Combinarea corectă a alimentelor




COMBINAREA CORECTĂ A ALIMENTELOR
– GARANŢIA UNEI SĂNĂTĂŢI DE FIER –

Hrana ingerată este divizată în trei părţi. Partea primară, grosieră, se elimină. Partea mijlocie se transformă în constituenţi corporali. Partea subtilă devine hrană pentru minte. Chandogya Upanishad, VI.4.I)

Dieta corectă este esenţa oricărui tratament naturist. Alimentele pe care le mâncăm pot amplifica, diminua sau chiar anula efectele unor terapii (chiar şi puterea vindecătoare a plantelor medicinale). Pe de altă parte, o dietă incorectă poate fi unul dintre principalii factori cauzatori de boală. Ştiinţa străveche Ayurveda ajută fiecare fiinţă umană să descopere care este regimul alimentar care i se potriveşte cel mai bine, precum şi tot ce este necesar din acest punct de vedere pentru a preveni sau trata eventualele dezechilibre.




Ești ceea ce mănânci
Dietoterapia se bazează pe faptul că dobândim calităţile hranei pe care o ingerăm, cu alte cuvinte, suntem ceea ce mâncăm. Într-adevăr, putem observa şi singuri, dacă suntem atenţi, că alimentele ne influenţează starea psiho-mentală din perioada ce urmează mesei respective. Este ştiut că marii consumatori de carne sau cafea sunt predispuşi la manifestări de mânie, agresivitate sau alte emoţii negative „fierbinţi”. Medicina iniţiatică tradiţională Ayurveda cunoaşte de mii de ani faptul că regimul carnivor supraîncălzeşte sângele, în timp ce regimul vegetarian este renumit pentru predispunerea la echilibru, calm şi linişte, manifestate deseori chiar şi în condiţii de stres. Celebrul filozof iniţiat Omraam Mikhael Aivanhov spunea: „Mâncatul cărnii întreţine în corpul persoanei respective o legătură invizibilă cu lumea animală şi cred că individul ar fi înspăimântat dacă şi-ar putea vedea culorile urâţite ale aurei sale (aură invizibilă cu ochiul liber, dar care la ora actuală este pusă în evidenţă graţie fotografiei Kirlian şi ecranelor cu dicianină), însoţit fiind de toate sufletele animalelor pe care le-a mâncat”.

Anumite alimente induc rezonanţe planetare
Fiecare aliment are o rezonanţă astrală predominantă, care favorizează inducerea unei întregi game de emoţii, sentimente, gânduri şi stări specifice vibraţiei planetare respective în fiinţa care îl consumă cu regularitate (minimum 30 de zile). Spre exemplu, fiinţelor care doresc să devină mai iubitoare, mai senzuale, mai „venusiene”, le-ar fi de un real folos consumul preferenţial de grâu, mere, cireşe, caise, piersici. Celor caree vor  să-şi amplifice puterea de emisie mentală, strălucirea, autocontrolul sau alte calităţi „solare”, le recomandăm un regim alimentar compus din orez cu scorţişoară, nuci, anghinare, seminţe de floarea soarelui, măsline.

Consumă mai ales hrană produsă în regiunea în care trăieşti
Tradiţia milenară ayurvedică ne aduce la cunoştinţă rolul important în menţinerea sănătăţii pe care îl are consumul vegetalelor şi produselor lactate obţinute de la animalele care cresc în zona în care trăim. Este celebru printre gerontologi şi dieteticieni exemplul locuitorilor din zona Hunza din nordul Indiei, care depășesc frecvent vârstă de 100 de ani (putând şi procrea până la 80!) numai datorită consumului preferenţial de cereale nedecorticate, legume, fructe, ouă şi lapte – toate produse în regiunea lor. O dată în plus, a devenit evidentă în lumea medicală importanţa aplicării universale a principiilor acestui sistem multimilenar, care este medicina ayurvedică, la condiţiile de viaţă şi activitate din oricare parte a lumii.

