturale electromagnetice din Univers. Din fericire, acest tip de radiaţii este produs de Soare în abundenţă şi sunt şi razele care pătrund cu cea mai mare uşurinţă scutul filtrant al atmosferei noastre, pentru a ajunge la suprafaţa Pământului.

Există multe locuri periculoase în galaxie: în centru e o densitate mare de stele, cu multe supernove care pot deranja viaţa; există o gaură neagră în centru, cu radiaţii mortale în jurul ei; la margine, prezenţa elementelor fier, magneziu, siliciu, oxigen e mai mică. Dar există și un spaţiu median fericit, între periculosul centrul galactic şi margine, numit Zona locuibilă galactică.  Pământul este situat chiar într-un astfel de loc, relativ sigur şi neaglomerat, între braţul Săgetătorului şi Perseu al Căii Lactee, unde locuibilitatea este optimă şi riscurile minime.

În mod surprinzător, Pământul se află şi în locul ideal pentru a face descoperiri ştiinţifice: aproape de mijlocul distanţei dintre centru şi margine, unde praful cosmic nu este dens. Locul în care ne aflăm este ideal, permițând astronomilor să descopere şi să studieze structura Căii Lactee, dar și restul Cosmosului. Așadar, cea mai bună poziţie pentru locuibilitate e şi cea mai bună pentru descoperiri ştiinţifice, de data aceasta la scară galactică.
Masa electronilor, masa atomică, masa protonilor, forţa nucleară care ţine protonii şi neutronii laolaltă în nucleu, forţă electromagnetică ce „leagă” elementele chimice, viteza luminii (constantă cosmică), gravitaţia... , toate acestea trebuie să fie la locul lor, pentru ca viaţa să poată exista. Fiecare dintre ele se află într-un echilibru atât de fin „reglat”, încât dacă ar fi cu puțin mai mari sau mai mici, viaţa în Univers nu ar fi posibilă.

Oare de ce oamenii sunt capabili să descopere lucruri despre Univers? Einstein spunea că principiile Universului sunt pe cât de frumoase, pe atât de simple. Într-adevăr, cele mai importante ecuaţii din fizica teoretică pot fi scrise pe o singură foaie de hârtie. Universul nu este doar fin reglat pentru ca viaţa să poată exista, ci are şi o structură matematică elegantă, pe care oamenii o pot descoperi. Din perspectivă naturalistă, nu te aştepţi ca Universul să fie inteligibil raţiunii umane. Te aştepţi ca el să aibă doar aptitudini de a se descurca în mediul înconjurător și de a atrage parteneri pentru reproducere. Dar, în mod uimitor, avem şi capacitate să înțelegem ce se întâmplă în atomi sau în găurile negre din spațiu. Practic, pentru a exista, nu aveam nevoie să descoperim vastitatea Universului. Asta te face să te gândeşti că sursa Universului a pus intenţionat observatori care să o poată descoperi. Aceste lucruri te duc cu gândul mai degrabă la o „conspiraţie”, decât la un accident. Iar pentru a o înțelege, trebuie căutat dincolo de Univers, pentru că aceste lucruri nu pot fi deduse doar din mecanica ciocnirii atomilor.
The Privileged Planet (RO)

„Planeta privilegiată” este un documentar fascinant, produs de Illustra Media, bazat pe cartea cu acelaşi nume scrisă de astronomul Guillermo Gonzalez împreună cu filozoful Jay Richards. Vă invităm să-l urmăriți.


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Plăcerea gustului - condimentele și mirodeniile
    12.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLĂCEREA GUSTULUI – CONDIMENTELE ȘI MIRODENIILE – Condimentele fac mâncarea delicioasă. Mirodeniile și ierburile aromatice dau…
  • Excesul de sare, zahăr și... minciuni
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI… MINCIUNI Europenii importau cantităţi imense de sare din Dacia, deşi aveau şi ei exploatări. De ce? Sarea  lor era fără iod! Fără iod în…
  • AFORISME
    22.04.2012 - 2 Comments
    --> CITATE DIN OAMENI CELEBRI  - Ai grijă când citești o carte pentru sănătate. Poți muri din cauza unei simple greșeli de tipar. Mark Twain - Cercetarea științifică…
  • 25 de fotografii post-mortem din epoca victoriană (FOTO)
    15.06.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Epoca victoriană a fost o perioadă destul de morbidă în istoria omenirii. Una dintre cele mai neliniștitoare tradiții ale acelei epoci a fost…
  • Eminescu despre români + documentar
    17.06.2012 - 2 Comments
    --> EMINESCU DESPRE ROMÂNI   ARTICOL APĂRUT ÎN PRESA ANILOR 1870 De când lumea, nu s-a văzut ca un popor să stea politicește sus și economicește jos; amândouă ordinele de…
  • 22 ALEGERI DE DESIGN NEFERICITE (FOTO)
    05.05.2018 - 0 Comments
    1. Această faianță distinctă 2. Acest dar generos 3. Acest covor care pare că ar fi infestat de furnici 4. Telescaun cu „beneficii” 5. Liftul spânzuraților 6. Noua abilitate…
  • Pisica - singurul animal care a reușit să îmblânzească omul
    20.04.2014 - 2 Comments
    --> PISICA SINGURUL ANIMAL CARE A REUȘIT SĂ ÎMBLÂNZEASCĂ OMUL Pisica - un animal filozofic, prieten al ordinii şi curăţeniei, care vrea să fie prietenul și nu sclavul nostru.…
  • Bancherii evrei împotriva României Mari
    18.01.2014 - 3 Comments
    --> BANCHERII EVREI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI MARI Conferința de Pace de la Paris, 1919  «Deşi victorioasă după Primul Război Mondial, României nu i s-a permis să participe la masa…
  • Cum să prevenim și să dăm înapoi cancerul
    07.07.2014 - 1 Comments
    --> CUM SĂ PREVENIM ȘI SĂ DĂM ÎNAPOI CANCERUL Un interviu cu Raymond Francis - august 2012 Raymond Francis este un promotor al vindecării pe căi naturale. În acest scop, scrie cărți…
  • Iarba grasă... și frumoasă - buruiană de leac
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> IARBA GRASĂ – buruiana de leac Iarba grasă, (Portulaca oleracea) este o plantă cunoscută de mii de ani, utilizată ca aliment, dar şi ca medicament pentru unele boli. Ea creşte…
  • 23 august 1944 - lovitura de stat
    23.08.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 23 AUGUST 1944 - LOVITURA DE STAT Actul de la 23 August a fost opera colectivă a membrilor oligarhiei tradiționale, a monarhiei și…
  • Arborele de ceai
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ARBORELE DE CEAI Arborele de ceai (Camellia sinensis) este originar din sud-estul Asiei. Condiţiile climatice favorabile sunt: căldură, umezeală, ploi frecvente. Necultivat, poate…
  • Rasismul evoluționist + documentar (RO)
    30.01.2013 - 2 Comments
    --> RASISMUL EVOLUȚIONIST Cei care susţin evoluţionismul refuză, de obicei, orice confruntare deplină cu faptele. Acceptă doar ceea ce le convine şi se feresc de restul. Astfel, faptul…
  • Echinacea - inamicul gripei și al infecțiilor
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> ECHINACEA – inamicul gripei şi al infecţiilor Se numără printre cele mai preţioase plante de leac din lume şi aceasta datorită unei singure calităţi terapeutice, extrem de…
  • OSHO despre politică + VIDEO (RO)
    20.12.2014 - 4 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0506632207"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; OSHO DESPRE POLITICĂ Lumea politicii se…
  • Aciditatea și alcalinitatea corpului nostru
    19.03.2012 - 2 Comments
    --> ACIDITATEA ŞI ALCALINITATEA CORPULUI NOSTRU În natură, valoarea PH-ului variază între zero – acid clorhidric şi 14 – sodă caustică (ambele valori fiind în afara zonei…
  • 11 fapte despre serialul „How I Met Your Mother” + VIDEO
    26.08.2015 - 0 Comments
    How I Met Your Mother (Cum am cunoscut-o pe mama voastră) 1. Cel mai vizionat episod a fost „Pineapple Incident” din sezonul 1, iar cel mai puțin vizionat episod a fost „Landmarks” din sezonul…
  • Oamenii de știință au descoperit un rechin din Groenlanda, în vârstă de 400 de ani, născut probabil în jurul anului 1620 + FOTO
    17.01.2022 - 0 Comments
    Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon a proteinelor din ochi pentru a stabili vârsta a 28 de rechini din Groenlanda și au estimat că o femelă avea aproximativ 400 de ani. Precedentul…
  • Plante de top în vindecarea cancerului + eBook
    24.05.2014 - 0 Comments
    --> PLANTE DE TOP ÎN VINDECAREA CANCERULUI În ziua de azi, când din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu cancer, iar tratamentele agresive ale medicinii alopate le fac mai…
  • 50 de feluri prin care câinii comunică cu tine (Partea I)
    05.12.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); V-ați întrebat vreodată ce gândește sau simte câinele vostru? Cu siguranță v-ați surprins patrupedul făcând ceva atât de bizar încât…
  • Dovleacul - aliatul inimii noastre
    23.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DOVLEACUL – ALIATUL INIMII NOASTRE Culoarea galben-portocalie dovedește că dovleacul este plin de betacaroten, ceea ce îi conferă…
  • Rețete culinare - Dovlecei cu iaurt
    08.04.2012 - 0 Comments
    DOVLECEI CU IAURT Ingrediente dovlecei măsline ceapă ardei roșu rozmarin, piper smântână sau iaurt orez – o ceașcă Preparare Într-o tigaie wok, dovleceii și ardeiul roșu…
  • Ceapa și binefacerile ei
    21.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEAPA ȘI BINEFACERILE EI În 1919, când gripa a ucis 40 de milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta…
  • TAPPED (Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă) – documentar (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    --> TAPPED  Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă „De la sticlele de plastic şi până în mările şi oceanele lumii, unde ajung într-un final majoritatea lor,…
  • Andiva - o cicoare aristocrată
    19.03.2012 - 0 Comments
    --> ANDIVA – O CICOARE ARISTOCRATĂ Legume albe şi delicate, andivele sunt renumite atât pentru aroma lor deosebită, cât şi pentru valoarea nutritivă ridicată. Andivele sunt specii de…
  • Câinele tău te poate ajuta să trăiești mai mult și iată de ce
    14.03.2023 - 0 Comments
    Toți stăpânii de câini jură pe seama efectelor pozitive pe care le au asupra lor companionii lor pufoși, iar acum avem dovezi științifice care să susțină această afirmație. De fapt, numeroase studii…
  • Dosarele X ale sovieticilor furate de la generalul Ilie Ceaușescu + documentar (RO)
    22.02.2014 - 0 Comments
    --> DOSARELE X ALE SOVIETICILOR, FURATE DE LA GENERALUL ILIE CEAUȘESCU Ministerul sovietic al Apărării a lucrat la un proiect secret, pentru a crea o ființă cu puteri…
  • Cuptorul cu microunde - dușmanul din casa ta
    17.04.2012 - 0 Comments
    --> CUPTORUL CU MICROUNDE  - DUȘMANUL DIN CASA TA - E posibil ca milioane de oameni să-și sacrifice sănătatea fără să știe de pericolele la care se expun? Cine a…
  • Top 10 premiere timpurii incredibile în fotografie + FOTO
    04.01.2023 - 0 Comments
    Această listă funcționează în ordine cronologică inversă și se concentrează în principal pe primii ani și pe cele mai importante descoperiri în domeniul fotografiei.10. Prima fotografie scanată…
  • Ginkgo Biloba - arborele miracol
    25.03.2012 - 0 Comments
    -->   GINKGO BILOBA - arborele miracol Există pe lumea aceasta o plantă medicinală care anual salvează zeci de milioane de vieţi. Cum? Prin extraordinarele sale calităţi…
  • Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)
    17.05.2013 - 0 Comments
    --> SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN 1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman. 1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor.…
  • Hotelurile capsulă din Japonia + slideshow
    14.06.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HOTELURILE CAPSULĂ DIN JAPONIA Dacă sunteți fericiții posesori de suficienți bani ca să vă permiteți o excursie în Japonia, dar nu…
  • Vaccinul Gardasil - primele plângeri penale + VIDEO (RO)
    27.03.2014 - 0 Comments
    --> VACCINUL GARDASIL - PRIMELE PLÂNGERI PENALE - Impunerea vaccinării cu Gardasil pentru a se preveni, chipurile, apariţia cancerului de col uterin, a declanşat la vremea respectivă…
  • 19.03.2012 - 10 Comments
    "LA BELLE VERTE" FRUMOASA VERDE Un film extraordinar, un tablou al unui mod de viață ideal pe care e bine să-l menținem în atenția noastră, pentru a-l materializa ca realitate pe planeta…
  • Trioul salvat, format dintr-un leu, un urs și un tigru a trăit împreună ca o familie + FOTO
    14.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nu este ciudat să vezi o pisică înțelegându-se bine cu o haită de câini sau o vulpe împrietenindu-se cu un câine. Dar cum ar fi atunci când…
  • Nu crede tot ce vezi pe Facebook + VIDEO
    16.02.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NU CREDE TOT CE VEZI PE FACEBOOK Filip Truță Trump a câștigat în mod surprinzător alegerile din Statele Unite. Analizele post-factum…
  • 15 fapte interesante despre Cartea lui Enoh + eBook (versiunea etiopiană)
    31.10.2023 - 0 Comments
    IntroducereÎn Cartea lui Enoh, găsim povestea lui Enoh, care a fost tatăl lui Matusalem (cea mai bătrână persoană din Biblie, care a trăit 969 de ani).Conform tradiției evreiești, Enoh a fost…
  • Cum ne îmbolnăvesc emoțiile negative + documentar (RO)
    19.07.2012 - 0 Comments
    --> CUM NE ÎMBOLNĂVESC EMOȚIILE NEGATIVE Despre legătura dintre psihic și somatic s-a scris foarte mult; se cunosc în medicină acele boli numite psihosomatice, adică declanșate și…
  • Derusificarea și „dezghețul”... - Dan Ciachir (eBook)
    13.07.2012 - 1 Comments
    --> DERUSIFICAREA ȘI „DEZGHEȚUL” FEȚELE REGIMULUI COMUNIST ÎN ANII '50-'60 Dan Ciachir s-a născut pe data de 17 septembrie 1951. A urmat cursurile Facultății de Filologie…
  • Imunizarea prin vaccinare + documentar (RO)
    24.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); IMUNIZAREA PRIN VACCINARE – O BOMBĂ CU EFECT ÎNTÂRZIAT – Vaccinările în masă reprezintă, prin inutilitatea lor, cea mai mare…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *