MASA FATALĂ
Mâncarea e o obsesie. Burta care cugetă,
pântecele care ne salvează de cotidianul tern. În aşteptarea meselor, suntem
ostaticii ciugulelii. Cetăţeanul rumegător se umflă pe zi ce trece. Statelor
Unite li se cuvin laurii grăsimii. Franţa vine şi ea rapid din urmă. Un studiu
realizat de Nutrition Santé în 2006
constată că 57% dintre bărbaţi, 41% dintre femei şi 18% dintre copii au
rotunjimi în exces. Un adult din şase este obez, proporţia fiind de 3,5% la cei
mici.
Din 2004 încoace, AFSSAPS [agenția franceză pentru siguranța
alimentelor] ne asaltează cu recomandări privind consumul de fructe şi
legume. Cu toate acestea, familiile, invocând preţurile prohibitive, rămân
fidele regimurilor grase, cu produse lactate, cartofi prăjiţi, carne cât cuprinde
(cotlet, pulpă, muşchi, mezeluri), cantităţi enorme de zahăr, produse de
patiserie, dulciuri, băuturi carbogazoase. Asta, ca să vă faceţi o idee despre
amploarea catastrofei.
Nu vă bazaţi pe medici, crezând c-or să vă
lumineze, căci ei ignoră preceptul „suntem ceea ce mâncăm”. În maratonul lor
universitar de 8 ani petrecuţi în amfiteatre, nutriţia are parte de numai
câteva ore de curs. Această eroare originară este una dintre căile prin care ne
ucide medicina. În faţa corpului gelatinos, respirând cu dificultate,
practicianul decide să măsoare tensiunea, după care cere efectuarea unui set de
analize. Laboratoarele îi dau o mână de ajutor, socotesc globulele, nivelul
colesterolului, caută semnele diabetului – orice indiciu care să ajute la prescrierea
armatei de substanţe chimice.
Doctorul e un fin strateg în lupta contra
bolii, e stăpânul câmpului de bătălie – pacientul – care nu-şi mai aparţine, rămânând
pasiv până la sfârşitul încleştării. În aceste condiţii, restricţia sau
moderația alimentară constituie o frustrare intolerabilă. Micile plăceri ale
gurii susţin moralul, astfel că în spitale, mesele cuprind felurile cunoscute
şi apreciate: la trezire, croissant, cafea cu lapte, iaurt; la prânz şi la cină
carne, produse lactate, pâine albă, produse de patiserie. Un echilibru perfect
între proteine şi glucide, certificat de dieteticieni sau medici nutriţionişti,
e treabă serioasă, departe de ghiveciul servit până acum un deceniu.
Nimic de zis, doar că trebuie să ne punem
întrebări despre modul în care sunt formaţi aceşti profesionişti care se lăfăie
pe copertele mult prea numeroaselor cărţi de regimuri din librării. În teoriile
lor există nişte contradicţii abisale, şi asta indiferent de meseria autorilor.
Să precizăm că diploma de dietetician se obţine după terminarea a doi ani de
facultate, fiind aşadar o profesie paramedicală, pe când nutriţioniştii sunt
medici specializaţi în acest domeniu. Niciuna dintre aceste diplome nu are
valoare naţională, deoarece fiecare universitate propune un program propriu. Se
predă o teorie flexibilă, pe baza căreia, cu părtinirea dată de apartenenţa la lobby-uri
(cel agroalimentar, al laptelui, al industriei zahărului), fiecare alcătuieşte
regimul ideal, cartea vânzându-se cu atât mai bine, cu cât autorul beneficiază înainte
de publicare de o comandă consistentă din partea unuia dintre organismele
pentru care lucrează. Interesele acestuia sunt servite „ştiinţific” de studiile
citate în lucrare.
Impactul comercial al mormanului de titluri
din librării şi apariţia reţetelor „sănătoase”, care îi pot satisface şi pe
gurmanzii exigenţi, atrag atenţia mass-media. Specialistul care nu numai că
deculpabilizează plăcerea, dar atribuie alimentelor pe care le recomandă o doză
de magneziu, de calciu, de potasiu, ori – că tot e la modă – virtuţi
antioxidante, este ridicat în slăvi şi invitat să se exprime peste tot. Teza
expertului este necontestată, chiar binevenită, căci înveseleşte cu veşti
optimiste actualitatea sinistră.
Recunosc, asemenea confraţilor mei, m-am
lăsat păcălit acum 10 ani, când mi-am început la radio emisiunile pe tema
vieţii sănătoase. Hotărât să-i descos pe misionarii hranei şi să-i provoc la
contradicţie, i-am invitat fără discernământ. Interlocutorii profitau însă de
șansa oferită şi-şi desfăşurau predicile avansând, la orice obiecţie, lista
cazurilor de ameliorare a sănătăţii, adevărate miracole... Deşi nu încetam să
le contest argumentele, aveam senzaţia că mă transformasem în agentul lor de
presă. Aş fi putut să adopt metoda utilizată în profesia noastră pentru a
rezolva acest tip de problemă: dezbaterea. Unul pro, unul contra, arbitrajul revenindu-mi
mie. Dar această pantomimă de bâlci e o ticăloşie intelectuală. Prin urmare,
interviul rămânea singura modalitate acceptabilă din punct de vedere deontologic.
Totuşi, pentru a evita inducerea publicului în eroare, am eliminat, după
lectură, cărţile care deviau grav de la bunul simţ. În felul acesta, toate
best-seller-urile specialiştilor reputaţi au ajuns la coş, ataşamentul lor
mercenar faţă de interesele comerciale fiind prea ostentativ.
În grămezile care se adunau în fiecare zi pe biroul
meu căutam teoriile originale, însă de obicei găseam numai aiureli, precum
regimul în funcţie de grupa sanguină. Şi cartea respectivă ar fi zburat la
tomberonul pentru reciclarea hârtiei, dacă n-aş fi primit sute de scrisori de
la ascultătorii care-mi cereau să abordez subiectul. Până în ziua de azi îmi reproşez
cedarea la presiuni. În mod paradoxal, faptul că l-am bombardat sistematic pe
autor cu argumente ce dovedeau că teoria lui miroase a mesaj sectar a fost
pentru el o adevărată mană cerească. Da, aţi citit bine, căci publicul nu face
deosebirea între discurs şi cel care îl enunţă, astfel că asaltul meu legitim a
fost perceput ca o ambuscadă, atrăgând imediat simpatia pentru victima mea,
care, în plus, era femeie. Centrala telefonică mai avea puţin şi lua foc. În
câteva minute sunt pus la zid, tratat drept mitocan, ticălos, agresiv.
Poziţia mea îi supăra pe mulţi în cadrul
postului. Prudenţa mă sfătuia să stau cuminte, să-mi limitez temele la
homeopatie, uleiuri esenţiale, puterile terapeutice ale argilei, și să abordez
subiecte exotice – medicina chineză, ayurvedică, virtuţile ginsengului, numai
bune să racolez pensionarii. Profesia mă obligă la parcurgerea tuturor scrierilor
pe un anumit subiect. Le prefer pe acelea care, încă din titlu, îşi afirmă
opoziţia faţă de concepţia mea. Mă reped la ele ca un uliu, iritat, dar bucuros
la gândul că voi putea demonta punct cu punct erorile din teza lor.
În aceste condiţii, imaginaţi-vă cum am făcut
într-o bună zi când, devorator de brânză ce sunt, am scos dintr-un plic o
lucrare intitulată Le lait,
une sacrée vacherie (Laptele - o mare porcărie), un volum subţirel cât o broşură. Fac
parte dintre copiii pe care naţiunea i-a hrănit cu lapte încă de la grădiniţă. Comori
de proteine și calciu, diversele sortimente de brânză se regăseau la fiecare
masă: camembert, brânză cu mucegai albastru, cantal, comté - ah, pe ăsta din
urmă îl ronţăiam până la coajă! Ras, transformat în tăiţei de bunica, un
deliciu princiar. Comté-ul era plăcerea mea vinovată! La maturitate am umblat
prin toată capitala ca să găsesc cele mai bune soiuri, dospite vreme de 17
luni. Mă delectam cu ele la prânz şi seara, după care urma iaurtul, care nu
lipsea nici de la micul dejun. Pe scurt, eram total dependent de lactate, lucru
la care contribuise glorificarea lor oficială.
În concluzie, ştiam deja cum aveam să distrug
cărţulia modestului doctor Nicolas Le Berre, aşa că am deschis-o imediat.
Asemenea boxerului prea sigur pe el în faţa adversarului pe care-l crede învins
din oficiu, am fost trimis în corzi de la primele pagini. Nu era nimic
senzaţional acolo, doar enumerarea dovezilor incontestabile care-mi făceau praf
convingerile. Nu-mi venea să cred, și iată că izbucnesc împotriva forţei de
îndoctrinare a sistemului care ne privează de cel mai elementar bun-simţ. Orice
tolomac poate verifica logica doctorului Le Berre, anume faptul că în natură
nicio creatură vertebrată nu consumă lapte ca să se aprovizioneze cu calciu,
pentru întreţinerea scheletului. Şi totuşi, de la şoricelul minuscul până la
mastodonţii de felul balenei sau elefantului, niciun animal nu se sfărâmă la
aterizarea dintr-un salt, ori după nu ştiu ce acrobaţie. Cât despre oameni,
există popoare întregi care ignoră produsele lactate, printre ele chinezii şi
japonezii (sunt martor, căci am avut onoarea de a intra în contact cu ei în cursul
călătoriilor mele), niciunul dintre triburile ascunse prin pădurile amazoniene,
nici măcar pigmeii din Africa n-au habar ce bine e să bei lapte.
Cât despre noi ăştialalţi, occidentalii, consumul
este recent, după cum arată, în Bio Contact nr. 170 din aprilie 2008, Alain Drouard, profesor de istorie şi
cercetător principal la CNRS. Atât grecii antici, cât şi populaţiile din Evul
Mediu, acuzau laptele că ar provoca tulburări şi boli. Iată, de altfel, ce
spunea Enciclopedia din 1765: „Din acest mic număr de observaţii asupra
proprietăţilor dietetice ale laptelui, concluzia evidentă este aceea că acesta
este un aliment care nu corespunde organelor digestive ale adultului, şi pe
care educaţia și obiceiurile nu 1-au putut integra”. Ei, şi? vor mormăi unii pe
bună dreptate, anticii nu le ştiau pe toate! Am locui şi acum în peşteri,
culegând fructe din copaci, scormonind pământul în căutare de larve şi vânând
cu pietre şi săgeţi, pe scurt, ar fi vai de capul nostru fără agricultură şi
creşterea animalelor. Cu atât mai bine dacă inteligenţa ne ameliorează
condiţiile de trai şi ne oferă noi plăceri. Lăsaţi-ne în pace! „Ospătar, adu platoul
cu soiuri savuroase de brânză! Să ne ospătăm!”
După surpriza provocată de primele rânduri
din Le lait, une sacrée vacherie,
am început să mă revolt. Ţineam la gustul delicios al brânzei, n-aveam
de gând să renunţ la comté doar pentru că aşa propovăduia un paseist. De altfel, nu avem la dispoziţie
toate aceste bunătăţi decât grație aparatelor frigorifice, altă inovaţie
formidabilă a modernităţii. Trăiască progresul! Sunt tot mai pornit împotriva
lui Le Berre, e clar că e un sectant. Acuzaţia lui este excesivă, pune toate
relele pe seama lactatelor:
probleme ale tranzitului intestinal, colon iritabil, faringite, otite, sinuzite, bronşite, candidoză, dermatoze, dureri articulare... mai grav, ar fi la originea
arteriosclerozei, a cancerului de sân şi de prostată – autorul le înşiră dintr-un foc, dovezile lui fiind însă
anemice. E abil, totuşi, domnu
doctor, seamănă îndoiala, făcând referire la unele realități incontestabile, de pildă regimurile
cretan şi japonez, care nu conţin produse din lapte de vacă: populaţiile respective sunt afectate de cancer
şi boli cardiovasculare într-o
proporţie mult mai mică şi au o soliditate osoasă remarcabilă, bilanţ aureolat de o longevitate în plină formă,
care le permite să bată
recordul mondial în materie de centenari.
Mda, nu pot scăpa atât de uşor de cartea asta.
Argumentele sunt suficient de
bine expuse ca să mă facă să renunţ la comté măcar o vreme, pentru a vedea ce se întâmplă.
Experimentul e greu, dar necesar. E ridicol,
absurd să rămânem sub tirania unei propagande nocive numai ca să ne bucurăm simţurile. Gustul e o
bagatelă. Esenţiale sunt sănătatea şi vitalitatea, or, deşi am o viaţă cumpătată, nu mă simt întotdeauna bine, aşa
că voi aplica principiul
precauţiei, măsură care mă plasează, ca
profesionist, în centrul unei dileme. Mă furnică palmele să denunţ
sistemul, dar misiunea prezintă
riscuri fatale. Sunt prea mic în faţa acestor instituţii, iar teza lui Le Berre nu are un aparat
critic demn de luat în seamă. Perspectiva de a sfârşi cu un seppuku mă îndeamnă să iau în considerare
abandonul întregului demers. Ca
să mă îmbărbătez, cer părerea unor colegi de redacţie. Îi pufnește râsul, brânza face parte
din patrimoniul nostru, este deliciul suprem, n-are rost să mă vâr în necaz gratuit, cruciadele jurnalistice
sunt bune, dar ar trebui să
lupt, ca mii de confraţi din întreaga lume, pentru libertate, pentru drepturile
omului, cauza mea e un fleac, o bravadă de cercetaş.
Sfaturile lor au efectul invers asupra mea,
în primul rând pentru că democraţia se apără în fiecare detaliu, şi apoi pentru
că este vorba de o enormă impostură, aşa că nu mai ezit, mă pun pe treabă şi-l
invit pe Le Berre în emisiune. Apariţia lui stârneşte tumultul pe care mi-l
imaginasem, nu doar un val de indignare ce sufocă telefoanele, ci şi zeci de
scrisori virulente, unele trimise la direcţie. Textele sunt asasine, îmi cer
concedierea. Printre ele, epistola unui profesor şef de secţie la un mare
spital parizian şi o alta venind de la o mare organizaţie vizată de scandal,
care ameninţă cu anularea unei campanii publicitare – ceea ce va şi face.
Balamucul nu mă afectează în niciun fel, boss-ul, Jerome Bellay, doar mormăie: „Urcarea
ta în sondaje mă costă cam scump”. Deznodământul bătăliei e ironic, n-a fost
marele război de care mă temeam, ci o simplă încăierare. Ce decepţie! Niciun
ziar n-a preluat disputa. Imaginea lactatelor este prea luminoasă, prea bine
ancorată în conştiinţa publică, ele sunt simboluri ale sănătăţii.
Şi totuşi, publicaţiile care le demonstrează
nocivitatea se înmulţesc în toată lumea. Iată câteva dintre informaţiile pe
care le-am adunat cu sârguinţă. Voi începe cu cercetările profesorului Massimo
Montineri, care arată că pereţii intestinali deterioraţi permit peptidelor
morfinice din produsele lactate să treacă în sânge şi de acolo să se acumuleze
în organe. În cazul alterării barierei hemato-encefalice care protejează
creierul, peptidele distrug reţelele neuronale. La rândul său, profesorul Karl
Reichelt a constatat că acest fenomen provoacă tulburări psihice, pierderi ale
memoriei şi concentrării, hipoactivitate, melancolie, depresie etc. Profesorul
Boyd Halley a demonstrat că laptele inhibă eliminarea unor toxine de felul
mercurului, iar ficatul încărcat, obosit de produsele lactate, nu-şi mai
îndeplineşte funcţia de curăţare, ceea ce generează patologii ale intestinului.
Acelaşi cercetător a descoperit că laptele degradează peretele intestinal şi
inhibă o serie de enzime, printre care peptidaza, singura care permite
digerarea cazeinei. Aceşti doi factori determină dureri de cap, tulburări de vedere,
dermatoze (eczeme, acnee juvenilă), artroză, artrită, oboseală cronică, osteoporoză
şi afecţiuni ORL – bronşite, rinite, otite, astm.
Scandalul a izbucnit iarăşi în momentul în
care profesorul Joyeux a anunţat pe post că laptele și produsele lactate
provoacă osteoporoză şi bronşite, rinite şi otite repetate la sugari şi copii.
Încăpăţânat, nu mă cuminţisem după balamucul ce urmase primei emisiuni, dar
aşteptam să găsesc un interlocutor mai presus de orice critică. Prezenţa în
studio a unei somităţi, cancerolog, şef de secţie la spitalul din Montpellier, a
conferit subiectului respectabilitate. Nimeni n-a îndrăznit să comenteze
spusele marii personalităţi, în schimb, apelurile telefonice şi scrisorile
şi-au revărsat veninul asupra mea.
Degeaba se tot adună dovezile, adepţii fanatici
ai produselor lactate continuă să vocifereze. Au şi circumstanţe atenuante, cum
ar fi frecventele campanii care le întăresc convingerile; de pildă, conferinţa
organizată pe 2 aprilie 2008 la Paris de către academiile de medicină şi de
agricultură s-a încheiat cu următoarea concluzie proclamată în cele patru zări:
„Se recomandă consumul de produse lactate la orice vârstă, pentru a se reduce riscul
de osteoporoză, obezitate, diabet, hipertensiune şi boli cardiovasculare”.
Verdictul, odios, este denunţat pe dată de
Thierry Souccar, jurnalist, editor, autor al volumelor Santé, mensonges et
propagande (Sănătate, minciuni și propagandă) şi Lait, mensonges et propagande (Lapte, minciuni și propagandă), cărţi-manifest,
care prezintă rezultatele unor cercetări indiscutabile, ultima fiind reeditată
de mai multe ori şi îmbogăţită cu cele mai recente informaţii ştiinţifice. În
plus, tot mai multe cercetări corelează ingerarea lactatelor cu riscul îmbolnăvirii
de cancer de prostată, ovarian, mamar, boala Parkinson, diabet de tip I şi
infarct.
Din nefericire, toţi putem verifica aceste generalităţi
raportându-ne la amintirile personale. Printre cunoştinţele mele profesionale
se găseau doi informatori de vreo 50 de ani, activi şi plini de bunăvoinţă, pe
care-i încurajam să-mi furnizeze informaţii confidenţiale, invitându-i deseori
la prânz. Amândoi erau adevărate modele de cumpătare: beau vin bun pe post de
medicament, maximum trei pahare, dintre care unul la brânză, asociere
primordială pentru plăcere şi pentru prelungirea vieţii până la 100 de ani,
conform recomandărilor oficiale ale nutriţioniştilor. Stupoare, s-au prăbuşit
la scurt timp unul după celălalt, deşi respectaseră scrupulos sfaturile cele
mai autorizate. Aici trebuie să mă pretind savant ca să vă explic mecanismul
aterosclerozei care provoacă drama: totul începe cu acumularea depozitelor de
grăsimi sub formă de ateroame pe pereţii arterelor; cu timpul, acestea se
îngroaşă şi în cele din urmă obstrucţionează circulaţia. De unde provin
grăsimile? Din produsele lactate, carne şi mezeluri. Alcoolul corodează membranele
și favorizează formarea ateroamelor, împiedicând trimiterea nutrienților spre
țesuturi.
Pentru unul dintre cei doi cunoscuţi ai mei,
cheagul a intervenit într-un moment foarte prost, pe scări la 10 seara, oră la
care toată lumea stă în faţa televizorului. Portarul l-a găsit a doua zi, zăcea
ca un beţiv pe preșul de la intrare. Al doilea a avut noroc, blocarea arterei
s-a produs în plină şedinţă, colegii s-au repezit să cheme ambulanţa şi să-l
ducă la urgenţe. După două luni îmi povestea totul în cursul unei mese festive,
mândru de artera lui elastică. După antricotul cu fasole verde (ţinea regim!)
tradiţionalul duo de brânză şi vin roşu, paşaport pentru longevitate, după cum
continuă să-i spună medicul său, mai atent ca oricând. N-am avut de lucru şi am
îndrăznit să-i sugerez o modificare a dietei. A sărit ca ars. S-ar zice că
voiam să-l asasinez. Cu toate astea, i-am împărtăşit experienţa mea, faptul că renunţarea
la sacrosanctul comté şi orice alt produs lactat m-a regenerat în trei săptămâni.
Oboseala cronică este o amintire îndepărtată, mi-am regăsit somnul, am o
digestie mai bună şi, în plus, nu mai sufăr de flatulenţă.
Oricât m-am străduit să expun o argumentaţie
credibilă, n-am avut succes. Cuvintele mele îl agasau, le percepea ca pe un
atac războinic, nu mai era o simplă conversaţie, ci o admonestare, de parcă
voiam să-i interzic toate plăcerile. Îl vedeam cum se luptă să-şi păstreze bunele
maniere, dar pe un ton coborât mă făcea în toate felurile, intolerant, dictator,
ayatollah. Sunt obişnuit cu asta, încasez critici care mai de care mai virulente
de când m-am însușit principiul informării. Sunt însă neputincios în faţa
gândirii ermetice, transformată în convingere. Ideile mele sunt oripilante... Nu-i
chiar aşa, şi eu condamn privaţiunile, dar dacă renunţarea la un element îmbunătăţeşte
starea fizică şi psihică nu mai e vorba de un sacrificiu, ci dimpotrivă!
Trebuie să facem deosebirea între satisfacţie
şi plăcere. Satisfacţia este senzaţia instantanee, superficială, simpla potolire
a unei pofte, şi nu presupune niciun efort. Plăcerea înseamnă vibraţie,
iradiere, pătrunde în profunzime şi se prelungeşte dincolo de manifestarea ei. Accesul
la această gamă de senzaţii este favorizat de eliminarea tuturor substanţelor
care îngreunează şi blochează organismul. De-asta nu regret delicatesele lactate.
Sunt mai tonic, spiritul mi-e mai vioi, fac gimnastică şi jogging ca un puşti
care se zbenguie în curtea şcolii. Ca răsplată, mi-am redobândit energia. Ca
să-mi păstrez câştigurile, am decretat ruptura definitivă de bunătăţile lactate.
Nicio derogare, pentru ca nu cumva, inconştient, să caut un pretext de a recurgere
la o mică gustare, acel „din când în când” care măreşte senzaţia de privaţiune
până la obsesie.
Nu umblu cu jumătăţi de măsură, nu cedez,
unde e libertatea mea dacă nu sunt în stare să-mi respect propriile decizii? Pot
lăsa ca un vulgar gol în stomac să mă deturneze de la opţiunea mea de viaţă? Înseamnă
că nu mă mai controlez. Pierd satisfacţia angajamentelor asumate. Provocările întăresc
şi formează caracterul. Rezistenţa la plângerile pântecelui contribuie la afirmarea
personalităţii şi, cu timpul, hotărârea învinge tentaţia. În prezent, platoul
de brânză, a cărui vedere mi-ar fi dat altădată frisoane pavloviene, mă lasă indiferent.
Într-o seară, de pildă, după un urcuş pe munte, m-am trezit, la o fermă
izolată, că gazdele încercau să mă întremeze cu produse locale, mezeluri şi
brânză. Obligat să mănânc o bucăţică de comté – excelent, bio, de 15 luni –
n-am mai simţit nicio plăcere, încă o dovadă a relativităţii gustului.
Modificarea obiceiurilor alimentare nu este o
tragedie şi nu înseamnă asceză. Maleabilitatea gustului e o șansă, un cadou din
partea naturii. Nu suntem ostaticii unei plăceri predeterminate, ci liberi,
avem posibilitatea să identificăm alimentele benefice organismului, pe acelea
care dinamizează sistemul imunitar şi interacţiunile celulare. Nu trebuie decât
să ne educăm papilele pentru a ne delecta cu noile savori. Iar înainte de a ne
implica într-o acţiune, să ne gândim la consecinţe: e oare o plăcere senzaţia care,
în contrapartidă, se plăteşte printr-o stare negativă?
Ce face medicina? Întrucât orice boală
trebuie combătută cu medicamente, ea se încăpăţânează să caute noi molecule,
dar rezultatul e doar o luptă contra simptomelor. Medicina ne cere să fim pasivi
şi supuşi. Cât de liniştitoare sunt anunţurile privind crearea unor tratamente
revoluţionare pentru obezitate, oboseala cronică, anxietate, palpitaţii, crampe
musculare, dureri de cap, ameţeli, parestezii, diabet! Câte necazuri provoacă
aceste boli, şi totuşi ele nu există ca atare, sunt declanşate de consumul
regulat al unor produse cu indice glicemic ridicat – zahăr rafinat și făină
albă, produse industriale lipsite de calităţi energetice, dar cu o nocivitate
extraordinară.
Voi îmbrăca halatul alb al biologului, pentru
a încerca să ofer o explicaţie. În primul rând, trebuie ştiut că organismul
funcţionează cu ajutorul zaharurilor naturale. Acestea modifică şi determină
interacţiunile şi mişcările celulare, se aglomerează pe membrane şi le
penetrează atunci când devin poroase sub acţiunea insulinei secretate de
pancreas. Când în organism intră elemente cu un indice glicemic ridicat, acestea
excită glandele suprarenale, ceea ce obligă pancreasul la o supraproducţie de
insulină; mecanismul îşi măreşte ritmul de funcţionare, celulele cu membrana
poroasă absorb tot şi, ca reacţie, glicemia sanguină scade. Astfel, marele
consumator de glucoză, creierul, se găseşte în deficit, consecinţele fiind
enervarea, oboseala, starea generală proastă. Este vorba de hipoglicemie, care
se traduce prin necesitatea absolută de a absorbi noi nutrienţi. Acest ciclu
infernal epuizează organismul, iar dereglarea conduce la bolile enumerate mai
sus, în principal la diabet, dar efectele pot fi și mai dramatice, putându-se
ajunge chiar la cancer.
Aşadar, gata cu dulciurile, foitajele, pâinea
albă şi, întrucât produce efecte comparabile, să diminuăm drastic şi cantitatea
de sare ingerată! Singura otravă pe care n-o voi aborda aici, condamnată în unanimitate,
cu toxicitatea expusă pe larg în presă, este tutunul. Voi remarca totuşi că rareori
este arătată acţiunea lui nocivă asupra organelor sexuale, cărora le
deteriorează reţeaua de irigaţie, determinând o pierdere considerabilă a
plăcerii. Condamnarea dulciurilor îmi întăreşte imaginea de propovăduitor al interdicţiilor,
de guru ticălos. Cartea mea promite moartea de plictiseală în perfectă stare de sănătate!
Atrăgătoare soartă, n-am ce zice! La rândul meu, mă mobilizez în faţa tuturor
obiecţiilor şi afirm că boala nu este o fatalitate, denunţ sistemul care ne
plasează încă din leagăn sub tutela medicamentelor şi chem la stoparea
obiceiurilor nocive, astfel încât să avem cu toţii o viaţă frumoasă.
Sursa: Marc Menant - Medicina ne ucide, Ed. Antet,
2009
An 50 de ani și am început facultatea de nutriție tocmai pentru a putea arata aceste realități și de a deschide ochii, în special celor cu suferințe cardiovasculare, hiperglicemie și oncologice, asupra stopării și remisie în acestor suferințe prin simpla schimbare a paradigmei alimentare. Felicitări pentru articol!
RăspundețiȘtergereMulțumim pentru apreciere și felicitări! Nu știam că există o facultate de nutriție. Vă dorim ca profesia să vă aducă multe reușite.
ȘtergereS-a introdus de 2~3 ani la Cluj, Arad, Tg Mures, Bucuresti si cred ca si Iasi - nu de voie, ci de nevoie LOL, UE ne cere ca pana in nu-stiu-ce-an sa avem pe langa orice spital, camin de batrani, casa de copii si alte institutii de ingrijire a persoanelor de orice varste si care au bucatarie proptie (scoli, gradinite etc) sa existe cate un nutritionist. Si cand guvernul a cerut asa ceva invatamantului, aia au dat din umeri ca nu exista , asa ca acum se formeaza. :)) Tipic romanesc.
ȘtergerePărerea mea e că toți studenții la medicină ar trebui să aibă în facultate un curs de nutriție. Dar, pentru că asemenea recomandări le-ar scădea ulterior numărul de pacienți și implicit veniturile, prescrierea de medicamente și dependența de medic va rămâne în continuare soluția cea mai avantajoasă pentru această profesie. De aceea, trebuie să ne trezim singuri, informându-ne. Nu e greu: toți avem internet și știm să citim.
ȘtergereDin pacate nu e chiar asa, de fapt e o buba mult mai mare a sistemului. Ca sa exemplific, daca vine cineva cu in cancer in stadiul 2 sau 3 sa zicem, PROTOCOLUL si procedurile medicale il obliga pe medic sa recomande medicatia gen chimio, hormoni sau radioterapie, dupa caz. Daca nu o face, isi poate pierde dreptul de practica....
ȘtergereDeci, daca recomanda alcalinizarea corpului prin apa cu ph mare si hrana exclusiv de origine vegetala cateva luni, de exenplu, e in afara procedurilor standard si isi risca cariera. Asta cu toate ca la chimioterapie, dupa 5 ani mai gasesti doar 10% din pacienti in viata, pe cand cu metodele de nutritie procedntul trece de 70%... :((
Dar venim noi din urma cu nutritia :)
Apropo nutritie, putem continua discutia pe FB - eu sunt Iuliu Ciupe-Vaida.
Doar aduceti-mi aminte ca am vb pe blog frumoasaverde ca sa stiu, ca selectez atent contactele ;)
Blogul nostru are pagină de Facebook. Înscrieți-vă acolo și postați comentarii ori de câte ori simțiți nevoia. Dar să știți că apreciem mult și acest schimb de idei direct pe blog.
ȘtergereOK
ȘtergereSuper articolul ! Stilul Marc Menant ar trebui brenduit ! Romi.
RăspundețiȘtergere