De ce este important să combini corect alimentele?
Unul dintre principiile ayurvedice de bază ale dieteticii se referă la combinarea corectă a alimentelor, atât în dieta generală, cât şi în cursul aceleiaşi mese. Valoarea acestui vechi principiu este recunoscută astăzi de nutriţioniştii moderni, care au redescoperit (validând astfel vechile învăţături ayurvedice) existenţa unor compatibilităţi sau incompatibilităţi alimentare. La baza acestora stau două aspecte esenţiale. Primul este cel al selectivităţii şi compatibilităţii secreţiilor enzimatice. Transformările chimice la care sunt supuse alimentele în cursul digestiei se face în prezenţa unor enzime existente în secreţiile produse de glandele digestive. Compoziţia enzimatică a acestor secreţii este influenţată de natura alimentelor consumate. De pildă, dacă ingerăm mai mult amidon (existent în cereale, cartofi) acesta va induce o creştere a concentraţiei de amilază în secreţiile salivară şi pancreatică (amilaza fiind enzima ce descompune amidonul). Al doilea aspect al compatibilităţii alimentare: alimentele, pentru a fi asimilate, necesită timpi de digestie diferiţi:

- Fructoza şi glucoza din fructe nu suferă nicio degradare chimică prealabilă: sunt direct asimilabile. În schimb, zaharoza din trestia de zahăr necesită o hidroliză sub acţiunea unei enzime intestinale (zaharaza) pentru a fi absorbită.

- Amidonul suferă întâi acţiunea amilazei salivare, iar apoi a celei pancreatice, transformându-se în maltoză, care sub influenţa maltazei intestinale trece în glucoză simplă, care se poate absorbi. Astfel, digestia amidonului este mult mai lungă decât cea a fructozei sau glucozei din fructe şi necesită şi mai multă muncă din partea organismului.

- Grăsimile încetinesc digerarea oricăror alimente mâncate în cursul aceleiaşi mese. Astfel, proteinele grase (asociate cu grăsimi) sunt digerate mai lent decât proteinele slabe (neasociate cu grăsimi): brânza grasă se digeră mai lent ca brânza slabă.

- Alimentele care conţin acizi necesită un timp de digestie prelungit, întrucât organismul trebuie în prealabil să-i neutralizeze. De exemplu, fructele acide (acre) se digeră mai lent decât cele semi-acide sau dulci, iar legumele verzi se digeră mai repede, întrucât nu au o concentraţie prea mare de proteine, lipide sau acizi. Iată câteva consideraţii privind unele asocieri alimentare:

Asocieri indicate şi asocieri nerecomandate

Amidon + acizi
Digestia amidonului (pâine, cereale, cartofi) debutează în cavitatea bucală, sub acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces. Prin urmare, nu se vor combina niciodată amidonoasele cu alimente de origine animală (lactate, carne, ouă), care toate sunt acide.

Amidon + proteine
Proteinele necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric (care este acid). Acest PH acid împiedică activitatea amilazei salivare, care acţionează asupra amidonului într-un mediu mai alcalin (bazic). Astfel, se va evita asocierea pâinii, cerealelor sau cartofilor cu lapte, brânză, iaurt, carne.

Amidon + glucoză
Este o asociere între două glucide cu timpi de digestie diferiţi. Nu vă grăbiţi să asociaţi, deci, cerealele cu fructe!

Amidon + legume verzi
Legumele verzi nu favorizează, dar nici nu îngreunează digestia amidonului. Sunt recomandate aceste asocieri, deoarece legumele verzi aduc vitamine, săruri minerale şi oligoelemente, care ajută utilizarea ulterioară în organism a compuşilor rezultaţi din degradarea amidonului.

Amidon + apă
Atenţie! Apa poate dilua sucurile digestive, încetinind digestia amidonului. Totuşi, hidroliza amidonului necesită o anumită cantitate de apă, care ar trebui, însă, să fie deja disponibilă în ţesuturi, deci să parvină organismului în afara mesei propriu-zise, graţie menţinerii unui echilibru hidric sănătos (minimum 1,5 litri de lichide pe zi).

Amidon + lapte
Laptele necesită un mediu acid pentru a fi digerat, fapt care se opune degradării amidonului.
În cazuri extreme, laptele cu pâine sau fulgi de cereale poate provoca chiar şi o indigestie.

Proteine + grăsimi
Grăsimile inhibă secreţia sucurilor digestive, încetinind digerarea proteinelor. De evitat ouăle prăjite, maionezele, carnea prăjită în ulei sau untură.

Proteine + legume verzi
Este o asociere foarte bună. De exemplu: brânză albă cu praz, dovlecei cu ouă (nu maioneză, care are grăsimi provenite din ulei).

Lipide + amidon   
Este compatibilă asocierea grăsimilor cu amidonul, de exemplu cartofi fierţi amestecaţi cu ulei sau unt uşor încălzit. Piureul de cartofi nu se va prepara cu adaos de lapte.

Lipide + legume verzi
Este o asociere foarte recomandată. Mâncaţi multe salate din crudităţi cu sos de ulei extravirgin.

Lipide + glucoză (fructoză)
Lipidele încetinesc absorbţia glucozei, care este una dintre cele mai rapide (de aici şi folosirea ei ca substituent de hrană în urgenţele medico-chirurgicale, când este administrată intravenos). În acest context se recomandă, de exemplu, evitarea smântânii îndulcite sau a îngheţatei pe bază de smântână, cu fructe.

Sursa: aici

Comentarii

  1. la noi, la romani, problema nu este neaparat cantitatea, ci mixul gresit :( ne indopam cu paine, carne si cartofi ca niste sarantoci :(

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Acum și pentru totdeauna, nefumător + documentar (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> ACUM ŞI PENTRU TOTDEAUNA, NEFUMĂTOR   Tutunul, ca oricare drog, alterează funcţionarea creierului, generând dependenţă fizică şi psihică cu puternice implicaţii emoţionale şi…
  • 25 cele mai bune anti-glume
    04.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Un cal intră într-un bar. Mai mulți oameni s-au ridicat și au plecat deoarece au reperat potențialul pericol al acestei situații.2. Mă-ta…
  • Cum să faci o măsuță de cafea dintr-o ușă veche
    03.06.2015 - 1 Comments
    Iată o idee genială pentru cei care își schimbă ușile vechi din apartament! Cum se confecționează: Măsurați lungimea totală, care ar trebui să fie de aprox. 200 cm. Tăiați câte 38 cm din fiecare…
  • Semnele deficienței de fier
    23.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni.…
  • 5 semne că veți face cancer și 7 sfaturi cum să-l evitați
    09.01.2014 - 0 Comments
    -->   5 SEMNE CĂ VEȚI FACE CANCER  ȘI 7 SFATURI CUM SĂ-L EVITAȚI „Aveți cancer” este ceea ce nu vreți să…
  • 23 de lucruri pe care toată lumea le urăște dar nu le-ar recunoaște niciodată
    20.04.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Oroarea: Când ai ajuns acasă de 4 ore și realizezi că folosești datele mobile în loc de Wi-Fi, pe telefon. 2. Frica: Când te lași…
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • Cartoful - cea mai importantă plantă alimentară din lume + documentar (RO)
    17.04.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CARTOFUL - cea mai importantă plantă alimentară din lume În Munţii Anzi, America de Sud, la altitudinea de peste 2.000 de…
  • Să tot stai la închisoare... + VIDEO
    04.01.2013 - 1 Comments
    --> SĂ TOT STAI LA ÎNCHISOARE... Norvegia este cunoscută pentru sistemul de detenție mai liberal, însă chiar și cei mai optimiști criminali cu siguranță nu s-ar gândi să…
  • Rețete culinare - Salate cu dressing-uri Knorr
    08.04.2012 - 2 Comments
    Salate cu dressing-uri Knorr    
  • Dale Carnegie - Arta de a fi convingător
    03.11.2012 - 0 Comments
    --> ARTA DE A FI CONVINGĂTOR – CHEIA SUCCESULUI ÎN ORICE – Fragment din cartea „Secretele succesului”, de Dale Carnegie Aproape în fiecare vară mă duc la pescuit pe lacul Maine.…
  • 12 teorii ale conspirației care chiar s-au dovedit a fi adevărate
    17.11.2023 - 0 Comments
    Adagiul este adevărat: Adevărul depășește adesea ficțiunea. Nu este o minciună - fiecare dintre aceste presupuse "teorii ale conspirației" s-a dovedit a fi autentică.Nu sunt eu nebun, voi toți…
  • TOP 10 ORAȘE PE CARE SĂ LE VIZITEZI ÎN 2018
    06.05.2018 - 0 Comments
    1. Sevilia, Spania În ultimii 10 ani, Sevilia s-a transformat în totalitate. Cândva o metropolă congestionată de trafic, odihnindu-se pe laurii săi istorici, Sevilia a înflorit într-un oraș al…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Epidemia de boli mintale
    29.03.2015 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1939022167"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 21 de lucruri pe care omenirea ar fi trebuit să le inventeze mult mai devreme + FOTO
    21.12.2021 - 0 Comments
    În prezent, auzim în mod constant despre noi invenții. Dar înainte, visam la aceste creații futuriste doar după ce citeam cărți SF. Probabil că v-ați gândit cât de tare ar fi să aveți buzunare în…
  • Corpul uman - o mașinărie sofisticată
    24.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne…
  • Motivele pentru care Yakuza este mai mult decât o simplă mafie japoneză + VIDEO
    13.12.2021 - 0 Comments
    Yakuza este un sindicat japonez de crimă organizată. Acesta există într-o formă sau alta de peste 400 de ani, ceea ce îl face mai vechi decât America, ca să nu mai vorbim de Mafia americană. Istoria…
  • Rețete culinare - Surimi cu ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SURIMI CU CIUPERCI Ingrediente 10 surimi 1 conservă de ciuperci 1 iaurt natural, mic 3 linguri ulei de măsline zeamă de lămâie sare, piper, muștar, pătrunjel,…
  • 9 motive pentru a începe să consumi unt de arahide
    13.10.2020 - 2 Comments
    Pierderea în greutate, prevenirea cancerului de sân, reducerea insomniei și mult mai multe - untul de arahide este o comoară naturală care poate promova multe schimbări pozitive în organism! Este…
  • Din istoria creștinismului - Știați că... + documentar (RO)
    05.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN ISTORIA CREȘTINISMULUI ȘTIAȚI CĂ... Începând cu Conciliul de la Constantinopol, care a avut loc în anul 381 e.n. și a fost…
  • Volvela: Echivalentul medieval al unei aplicații pentru smartphone?
    15.12.2023 - 0 Comments
    Știați că strămoșul aplicațiilor pentru smartphone-uri poate fi urmărit până în Evul Mediu? Volvela, un dispozitiv interactiv pe bază de hârtie, a avut un rol multifațetat în timpul utilizării sale…
  • 16 hoteluri minunate care știu cum să-și facă oaspeții fericiți + FOTO
    17.10.2022 - 0 Comments
    Persoanele care se cazează des la hotel știu exact la ce să se aștepte în timpul șederii lor. Cu toate acestea, există hoteluri în lume care își pot uimi oaspeții: unele îți închiriază un pește…
  • Dedicaţia echipei „Frumoasa verde” pentru prietenii săi + VIDEO
    05.10.2012 - 3 Comments
    v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false false …
  • Miceal Ledwith - Oamenii nu au nevoie de un Dumnezeu răzbunător + documentar (RO)
    08.01.2013 - 0 Comments
    --> „OAMENII NU AU NEVOIE DE UN DUMNEZEU RĂZBUNĂTOR” Interviu cu Miceal Ledwith Reporter: Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere”, TVR Cluj După un an de…
  • Rețete culinare - Saleuri
    09.04.2012 - 1 Comments
    --> SALEURI Ingrediente 150 g unt sau margarină 150 g făină 150 g cașcaval ras 2 gălbenușuri crude semințe de chimen Preparare Se…
  • Cum să ne redobândim tinerețea - eBook
    06.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE REDOBÂNDIM TINEREŢEA John Thomas Când John Thomas şi-a…
  • 6 semne de avertizare că ai deficit de vitamina D
    10.03.2023 - 0 Comments
    Se estimează că aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume au o deficiență de vitamina D. Numărul este masiv, iar această deficiență poate duce la multe probleme de sănătate care, de obicei,…
  • 15 BMW-uri clasice care mai merită conduse și astăzi (și 5 care doar ard bani) + FOTO
    26.12.2021 - 0 Comments
    Autoturismele BMW și-au demonstrat continuu valoarea atât pe circuitele de curse și pe șoselele din întreaga lume, cât și la condusul obișnuit de zi cu zi. Deși marca BMW vine în mod tradițional în…
  • Rețete culinare - Pască de griș
    08.04.2012 - 0 Comments
    PASCĂ DE GRIŞ Ingrediente - 1 kg brânză dulce de vaci - 6 ouă - 200 g unt - 1 cană zahăr - ½ plic praf de copt - 10 linguri rase griș - vanilie, stafide Preparare Se amestecă…
  • E 951 - ASPARTAM
    01.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); E 951 - ASPARTAM Aspartam este denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure etc.…
  • Biologia iluminării + documentar (RO)
    06.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIOLOGIA ILUMINĂRII Evoluţia de la conştienţa umană la cea divină implică existenţa dualităţii moştenire karmică/boală, la nivel…
  • Fenomenul telepatic există + documentar (RO)
    05.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FENOMENUL TELEPATIC EXISTĂ Dintotdeauna gândirea logică a existat alături de cea magică. Lumea fenomenelor paranormale sau…
  • Ficatul - laboratorul nostru intern
    24.03.2012 - 0 Comments
    --> FICATUL – LABORATORUL NOSTRU INTERN Cântărind aproximativ 2 kilograme, ficatul nostru minunat ştie să realizeze simultan mai multe operaţii şi reacţii chimice decât ar fi…
  • Vegetarian de zile lucrătoare + VIDEO
    25.11.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Benjamin Freedman despre cauzele intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial + VIDEO (RO)
    13.12.2012 - 0 Comments
    --> BENJAMIN FREEDMAN DESPRE CAUZELE INTRĂRII STATELOR UNITE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL Așa cum simplu și clar îl definește…
  • 8 cele mai ciudate lucruri pentru care oamenii chiar au fost taxați
    11.08.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Toată lumea se așteaptă să fie taxată, dar ce este potrivit să impozitezi?Suntem cu toții obișnuiți să se pună impozite pe venituri,…
  • Regele Ferdinand al României - un neamț care a jurat să fie un bun român + slideshow
    01.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7154366414"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; REGELE FERDINAND AL ROMÂNIEI – UN NEAMȚ CARE A…
  • Tunelul secret din Bucegi + VIDEO
    21.04.2012 - 1 Comments
    --> TUNELUL SECRET DIN BUCEGI Puţini sunt cei care ştiu că nemţii au avut ambiţii mari în România, în pe­rioada lor de ocupaţie. De inamici. Ei au contribuit – şi iar nu se ştie…
  • Un măr căzut din pom înaintea lui Newton
    19.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON CINE A FORMULAT PRIMUL LEGEA ATRACȚIEI UNIVERSALE? India este cunoscută ca o țară care-și…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *