Evoluția învățământului la matematică + slideshow


PEDAGOGIA ABSURDULUI

Schimbările esențiale produse în țara noastră după evenimentele din decembrie 1989 nu puteau să nu afecteze și domeniul educației. Dintre aspectele pozitive se pot menționa:

- Eliminarea din conținutul disciplinelor școlare a ideologiei comuniste. În ultimul timp însă se constată apariția unui alt tip de ideologie, anume „globalismul cultural”. Dacă vechea ideologie avea ca centru Moscova, noua ideologie are ca centre Washington-ul și Bruxelles-ul.

- Introducerea disciplinelor opționale, care să stimuleze unele aspirații ale elevilor.

- Îmbunătățirea bazei materiale a școlilor și dotarea lor cu mijloace tehnologice moderne. Aceasta s-a făcut însă cu prețul unei risipe uriașe, de multe ori modernizându-se școli care un an mai târziu au fost desființate, ceea ce dovedește lipsa unei viziuni coerente, dar și cu dirijarea preferențială a unor fonduri publice pentru satisfacerii intereselor clientelei politice.


În același timp însă, au apărut o mulțime de fenomene negative, de natură să ducă la scă­derea calității învățământului. Iată doar câteva:

- Neconcordanța dintre valorile promovate de școală și valorile promovate de societatea românească. Deși la nivel declarativ aceste valori sunt comune, în realitate ele sunt contrare. De fapt, aceasta este principala cauză a crizei actuale cu care se confruntă școala românească.

- Din dorința de a fi pe placul Occidentului, au fost preluate o serie de „forme” care nu au nimic de-a face cu „fondul” tradițional al școlii românești, ca de exemplu eliminarea notelor și introducerea calificativelor, fapt care, după părerea multor cadre didactice, a dus la eliminarea concurenței între elevi, care stimula progresul școlar. Astfel, dacă în perioada comunistă „lumina venea de la răsărit”, în prezent se pare că „lumina vine de la apus”.

- Lipsa de continuitate și coerență a politicii școlare. Fiecare nouă guvernare postdecembristă și-a promovat politicile proprii în domeniul învățământului, de multe ori acestea fiind total opuse una față de cealaltă. Învățământul continuă să fie nedreptățit, alocându-i-se un buget insuficient.

- Incompetența crasă a multora dintre cei care au condus în ultimele două decenii destinele învățământului românesc.

- Centralizarea și birocratizarea excesivă, cu nimic mai prejos decât cele existente în regimul comunist, sufocă și anihilează inițiativele menite a promova interesele și cerințele elevilor. Zilnic, școlile sunt bombardate cu solicitări venite de sus, de a trimite fel și fel de situații, care de fapt nu servesc la nimic. Cadrele didactice sunt asaltate de cereri referitoare la completarea a tot feluri de hârtii, care de care mai bizare, rămânându-le tot mai puțin timp pentru activitatea lor de bază, care trebuie să fie cea de predare-învățare și evaluare.

- Numirile în funcții de conducere se fac pe criterii politice, încălcându-se astfel flagrant legea.

- Înlocuirea concursului de admitere la liceu cu admiterea bazată pe evaluarea la două discipline și pe media claselor V-VIII. În acest fel, se dă posibilitatea elevilor cu situație financiară mai bună să-și cumpere locul în liceu. Pentru a le asigura reușita la liceu propriilor odrasle, părinții plătesc ore de meditații chiar profesorilor copiilor lor, care, pentru a justifica banii primiți, dau note mari elevilor respectivi, chiar dacă aceștia nu le merită.

- Extinderea corupției și fraudelor la examenele de evaluare.

- Desființarea școlilor profesionale și dispa­riția practicii agricole în școlile din mediul rural, ignorându-se astfel un principiu fundamental al învățământului, și anume cel al legării teoriei de practică.

- Agravarea fenomenului de abandon școlar, datorat sărăciei și dezinteresului crescând al familiei față de școală, fapt care duce la creșterea analfabetismului și la proliferarea delincvenței juvenile. În 2012, de pildă, rata abandonului școlar a fost de 17,4%.

- Înmulțirea actelor de violență în școli. Majoritatea elevilor asociază democrația cu dreptul de a face ce vor. Dezinteresul sau interesul prost înțeles al părinților față de școală se manifestă de obicei la părinții care au un oarecare potențial financiar, și care la rândul lor au o educație precară. De asemenea, mass media și programele TV au o influență negativă asupra copiilor, prin promovarea zilnică a violenței.

- Supraîncărcarea elevilor, pe de o parte din cauza reducerii numărului de ore pe an desti­nate învățăturii, pe de altă parte, adoptării unor programe stufoase neadecvate vârstei copiilor. Se cere elevilor să-și însușească cunoștințe care nu le vor fi de folos niciodată în viață (ecuații de gradul II, funcții, valențe etc.), în loc să se pună accentul pe obținerea și fixarea temeinică a unor cunoștințe și compe­tențe real folositoare. Generațiile adulte rămân uimite când află, de exemplu, că elevii de azi învață limba engleză din clasa zero, în timp ce ei începeau studiul primei limbi străine în clasa a V-a, sau că învață ecuații din clasa I, în timp ce ei învățau din clasa a V-a. Și exemplele de acest fel pot continua.

- Lipsa de motivație a elevilor pentru acumularea de cunoștințe, competențe și abilități. Cauzele acestei stări de lucruri sunt multiple: incapacitatea crescândă a părinților de a-și educa și stăpâni copiii - tot mai des auzim din gura părinților expresia „nu știu ce să-i mai fac”; abandonarea de către unii părinți a funcției educative, pe fondul preocupării exagerate pentru acumularea de bani și bunuri materiale; accesul nelimitat al elevilor la informații neadecvate vârstei prin TV, Internet etc.; lipsa sau raritatea modelelor pozitive în mass-media. Mass-media promovează intens modele negative, personaje parvenite, inducând în tânăra generație ideea că succesul în viață nu se obține prin muncă tenace, ci prin învârteli. Mai mult, munca este disprețuită, iar cei care învață nu sunt considerați modele demne de urmat.

- Scăderea continuă a calității resurselor umane implicate în actul educației: elevii devin tot mai slabi din punct de vedere intelectual. Analfabetismul funcțional (incapacitatea de a înțelege textul citit) este în continuă creștere, atingând 40% din populația școlară; cadrele didactice sunt tot mai slab calificate și încorsetate în legi și regulamente desprinse de realitate; părinții, la rândul lor, sunt din ce în ce mai puțin educați și se implică tot mai puțin în educația propriilor copii.

- Necultivarea sentimentului patriotic. Nichifor Crainic scria: „Naționalismul este condiția elementară a recunoașterii fiecărui popor, precum lipsa lui e semnul decăderii și al morții”. Or, în ziua de astăzi, a fi patriot, a fi naționalist, a început să fie privit ca ceva desuet. Pe toate căile posibile, inclusiv prin școală, se încearcă și chiar se reușește minimizarea acestui sentiment.

- Renunțarea la uniformele școlare. Acest fapt credem că a încurajat indisciplina și a promovat diferențierile sociale între elevi, alterând sentimentul de a fi elev.

- Dispariția cabinetelor medicale din școli. Aceasta, în condițiile în care, din cauza poluării și alimentației bazate tot mai mult pe alimentele procesate și așa-numitele „E-uri”, starea de sănătate a copiilor, ca de altfel a întregii populații, înregistrează un regres continuu.

- Degradarea continuă a statutului profe­sional al cadrelor didactice. Cadrul didactic este văzut ca un ospătar care trebuie să servească fără să crâcnească elevul și părinții acestuia. Acest lucru se datorează mai multor factori, între care amin­tim salarizarea necorespunzătoare a cadrelor didactice, care le situează la subsolul ierarhiei.

- Criza generală a sistemului de valori pe care o parcurge societatea românească. Modelul familiei tradiționale, în care autoritatea părinților și cea a dascălului erau necontestate, tinde să dispară. Dictonul „Cine are carte are parte” nu mai e crezut aproape de nimeni, chiar dacă pe față nu se recunoaște acest lucru. Ceea ce contează este banul. Părinții cu bani au convingerea că sunt mai deștepți, că le știu pe toate și de aceea îi disprețuiesc pe dascăli.

Dar în pofida tuturor vicisitudinilor prin care trece astăzi țara noastră, cadrele didactice au datoria să-și facă meseria cât mai bine, pentru că numai prin modelarea tinerei generații în spiritul adevăratelor valori – libertatea, dreptatea, munca, responsabilitatea, patriotismul etc. – se poate purcede la renașterea economică și morală a nației noastre.

Sursa: aici
Evoluția învățământului la matematică

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Războiul contra cancerului + VIDEO
    11.11.2013 - 2 Comments
    --> RĂZBOIUL CONTRA CANCERULUI Pe 23 decembrie 1971, președintele Statelor Unite, Richard Nixon, a semnat National Cancer Act, supranumit pompos „Războiul contra cancerului” (The War on…
  • 15 alimente care NU au ce căuta în frigider
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Înainte ca frigiderul sa fie inventat, oamenii aveau dificultăți păstrarea hranei. Asta însemna că hrana fie era aruncată, fie pusă în…
  • Cânepa - fibra de aur a României + documentar (RO)
    04.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – FIBRA DE AUR A ROMÂNIEI Ne-am născut într-un loc în care o plantă naturală care tratează cancerul, SIDA, bolile și durerile de…
  • 6 moduri de a alege coada cea mai rapidă de la casa de marcat
    19.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce toate celelalte cozi de la casele de marcat se mișcă mai repede decât coada la care stai tu? În noua sa carte „Why Does The…
  • Test de cultură generală (slideshow)
    17.08.2012 - 2 Comments
    --> CULTURA GENERALĂ ÎN CITATE   Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Cum să-ți bați corect femeia + VIDEO (RO)
    08.03.2014 - 4 Comments
    --> CUM SĂ-ȚI BAȚI CORECT FEMEIA – RECOMANDĂRI DE ETICĂ ISLAMICĂ – Autorii cărților de etică islamică explică ce soție merită să fie bătută, cu ce anume trebuie să fie bătută, unde…
  • Secrete din bucătăria vegetariană
    04.06.2012 - 0 Comments
    --> SECRETE DIN BUCĂTĂRIA VEGETARIANĂ În prezent, din ce în ce mai mulți oameni decid să excludă din alimentația lor zilnică produsele de origine animală. Deşi acest lucru este…
  • Vampirismul bioenergetic
    02.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VAMPIRISMUL BIOENERGETIC Până la începutul anilor ’70 nu ştiam mare lucru despre vampirism bioenergetic. Din cele citite şi auzite cu…
  • 23 de fapte uimitoare despre stângaci
    10.11.2015 - 2 Comments
    1. Stângacii reprezintă 5-10% din populație. 2. Au de 3 ori mai multe șanse să devină alcoolici. 3. Își folosesc mai mult emisfera dreaptă a creierului. 4. Ajung la pubertate cu 4-5 luni…
  • Din secretele industriei cărnii
    31.07.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN SECRETELE INDUSTRIEI CĂRNII Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism…
  • Regele Ferdinand I al României - Întregitorul de țară
    10.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGELE FERDINAND I AL ROMÂNIEI „ÎNTREGITORUL DE ȚARĂ” La 10 mai 1866, în România a fost instaurată monarhia constituțională. La acea…
  • Enigmaticii trovanți ai României: Roci vii care cresc și se mișcă!
    03.11.2023 - 0 Comments
    Cu aproximativ șase milioane de ani în trecut, paleoterremurele au dat naștere unui fenomen geologic unic cunoscut sub numele de trovanți, numiți și pietrele de la Costești, datorită prezenței lor…
  • București - numele cartierelor
    20.05.2012 - 2 Comments
    --> ORIGINEA NUMELOR DE CARTIERE BUCUREȘTENE Toată lumea știe de unde vine numele București. Legenda lui Bucur, care a îmbrăcat mai multe identități - de la cioban, fiu de voievod,…
  • Puiul de lup negru abandonat și crescut într-o familie de oameni - se comportă ca un câine + FOTO
    14.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii cresc o mulțime de animale ca animale de companie, de la cele obișnuite, cum ar fi pisicile și câinii, până la cele extrem de exotice, cum ar fi șerpii și, cel mai rar, și lupii, ca și Kira.…
  • Islamul pe înțelesul tuturor + documentar (RO)
    13.03.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISLAMUL PE ÎNȚELESUL TUTUROR Islamul sau mahomedanismul este religia arabilor și singura religie apărută după Hristos. Întemeietorul…
  • 10 alimente obișnuite care ascund mult mai mult ZAHĂR decât crezi
    12.12.2021 - 0 Comments
    Experții recomandă ca femeile să consume doar 24 de grame de zahăr pe zi, în timp ce bărbații au voie până la 36 de grame. Dar știați că o cutie de suc conține deja aproape 40 de grame de zahăr? De…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…
  • Topinamburul - inamicul obezității
    02.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOPINAMBURUL (Napul porcesc)  - INAMICUL OBEZITĂȚII - E foarte posibil…
  • Miracolul japonez + VIDEO
    06.08.2013 - 6 Comments
    --> MIRACOLUL  JAPONEZ Astăzi, 6 august 2013, s-au împlinit 68 de ani de când a fost lansată prima bombă atomică din istoria umanității, care a devastat orașul Hiroshima.…
  • Dr. Călin Mărginean - Carob versus Cacao (VIDEO)
    23.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CAROB VERSUS CACAO - O PARALELĂ ÎNTRE PUDRA DE ROŞCOVE ȘI CACAO - Dr. Călin Mărginean …
  • Rețete culinare - Alivenci
    07.04.2012 - 0 Comments
    ALIVENCI   750 gr. brânză de vaci 6 linguri smântână proaspătă + 150 gr. pentru garnitură 6 ouă 2 linguri pline făină de grâu 2 linguri pline mălai Cuptorul încălzit la mediu…
  • Creaţionism versus evoluţionism + documentare (RO)
    21.09.2012 - 2 Comments
    --> CREAȚIONISM VERSUS EVOLUȚIONISM Viața a apărut accidental... Dumnezeu a fugit de la locul accidentului. Valeriu Butulescu, scriitor Disputa creaționism/evoluționism durează…
  • Meritocrația (eBook)
    18.06.2013 - 2 Comments
    --> MERITOCRAȚIA Primo Laurențiu Despre Primo Laurențiu am aflat absolut întâmplător, într-o zi când cercetam Internetul în cu totul alt scop. A scris o carte care a făcut furori,…
  • Scrisoarea unui tată către fiul său + VIDEO (RO)
    19.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SCRISOAREA UNUI TATĂ CĂTRE FIUL SĂU Un cunoscut realizator TV din Hong Kong, de profesie psiholog, i-a scris fiului său o scrisoare…
  • Dale Carnegie - Dorința de a fi important
    02.11.2012 - 0 Comments
    --> DORINȚA DE A FI IMPORTANT MARELE SECRET AL COMPORTAMENTULUI UMAN Nu există decât un singur mijloc pe lume care să pornească…
  • Rețete culinare - Pui cu smântână și piper
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUI CU SMÂNTÂNĂ ȘI PIPER Ingrediente - piept de pui - o ceapă mică - o cană de smântână dulce - două linguri de piper verde - o…
  • Adrian Păunescu - mai actual ca niciodată
    20.02.2013 - 0 Comments
    --> ADRIAN PĂUNESCU – MAI ACTUAL CA NICIODATĂ – Despre un om atât de puternic cum a fost Adrian Păunescu nu poţi vorbi sau gândi…
  • 20 de idei practice de reutilizare a sticlelor de plastic (FOTO)
    30.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deșeurile din plastic ne contaminează solul, oceanele și căile navigabile de ani de zile, iar acest lucru trebuie să ia sfârșit dacă vrem…
  • Celebritățile noastre și perlele lor + slideshow
    02.05.2012 - 2 Comments
    --> CELEBRITĂȚILE NOASTRE ȘI PERLELE LOR Gigi Becali – cugetări Nici nu ştiţi ce sensibilitate am eu în suflet, dar nu ştiu să mă exprim. Dacă aş şti, aş vorbi mai frumos…
  • Terapia Gerson - Ce nu vor corporațiile să știi - Documentar
    13.06.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA GERSON - CE NU VOR CORPORAȚIILE SĂ ȘTII - O conversație cu Charlotte Gerson Charlotte Gerson a fondat Institutul Gerson în anul 1977, pentru a face cunoscută…
  • Liniștea minții + VIDEO
    18.01.2013 - 1 Comments
    --> LINIȘTEA MINȚII Pare contradictoriu să vorbești sau să scrii despre liniște, căci liniștea e ceva ce trebuie doar…
  • Un caricaturist surprinde perfect cum este viața cu o pisică în casă - Partea I + FOTO
    04.05.2023 - 0 Comments
    Însuși marele părinte al psihologiei, Sigmund Freud, a spus că "Timpul petrecut cu pisicile nu este niciodată irosit", iar milioane de iubitori de pisici din întreaga lume ar fi de acord cu această…
  • 11 fapte despre serialul „How I Met Your Mother” + VIDEO
    26.08.2015 - 0 Comments
    How I Met Your Mother (Cum am cunoscut-o pe mama voastră) 1. Cel mai vizionat episod a fost „Pineapple Incident” din sezonul 1, iar cel mai puțin vizionat episod a fost „Landmarks” din sezonul…
  • Viața pe rețetă
    27.04.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAŢA PE REŢETĂ „Să nu aveţi încredere în medici! Prin incompetenţa lor, vă pot face mult rău”. Acest avertisment şocant nu-mi aparţine…
  • 9/11 Mitul și realitatea - David Ray Griffin
    07.05.2012 - 0 Comments
    -->    9/11 – FAPTE, NU TEORII ALE CONSPIRAȚIEI Raportul Comisiei de anchetă a atentatelor de la 11 septembrie – capodoperă de omisiuni şi mistificare a lui Philip…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • Istoria cânepii + documentar (RO)
    03.06.2012 - 0 Comments
    --> ISTORIA CÂNEPII Cânepa este o plantă originară din Asia Centrală, care s-a răspândit ulterior în China, India şi Europa. Cultivarea cânepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale…
  • Erich von Däniken și teoria astronautului antic + eBook + documentare (RO)
    16.10.2013 - 2 Comments
    --> TEORIA ASTRONAUTULUI ANTIC În a doua jumătate a secolului XX, câțiva autori nonconformiști au lansat în scrierile lor teoria fascinantă a extratereștrilor antici. Este vorba de…
  • Cerealele - baza alimentației umane
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CEREALELE - BAZA ALIMENTAȚIEI UMANE Modelul alimentaţiei sănătoase a fost sintetizat de nutriţionişti în forma unei piramide, în care fiecare grupă de alimente îşi regăseşte…
  • Un caricaturist surprinde perfect cum este viața cu o pisică în casă - Partea a II-a + FOTO
    06.05.2023 - 0 Comments
    #21 Bună, sunt aici!Dacă este un lucru pe care l-am observat la majoritatea pisicilor, acela este faptul că le place să se bage sub pături. Fac asta pentru că le face să se simtă în siguranță. Deși…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *