CONDIMENTELE ŞI MIRODENIILE
- BENEFICIILE LOR PENTRU SĂNĂTATE -
Condimentele sunt utilizate de
secole nu numai pentru a da gust şi savoare mâncărurilor ci şi pentru proprietăţile
lor medicinale. Studiile relevă faptul că mirodeniile asigură sănătatea şi
bunăstarea organismului, inhibând dezvoltarea
bolilor degenerative. Condimentele şi mirodeniile au un conţinut mult
mai ridicat de antioxidanţi în comparaţie cu fructele şi legumele. Antioxidanţii ajută la prevenirea
cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare etc., contribuind în
acelaşi timp la păstrarea fermităţii şi elasticităţii pielii. Condimentele
îmbunătăţesc gustul oricărui tip de mâncare. De pildă, dacă pregătiţi piure de cartofi sau orez, puteţi adăuga ardei iute, chimen sau şofran; la salate se pune
maghiran sau rozmarin. Vegetarienii sunt cei care beneficiază din plin de proprietăţile
curative ale condimentelor, deoarece dieta vegetariană se bazează pe utilizarea generoasă a condimentelor. În cele ce urmează, vă prezentăm
beneficiile, mai mult sau mai puţin cunoscute, aduse de condimente şi
mirodenii.
Scorţişoara
Numai o linguriţă de scorţişoară
administrată zilnic ajută la scăderea cu 30% a factorilor de risc care duc la apariţia
sindromului metabolic. Concret, scorţişoara ajută la scăderea glucozei, trigliceridelor şi
colesterolului LDL, chiar şi în cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip II. De
asemenea, sunt studii care au demonstrat că scorţişoara previne rezistenţa la
insulină la persoanele care au o dietă bogată în fructoză. Totodată, studiile relevă
faptul că scorţişoara este o foarte bogată sursă de antioxidanţi şi stimulează
buna funcţionare a creierului. Ea are şi proprietăţi antimicrobiene, stopând
dezvoltarea bacteriilor şi a ciupercilor. Este antiinflamator şi anticoagulant.
Adesea, scorţişoara este utilizată şi ca antidot pentru diaree sau alt tip de
disconfort gastric.
Ghimbirul
Un vechi proverb indian spune: „Orice calitate bună este conţinută în
ghimbir”. Este folosit din vremuri străvechi pentru tratarea multor probleme.
Se fac referinţe la ghimbir în sistemul medical ayurvedic ca medicamentul
universal. Confucius scria că nu mânca niciodată nimic fără ghimbir. Medicul
împăraţilor Claudius şi Nero utiliza ghimbirul pentru calmarea bolilor de
stomac. Era lăudat în faimosul De Materia
Medica în anul 77 înainte de Hristos pentru capacitatea sa de „a încălzi şi
înmuia stomacul”. În Japonia era folosit în mod tradiţional pentru durerile
de coloană şi articulaţii. În Filipine este folosit pentru vindecarea durerilor
de cap. Chinezii îl foloseau contra durerilor de dinţi şi mahmurelii, iar în
Brazilia, Sudan şi Papua Noua Guinee era folosit pentru tratarea artritelor.
De ce a fost venerat ghimbirul timp de mii de ani în culturi din lumea
întreagă, ca cea mai profundă dintre plantele vindecătoare? Care e acel
ingredient cu gust înţepător care a făcut ca milioane de oameni să-l cultive şi
să-l consume pentru nenumărate probleme medicale? Răspunsul e simplu: nimeni
nu ştie! Şi se pare că inteligenţa umană nu va putea vreodată să înţeleagă pe
deplin modul de acţiune al ghimbirului. Sigur, veţi spune că trebuie să fie un
ingredient special în ghimbir care să iasă în evidenţă. Vă răspundem că ştiinţa
modernă a studiat această plantă timp de decenii şi a identificat până acum 470
de constituenţi, dintre care unii, la rândul lor au constituit subiect a mii de
studii ştiinţifice. Aceşti compuşi acţionează în mod complementar, pentru a
produce beneficii biologice profunde. Fiecare compus are un anume efect, fie
influenţând o anumită enzimă sau proteină, fie sprijinind activitatea altor
compuşi:
-
privează
celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de creştere;
-
echilibrează
producerea de prostaglandine inflamatorii, care reglează producţia
de compuşi ce dilată arterele;
-
restabileşte
funcţionarea sănătoasă a trombocitelor, prin inhibarea formării unui grup numit
tromboxan (probabil principalul motiv pentru care oamenii iau aspirină);
-
reduce
prostaglandinele, având efecte puternic analgezice;
- conţine
melatonină, reglează ritmurile circadiene, stimulând activitatea corpului şi
somnul;
- are de 180
de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât legendara papaya.
-
este unul dintre cei mai redutabili duşmani ai cancerului, considerat chiar a
avea un efect antitumoral în leucemii;
- inhibă înmulţirea bacteriei Helicobacter pilori, asociată
cu instalarea ulcerului, a cancerului de stomac şi de colon;
- stimulează imunitatea prin
creşterea activităţii timusului şi splinei, precum şi
producţia de fagocite;
-
în cancerul de sân este indicat consumul de
ghimbir, care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.
Aceasta este măreţia plantei şi cea mai clară ilustrare a cât de mult
diferă abordarea tradiţională pe bază de plante faţă de moda de acum a
medicamentelor de sinteză. Elementul principal al plantei îl reprezintă
rizomul mare şi cărnos, numit şi rădăcină de ghimbir, care are o formă
neregulată, ca o aglomerare de tuberculi şi a cărui utilizare s-a răspândit practic în întreaga lume, deoarece
reprezintă un ingredient universal folosit în toate tipurile de mâncăruri şi băuturi, inclusiv în prăjituri şi bere.
Ghimbirul provine din Asia şi India şi este utilizat de mai bine de 5000 ani. Poate fi folosit cu încredere la prăjituri, biscuiţi şi alte deserturi. Este și un puternic antioxidant, care ajută la relaxarea vaselor de sânge, stimulând circulaţia şi calmând durerile. De asemenea, ghimbirul calmează spasmele şi reduce flatulenţa, dar este un remediu excelent şi împotriva greţurilor asociate călătoriilor, sarcinii sau mahmurelii. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat şi în prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, artritei sau bolii Alzheimer.
Oregano
Frunzele, ca şi uleiul de
oregano, au proprietăţi antibacteriene şi antivirale, ajutând la distrugerea organismelor
care duc la apariţia infecţiilor pielii. Aplicat local, uleiul de oregano ajută
la tratarea mâncărimilor şi a iritaţiilor, iar la nivelul cavităţii bucale uleiul
de oregano este eficient în tratarea gingivitelor. Mai mult, oregano poate fi
utilizat şi în tratarea sinuzitei: se administrează zilnic 2-3 picături ulei de
oregano (de preferat într-un pahar cu suc proaspăt de legume sau fructe), timp
de 10 zile. Primele efecte se simt după 3-5 zile de la începerea tratamentului.
Oregano conţine o cantitate considerabilă de vitamine şi minerale, fiind o sursă
excelentă de fier, magneziu, calciu, vitamina C, vitamina A şi acizi graşi Omega-3.
Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor provocate
de artrită sau reumatism. Acestea se aplică local pe zona dureroasă, după care
se pansează.
Oregano este un condiment
utilizat în bucătăriile din Italia, Spania, America Latina, Turcia şi Grecia,
datorită gustului său uşor mentolat, care dă o savoare aparte mâncărurilor. Amestecaţi
oregano cu usturoi, ceapă, busuioc, pătrunjel, cimbru şi ulei de măsline pentru
a obţine mâncăruri delicioase.
Rozmarinul
Un buchet de rozmarin ţinut în
casă acţionează ca un odorizant de cameră, putând fi utilizat în acelaşi timp şi
pentru diferite preparate culinare. Despre rozmarin se ştie că stopează mutaţiile
genetice care pot duce la apariţia cancerului şi împiedică deteriorarea vaselor
de sânge, prevenind astfel riscul atacului de cord. Uleiul de rozmarin stimulează
creşterea părului şi activitatea mentală şi previne apariţia afecţiunilor respiratorii.
Curcuma (şofranul indian)
Bogat în antioxidanţi şi
antiinflamatori denumiţi curcuminoizi, şofranul vine în ajutorul organismului în
combaterea cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajută la prevenirea
bolii Alzheimer şi a inflamaţiei articulaţiilor, la tratarea afecţiunilor hepatice
şi digestive. Astfel, curcuma contribuie la prevenirea şi tratarea bolilor
intestinale inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativă, artrita reumatoidă,
fibroza chistică. Curcuma poate fi folosită şi în prevenirea bolilor
cardiovasculare şi hepatice. În combinaţie cu alte crucifere, şofranul de India
previne cancerul de prostată şi stopează dezvoltarea tumorilor deja existente.
Mai mult, el împiedică metastazarea mai multor forme de cancer. Adăugaţi condimentul
(care se găseşte sub formă de pudră) peste orice fel de mâncare, începând de la
friptură şi cartofi fierţi, până la sarmale şi ciorbe. Nu este necesar să
puneţi cantităţi mari de condiment, astfel încât sa modifice gustul mâncării –
important este ca acesta să ajungă în organismul dumneavoastră.
Curry
Curry este o mixtură formată din
mai multe condimente: coriandru, schinduf etc., predominant fiind şofranul de India. Pudra de curry
este larg utilizată în bucătăria indiană la prepararea puiului şi a creveţilor.
Praful de curry conţine antioxidanţi şi compuşi antiinflamatori, despre care se
ştie că îmbunătăţesc funcţia cognitivă, previn apariţia cancerului de piele şi stimulează
buna funcţionare a creierului, prevenind astfel apariţia bolii Alzheimer.
Boiaua
Boiaua conţine o cantitate neobişnuit
de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia conţine de 6-9 ori mai multă
vitamină C decât o roşie. Ca şi chilli, boiaua conţine capsaicină,
substanţă cu acţiune antiinflamatoare şi antioxidantă, care reduce riscul apariţiei
cancerului. De asemenea, boiaua este un agent antibacterian şi stimulator, care
ajută la reglarea presiunii sanguine şi creşte cantitatea de salivă şi acizi
gastrici, contribuind la îmbunătăţirea digestiei.
Cuişoarele
Cuişoarele sunt bobocii de flori
uscate din arborele de cuişoare, un copac veşnic verde care creşte în zonele
tropicale. În timp ce cuişoarele sunt intens folosite astăzi în scopuri
culinare, proprietăţile lor curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, în China
se folosesc cuişoarele de mai bine de 2000 de ani pentru eliminarea respiraţiei
urât mirositoare. În alte ţări, cuişoarele sunt folosite pentru tratarea acoolismului. Cuişoarele au proprietăţi antibacteriene, antivirale, antifungice şi antiseptice.
Ele sunt şi un anestezic natural, motiv pentru care sunt folosite de unele
culturi ca remediu împotriva durerilor de dinţi. Cuişoarele sunt condimente
care ajută la vindecarea afecţiunilor sistemului digestiv, ameliorând
flatulenţa şi accelerând metabolismul. Totodată, sunt de mare ajutor în cazul
mai multor tulburări digestive, printre care şi vărsăturile şi diareea. Băute
sub formă de ceai, cu înghiţituri mici, după cină, cuişoarele sunt cunoscute
din cele mai vechi timpuri pentru efectul lor afrodiziac. Manganul este principalul mineral aflat în compoziţia cuişoarelor. Doar 5 g de
praf de cuişoare asigură 70% din
necesarul zilnic al organismului pentru acest mineral. Cuişoarele conţin de asemenea eugenol, un ulei cu proprietăţi antibacteriene, fiind şi un important anestezic, folosit în special în
tratamentele dentare. Alte substanţe sănătoase din cuişoare sunt
acizii graşi Omega-3, vitamina K, fibrele,
vitamina C, magneziul şi calciul.
Bogate în atâţia nutrienţi de bază, cuişoarele nu trebuie să lipsească din bucătărie, intrând în categoria
condimentelor nu doar gustoase, ci şi sănătoase.
Chimenul
Chimenul conţine cantităţi
importante de magneziu şi fier. Seminţele au şi proprietăţi anticancerigene, în
acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminţe de chimen. Beneficiile
chimenului în cazul afecţiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani,
acesta ajutând în caz de flatulenţă, indigestie, diaree, greţuri. Pentru
prevenirea afecţiunilor digestive, se recomandă mai ales ceaiul din seminţe de
chimen, care trebuie băut călduţ. Datorită proprietăţilor antiseptice, chimenul
este indicat în tratarea formelor uşoare de răceală.
Busuiocul
Busuiocul este folosit de secole
în medicina naturistă tradiţională practicată în India şi Europa. Utilizată sub
formă de infuzie (apă fierbinte turnată peste frunze de busuioc) sau adăugată
în mâncăruri şi salate, această plantă este folosită de mult timp ca tratament
antiinflamator pentru boli precum bronşită, astm, artrită şi boli
dermatologice. În plus, busuiocul previne apariţia diabetului, având
capacitatea de a reduce nivelurile de glucoză din sânge. Cercetătorii încep să
afle de ce este busuiocul o plantă atât de valoroasă pentru medicină:
experimentele indică faptul că responsabil pentru efectul antiinflamator este
eugenolul, adică uleiul care îi conferă busuiocului aroma specifică. Busuiocul este o sursă excelentă
de vitamina A, magneziu, potasiu, fier şi calciu. Alte beneficii aduse de
busuioc sănătăţii sunt: tratarea greţurilor, răului de mişcare, indigestiei,
constipaţiei.
Muştarul
Muştarul stimulează circulaţia
sanguină, apetitul şi digestia şi ajută la decongestionarea sinusurilor, acţionând
ca un pansament în zonele inflamate ale corpului. Muştarul din comerţ oferă o
aromă extraordinară cu puţine calorii, conţine doar urme de grăsimi vegetale şi
între 25 şi 32% proteine. Frunzele de muştar conţin calciu, fosfor, magneziu şi
vitamina B. Uleiul de muştar poate fi folosit la masaj, dar şi ca tratament împotriva
căderii părului. Boabele de muştar
conţin acizi graşi Omega-3 şi sunt o excelentă sursă de fier, zinc, magneziu,
calciu şi proteine.
Hreanul
Hreanul face parte din familia muştarului
şi acţionează ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, rădăcina
de hrean are numeroase proprietăţi curative: puternic antibiotic, expectorant,
diuretic, antibacterian, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimulează creşterea
tensiunii arteriale şi sistemul imunitar al organismului. Ţinând cont de proprietăţile
enumerate mai sus, hreanul este util în tratarea bronşitei, sinuzitei,
reumatismului, anemiei, stomatitei.
Cimbrul
Cimbrul este bogat în timol, un
ulei esenţial, puternic antiseptic, antibacterian şi antioxidant. Datorită proprietăţilor
acestui ulei, cimbrul poate fi utilizat în tratarea infecţiilor gâtului, inflamaţiilor,
bronşitei acute şi cronice şi tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimulează
acţiunea cililor din interiorul bronhiilor, acţionând direct asupra mucoasei bronşice,
fapt care previne inflamaţia tractului respirator. Toţi membrii familiei
mentei, inclusiv cimbrul, deţin terpenoide, substanţe recunoscute pentru proprietăţile
lor anticancerigene. Pe lângă utilizarea în mâncăruri, cimbrul poate fi
consumat şi sub formă de ceai, pentru tratarea tusei.
Mărarul
Atât frunzele cât şi seminţele de mărar pot fi folosite la pregătirea
unor reţete culinare. Pe lângă faptul că oferă o aromă şi un gust speciale, mărarul
este eficient în ameliorarea, prevenirea şi tratarea mai multor afecţiuni. Mărarul
este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor,
diareii, dizenteriei, tulburărilor menstruale, afecţiunilor respiratorii şi
chiar a cancerului.
Piperul
Piperul negru deţine mai multe proprietăţi
medicinale decât îşi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sarea,
care, dacă este consumată în exces, dăunează sănătăţii. Proprietăţile curative
ale piperului cresc direct proporţional cu consumul. Printre proprietăţile
medicinale ale piperului se numără: stimularea tractului digestiv,
prevenirea gazelor intestinale (flatulenţa şi balonarea) creşterea cantităţii de
acid clorhidric din stomac şi inhibarea dezvoltării bacteriilor, mai ales la
nivelul tractului intestinal. Deci, pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi,
nu trebuie decât să adăugaţi piper la cât mai multe preparate culinare... de preferat
la toate.
Leuşteanul
Leuşteanul este utilizat mai ales
pentru proprietăţile sale diuretice: creşte fluxul urinar, ajută la tratarea dificultăţilor
de urinare şi a cistitei. Datorită creşterii fluxului urinar, leuşteanul ajută şi
la eliminarea nisipului şi a pietrelor la rinichi. Leuşteanul este considerat ca
un agent care întăreşte şi îmbunătăţeşte funcţia stomacului. Alte proprietăţi
ale acestuia sunt prevenirea indigestiilor şi a colicilor. Leuşteanul este
eficient în ameliorarea flatulenţei. Ca expectorant, elimină mucusul de la
nivelul sistemului pulmonar, fiind de un real ajutor pacienţilor cu pleurezie.
Şofranul
Substanţele conţinute de şofran
au acţiune citotoxică asupra carcinoamelor şi celulelor leucemice. Acest efect
se datorează componentelor carotenoide, care cresc difuzia de oxigen în plasmă
cu până la 80%. Această acţiune ajută la prevenirea aterosclerozei secundare.
Consumul de şofran nu este indicat însă femeilor însărcinate, deoarece există
riscul avortului spontan.
Dafinul
Una din cele mai nobile plante
folosite în bucătărie şi cea care a dat şi denumirea examenului celui mai
important – bacalaureatul – dafinul sau laurul (Laurus nobilis) este originar din bazinul Mediteranei. Este
răspândit din Turcia până în Maroc, dar este cultivat şi în Statele Unite şi în
regiunile din sud-vestul Rusiei. Gustul frunzelor de dafin este iute, aromat şi
uşor amărui. Frunzele de dafin nu lipsesc din raftul gospodinelor, având
nenumărate întrebuinţări: la murături (castraveciori muraţi, gogonele, sfeclă
murată etc.), la mâncăruri cu carne de vită (gulaş, tocăniţe), la preparatele
din vânat, la marinatele de peşte, dar şi la mâncărurile fără carne – cele
de cartofi sau varză. Se folosesc de asemenea la sosuri. Se combină foarte bine
cu piperul negru şi cu seminţele de muştar. Frunza de dafin, pătrunjelul şi
cimbrul formează clasicul trio al amestecului bouquet garni franţuzesc. Frunzele de dafin se folosesc uscate. Îşi
degajă aroma mai bine dacă sunt zdrobite sau tocate şi se gătesc împreună cu mâncarea. Printre
calităţile curative ale frunzelor de dafin amintim: laxativ, vomitiv, antibronşitic
şi antitoxic redutabil.
Tarhonul
Tarhonul este o plantă
condimentară extrem de aromată. Numele lui latinesc, Artemisia dracunculus, înseamnă dragon mic, numit aşa în Evul
Mediu pentru că ajuta la tratarea muşcăturilor veninoase de şarpe. Tarhonul
este recomandat în special persoanelor cu tulburări digestive, deoarece
reglează şi stimulează funcţia gastrică şi ajută la asimilarea substanţelor
nutritive. Este o plantă minune în cazul balonărilor, constipaţiei, insomniilor
sau gastritelor. Fiind o plantă bogată în iod, se recomandă persoanelor la regim fără sare, aroma sa reuşind să dea gust mâncării.
Salvia
Salvia a fost adusă din Egipt
în Europa de către romani. Denumirea sa
latinească, Salvia officinalis, provine din cuvântul „salvere”, care înseamnă
„a salva”, de unde deducem că în antichitate era apreciată mai degrabă pentru
calităţile sale medicinale. Astăzi este folosită cu mare succes şi la gătit, în
special în bucătăria mediteraneană, pentru aroma sa delicată, uşor dulceagă dar
şi vag piperată, şi pentru că se poate folosi tot timpul anului, atât proaspătă,
cât şi uscată. Ca şi rozmarinul şi coriandrul (plante cu care se înrudeşte)
salvia conţine o varietate de uleiuri volatile, flavonoizi şi acizi fenolici.
Un consum mai ridicat de salvie este recomandat persoanelor cu afecţiuni inflamatorii,
printre care artrită, astm sau ateroscleroză. Frunzele şi seminţele salviei au
calităţi antioxidante care previn degradarea celulelor şi stabilizează nivelul
de oxigen necesar în procesul de metabolism. Salvia are capacitatea de a
dezvolta memoria, de aceea uleiurile acestei plante se folosesc în medicaţia
persoanelor care suferă de Alzheimer.
Există multe variante inteligente şi simple de introducere a salviei în alimentaţie.
De exemplu:
-
amestecaţi
fasolea bătută cu ulei de măsline, usturoi şi frunze mărunţite de salvie iar
apoi puneţi această pastă peste felii prăjite de pâine integrală, pentru un mic
dejun extreme de sănătos;
-
aromatizaţi
sucul de roşii făcut în casă cu salvie mărunţită;
-
adăugaţi
salvie la omletele de dimineaţă;
-
peste o
pizza fierbinte, făcută în casă, presăraţi salvie uscată;
-
pentru o
salată rapidă şi gustoasă, amestecaţi frunze proaspete de salvie, ardei graşi, castraveţi,
ceapă roşie şi iaurt natural fără grăsimi;
-
gustul cărnii
făcute la cuptor va fi marcat semnificativ de aroma delicată a salviei.
Iată cum folosesc salvia diferite popoare europene: nemţii pun salvie în cârnaţi,
francezii o folosesc la supele vegetale sau la carnea albă, italienii o consumă
cu paste făinoase, balcanicii condimentează cu salvie carnea de oaie şi de miel,
iar englezii au o specialitate de caşcaval renumită, făcută pe bază de salvie,
numita Sage Derby.
Salvia proaspătă este cea mai indicată, graţie aromei superioare, însă
poate fi achiziţionată şi uscată. Proaspete, frunzele acestei plante au aspect gri-verzui
şi pot fi păstrate aproximativ o săptămână în stare naturală la frigider, însă
doar după ce au fost învelite într-un prosop de hârtie de bucătărie şi introduse
apoi într-o pungă închisă ermetic. Uscate şi mărunţite, frunzele salviei
trebuie să stea într-o cutie ermetică, pe cât posibil într-un spaţiu întunecat şi
răcoros. Fiindcă se găseşte tot timpul anului, fiind şi uşor de cultivat,
salvia ar trebui să devină o obişnuinţă în alimentaţia fiecăruia dintre noi.
Șofrănelul este o variantă mai rentabilă și mai ieftină a ȘOFRANULUI, dar cu calități asemănătoare cu acesta.Șofrănelul este cultivat pentru - uleiul comestibil care se obține din semințe, - florile sale folosite în industria alimentară ca aromatizant și colorant alimentar natural, - florile sunt folosite și în scopuri ornamentale ca flori tăiate proaspete de înaltă calitate, sau uscate în aranjamente florale considerate a fi veșnice, - în industria de medicamente,- în industria chimica înlocuiește uleiul de in, pentru obținerea unor tipuri de vopsea, pentru ca nu da o tentă de culoare galbenă.
RăspundețiȘtergere