-->
OUL ŞI SĂNĂTATEA

Unul dintre miturile despre alimentaţie: oul este un aliment toxic şi, consumat frecvent, duce la creşterea colesterolului şi la dureri de ficat. Fals! Această concepţie eronată a apărut pe la începutul anilor ‘80, perioadă când au apărut primele semnale de alarmă în legătură cu creşterea ratei obezităţii Intenţiile au fost bune dar concluziile false. În acea vreme, cercetătorii au studiat conţinutul oului, au descoperit că acesta conţine colesterol şi, fără alte investigaţii, l-au trecut pe lista neagră. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci, ştiinţa a avansat şi împreună cu ea şi înţelegerea noastră despre organismul uman. Da, oul conţine colesterol. Acest lucru nu poate fi negat. Însă fiecare celulă din organismul nostru conţine colesterol, iar atât de mult-hulitul colesterol e doar un factor în bolile cardiovasculare şi nu principalul vinovat.
Oul există în
alimentaţia omului de foarte mult timp. Practic, dintotdeauna. Cu mult timp înainte
de apariţia cerealelor şi a celorlalte alimente, care sunt în mod fals promovate
ca alimente sănătoase. Organismul nostru este în mod natural adaptat la
consumul ouălor, spre deosebire de lapte spre exemplu, aliment apărut relativ
recent în alimentaţia umană. Ceea ce este şi mai interesant este că omul, din
cele mai vechi timpuri, obişnuia să consume o cantitate foarte mare de ouă la o
singură masă. O dată găsit un cuib nepăzit, ouăle nu erau raţionalizate pe
parcursul mai multor zile, ci mai mult ca sigur, consumate imediat. Deci
organismul nostru este nu doar adaptat la consumul ouălor, ci şi la un consum
destul de însemnat.
Partea bună
este că, pe lângă colesterol, oul conţine şi o cantitate destul de mare de lecitină,
substanţă care previne depunerea colesterolului pe vasele de sânge. Deci, deşi
oul conţine o cantitate mare de colesterol, el conţine în acelaşi timp şi „antidotul”
– suficientă lecitină, astfel încât poate fi considerat un aliment neutru din
punct de vedere al aportului de colesterol în organism. Mai mult, gălbenuşul conţine
o multitudine de vitamine şi minerale esenţiale pentru organismul uman, alături
de proteine şi de grăsimi. Astfel, 100 g de ou conţin 500 mg colesterol, 130 mg
sodiu, 130 mg potasiu, 12 mg magneziu, 200 mg fosfor, 50 mg calciu, 2 mg fier,
40 micrograme caroten, vitaminele B6, B12, D şi E şi acid folic. Toţi aceşti
micronutrienţi au o serie de efecte benefice, cum ar fi prevenirea cataractei,
buna funcţionare a sistemului nervos, creşterea imunităţii (prin conţinutul
natural de vitamina D), reducerea inflamaţiilor şi alergiilor, creşterea sănătăţii
părului şi a unghiilor, îmbunătăţirea memoriei sau detoxifierea de metale
grele. Şi reţineţi că toate aceste vitamine şi minerale sunt conţinute exclusiv
de gălbenuş. Albuşul, partea înainte considerată bună a oului, conţine doar
proteină şi o toxină – avidina. Chiar şi coaja oului este comestibilă şi poate
reprezenta o sursă bună de calciu. În concluzie, oul este un aliment complet, reprezintă
o sursă excelentă de proteine, grăsimi, vitamine şi minerale şi nu este
responsabil pentru creşterea colesterolului.
Cum gătim oul?
Am stabilit
deja că oul nu este un aliment periculos şi că poate fi consumat fără grijă, nu
măreşte colesterolul, ba chiar aduce un număr important de vitamine
liposolubile şi de minerale şi poate constitui o prezenţă constantă în alimentaţia
noastră. Întrebarea din titlul acestui
articol este una validă, pentru că DA, ouăle trebuie gătite şi trebuie evitat
consumul lor în stare crudă. Practica de a mânca ouă crude (în special albuşuri)
provine de la începuturile erei culturismului şi nu este benefică din mai multe
motive. Principalul pericol îl reprezintă bacteria Salmonella. Nu dispunem de o statistică pentru România, dar în SUA, cca 140.000 de oameni se îmbolnăvesc anual de enterocolită din cauza
consumului de ouă preparate necorespunzător. Boala face victime rar (doar 30 de
decese la 140.000 de infecţii),
însă odată infectat, te aşteaptă între 5 şi 7 zile de diaree, febră, crampe
abdominale şi stări de vomă, perioadă în care poţi pierde câteva kilograme
bune. Căldura distruge Salmonella,
iar o expunere de câteva minute la temperaturi de peste 75°C este suficientă
pentru a omorî bacteria. De asemenea, am
amintit că ouăle crude conţin avidină, o toxină numită şi antivitamina H (care se
distruge prin preparare termică). Prin urmare, consumul excesiv de ouă crude
duce la o deficienţă severă de vitamina H (denumită şi vitamina B8 sau biotină).
Şi, nu în ultimul rând, proteina din ou se digeră şi se absoarbe mai bine dacă
este supusă înainte unei surse de căldură.
Metode bune de a consuma oul
Ouăle fierte – reprezintă de departe cea mai bună
alegere pentru consumul oului. Fierbeţi oul timp de 2 minute și 30 de secunde din momentul în care
apa începe să clocotească, astfel încât albuşul să se coaguleze, iar gălbenuşul
să rămână moale. Această metodă este preferabilă ouălor fierte tari, pentru a
evita denaturarea excesivă a proteinelor.
Oul românesc – se pune apă la fiert cu un praf mic de
sare şi cu un vârf de linguriţă de oţet. Când dă în clocot, se dă drumul oului deodată
şi se lasă să fiarbă. Se scoate cu o spumieră. Acest procedeu reprezintă de
asemenea o alegere bună pentru gătitul oului.
Ouăle ochiuri ar merita un loc aparte în categoria „mituri
dezvăluite”, deoarece ele au pe nedrept o reputaţie proastă. Preparate corect,
sunt de asemenea o alegere bună. Cel mai important lucru în prepararea
oului ochi este să păstrăm temperatura sub
nivelul celei de fumegare a uleiului. Acest lucru se poate realiza prin
folosirea unei cantităţi mai mari de ulei (care ajunge mai greu la o
temperatură ridicată). Dacă evităm arsura (care
reprezintă un puternic factor cancerigen), oul ochi este sănătos.
Oul crud: după spargere, albuşul
se separă complet de gălbenuş, doar acesta din urmă fiind consumat,
ca atare, cu ulei de măsline și puţină sare sau frecat cu miere și scorţişoară etc. E foarte
important ca de la ouăle crude să se consume doar gălbenuşul. Ingerarea albuşului crud împiedică
absorbţia la nivelul tubului digestiv a unor minerale și vitamine
(mai ales biotina, adică vitamina B7), foarte importante pentru organism.
Gălbenuşul crud e bogat în fier asimilabil, în lecitină (esenţială
pentru memorie şi metabolismul grăsimilor), în colină (necesară
pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi pentru sănătatea ochilor), în
pigmenţi cu efect antioxidant şi antitumoral.
Practic, cea mai mare parte a substanţelor vindecătoare din ou se află în gălbenuş. Consumat crud, este mai bine
tolerat de organism decât cel gătit, înregistrând cele mai puţine reacţii
alergice.
Metode proaste de a consuma oul
Oul prăjit – prin
ou prăjit mă refer la următorul tip de preparare: se dă drumul oului în tigaia
încinsă fără ulei, apoi se întoarce pe partea cealaltă. Metoda trebuie evitată
pentru că nu putem controla temperatura, iar arsura dintre tigaie şi ou este
inevitabilă.
Omleta – încă o metodă de pregătire nerecomandată, în primul
rând din cauza arsurii inevitabile şi apoi pentru că omleta absoarbe o cantitate mult mai mare de
ulei decât oul ochi.
Ouăle – sursă de sănătate

Ouăle sunt bune pentru vedere. Un ou pe zi poate preveni degenerarea maculară (cataracta), principala cauză a orbirii la persoanele în vârstă. El are această proprietate datorită conţinutului de luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi puternici care previn apariţia afecţiunilor oculare. Ouăle pot preveni apariţia cancerului de sân. Ele sunt o sursă bogată de vitamina H (biotină sau colină), o substanţă absolut necesară organismului, care ajută la funcţionarea creierului, sistemului nervos şi sistemului cardiovascular. Un gălbenuş de ou conţine în jur de 300 micrograme de colină, un important aminoacid, care se mai găseşte şi în boabele de soia şi care este direct răspunzător pentru transmiterea în condiţii optime a semnalelor de la nervi spre muşchi. Mai mult, colina reduce inflamaţiile din organism. Tot ouăle vă fac să aveţi păr şi unghii frumoase şi sănătoase. Dacă vreţi să vă crească mai repede părul, mâncaţi des ouă, mai ales dacă în ultima perioadă aţi dus lipsă de alimente bogate în vitamina B12. La lista de mai sus putem adăuga şi vitamina A (bună pentru piele), vitamina D (întăreşte oasele, crescând absorbţia calciului), vitamina E (protejează celulele împotriva oxidării). În ceea ce priveşte mineralele, ouăle conţin: fier (ajută la înmulţirea celulelor roşii), calciu (bun pentru dinţi şi oase), iod (ajută la buna funcţionare a tiroidei), zinc şi seleniu. Fiind o importantă sursă de vitamine, ouăle sunt indicate în alimentaţia copiilor şi a tinerilor.
Cantităţile de vitamine existente în ouă variază mult, în funcţie
de specie, rasă, sezon şi îngrijire. În condiţiile de creştere tradiţională a pasărilor,
se constată că vara, ouăle sunt de 2-4 ori mai bogate în vitaminele A şi D decât
în perioada iernii. Păstrarea îndelungată a ouălor, mai ales dacă nu se face la
temperaturi scăzute, duce la reducerea conţinutului de vitamine. Amestecul
proteinelor din gălbenuş şi albuş realizează cel mai echilibrat conţinut de
aminoacizi faţă de necesarul omului. De aceea, ouăle au fost luate ca termen de
referinţă în estimarea valorii nutritive a altor proteine. Asocierea ouălor cu
derivatele cerealiere, legume, produse de cofetărie şi patiserie este foarte raţională
din acest punct de vedere. Conţinutul oului în lipide este de aproximativ 12%.
Prin cantităţile mari de lecitine şi cefaline, oul are efecte tonifiante pentru
sistemul nervos central şi contribuie la desfăşurarea normală a metabolismului
lipidic. Totuşi, se recomandă moderaţie în consumarea ouălor de către
persoanele în vârsta şi bolnavii cu hipercolesterolemie,
ateromatoză sau complicaţii ale acestor boli. Glucidele sunt absente din gălbenuş
şi se găsesc în mici cantităţi în albuş. Digestia oului se face uşor, el stimulând
secreţia gastrică mai puţin decât carnea. Cel mai bine tolerat este
oul fiert moale. Oul vârtos, cu gălbenuşul întărit, precum şi omleta sunt
indigeste.
Ouăle sunt apreciate şi pentru ameliorarea însuşirilor senzoriale –
gust, consistenţă, culoare – ale preparatelor în care se încorporează. Adăugarea
ouălor în produse culinare pe bază de făină, zahăr şi legume le corectează
deficienţele nutriţionale. Pentru femeile în perioada maternităţii, raţia optimă
este de 4-5 ouă pe săptămână, iar pentru adulţii cu un program normal de muncă,
raţia este de 3-4 ouă săptămânal. Prezenţa vitaminelor complexului B, lecitinei
şi proteinelor de calitate joacă un rol important în activitatea nervoasă superioară,
conferind proprietăţi tonifiante sistemului nervos, cu efecte durabile la surmenaţi
şi neurastenici. Datorită efectului excito-secretor redus, absenţei celulozei şi
utilizării digestive aproape integrale, ouăle sunt folosite în regimurile celor
cu gastrite hiperacide, ulcere, enterocolite. Oul este un aliment sărac în nucleoproteine
şi, din acest motiv, se recomandă ca înlocuitor al cărnii în caz de gută şi hiperuremie.
Oul este folosit şi în regimurile hiposodice, iar cura de albuş fiert este
necesară într-un regim hipocaloric, dovedindu-şi eficacitatea în tratamentul
obezităţii. În anumite situaţii (la copiii mici, la cei cu enterite sau cu
insuficienţe enzimatice digestive) ouăle pot determina stări alergice – prurit,
urticarie, eczeme, migrene. Acestea sunt provocate de trecerea barierei
intestinale a proteinelor incomplet digerate. Tratamentul termic corect şi dispersarea
oului în alte preparate culinare sunt moduri de înlăturare sau atenuare a
acestor efecte.
Ouăle de prepeliță - ce știm și ce nu știm despre ele


Cum se face terapia
Curele cu ouă
de prepeliţă se fac în două moduri, în funcţie de numărul de ouă:
cura cu 120 sau cu 240 de ouă.
- Pentru cura cu 120 de ouă,
tratamentul constă în consumul timp de 25 zile a ouălor astfel: în prima zi 3
ouă, a doua zi 3 ouă, a treia zi 4 ouă, a cincea zi 5 ouă şi în continuare câte
5 ouă pe zi, până în a 25-a zi. Cura este recomandată în hipertensiune
arterială, ulcer, tulburări digestive.
- Cura cu 240 ouă se face la fel ca cea
cu 120 de ouă, însă timp de 49 de zile. Este recomandată în ateroscleroză,
diabet zaharat, astm bronşic, TBC, anemie. De asemenea, are efecte benefice şi
în cazul migrenelor, sclerozei coronariene, excitabilităţii nervoase şi
colesterolului crescut. Cura grăbeşte vindecarea în boli de ficat şi de
rinichi. În urma curei, organismul este revitalizat, iar impotenţa sexuală
rezolvată. Cura este recomandată şi în îngrijirea tenului.
Mai multe minerale decât în oul
de găină
Dacă facem o comparaţie
între un ou de prepeliţă şi unul de găină, vom constata că oul de prepeliţă,
deşi mult mai mic decât cel de găină, conţine:
- de 5 ori mai mult
fosfor
- de 7,5 ori mai mult fier
- de 6 ori mai multă vitamina
B1
- de 15 ori mai multă vitamina
B2
Ouăle
de prepeliţă le-ar putea înlocui cu succes pe cele de găină, deoarece au un
conţinut mult mai mare de principii active. Conţin un întreg complex de
vitamine: A, B, D3, E, alături de minerale esenţiale, precum calciu, zinc,
potasiu şi sulf. Dar nu
uitaţi: ca orice cură sau dietă pe care vreți s-o adoptaţi, este necesar să
vă consultaţi medicul sau un specialist în domeniu înainte de a o începe.
Ouăle de prepeliţă nu au
contraindicaţii
Specialiştii recomandă
persoanelor care suferă de alergii să evite ouăle de găină. În schimb, fierte
sau crude, ouăle de prepeliţă pot fi folosite fără probleme, atât în
alimentaţie, cât şi în tratarea unui număr impresionant de afecţiuni. Efectele
miraculoase aduse de oul de prepeliţă în organism se datorează proteinelor de
calitate superioară, glucidelor speciale, care nu sunt periculoase pentru
persoanele cu diabet sau pentru cele care suferă de alte boli, în regimul
cărora ouăle sunt interzise. De asemenea, ouăle de prepeliţă conţin aminoacizi
esenţiali şi factori anti-alergeni. La fel de valoroase sunt şi enzimele, care
curăţă depunerile de colesterol de pe pereţii vaselor sanguine.
- O cură cu astfel de ouă îmbunătăţeşte calitatea
vieţii bolnavilor cronici, ajută inima să funcţioneze normal şi revigorează
organismul după perioade de stres sau epuizare.
- În cazul
bolnavilor care au suferit o intervenţie chirurgicală sau au făcut
chimioterapie, ouăle de prepeliţă grăbesc recuperarea. Beneficiile acestei
terapii nu se opresc aici, deoarece cura cu ouă de prepeliţă reglează
aciditatea gastrică şi digestia.
- O astfel de terapie pre şi postnatală vine în
sprijinul viitoarelor mame, deoarece le ajută să nască mai uşor, iar după
naştere, acestea pot să alăpteze mai mult timp.
- Consumul de ouă de
prepeliţă are efecte foarte bune în cazul bolnavilor de dischinezie biliară,
TBC şi celor cu afecţiuni ale rinichilor şi ficatului. Şi persoanele
supraponderale, cele care au probleme cu imunitatea sau un nivel crescut al
glicemiei îşi ameliorează starea de sănătate prin consumul de ouă de prepeliţă.
Un ou de prepeliţă
este de cca 5 ori mai uşor decât unul de găină (12 g faţă de 62 g). Cum un ou
de găină costă în medie 0,6 lei, iar unul de prepeliţă 0,3 lei, o omletă din
5 ouă de prepeliţă este de 2,5 ori mai scumpă decât una făcută dintr-un singur
ou de găină. Dar sănătatea e neprețuită...
Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/naturist/ce-stim-si-ce-nu-stim-despre-ouale-de-prepelita~ni5vtm
Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/naturist/ce-stim-si-ce-nu-stim-despre-ouale-de-prepelita~ni5vtm
-->
-Oul este un amalgam de substanţe nutritive necesare evoluţiei unui embrion. Asta înseamnă că el conţine proporţia ideală vieţii. Consumate ca atare şi fără exagerare ouăle sunt hrana care ajută. Maioneze, omlete, plăcinte, etc, sunt bune pentru masaj şi măşti. Eu am urmat sfatul D-lui Ovidiu Bojor şi aplic un gălbenuş după ce mă spăl cu şampon;rezultatele sunt apreciabile cam în şase luni.
RăspundețiȘtergere-Ouă sunt şi icrele iar acestea se prepară de obicei crude (nefierte, neprăjite) şi sunt foarte sănătoase(găsim omega3,bun-bun!!). -Germanii au o tradiţie în a consuma un ou fiert moale dimineaţa(găbenuşul este aproape crud).
-Gălbenuşul crud este lecitină naturală(un ou fiert moale dimineaţa ajută creierul în perioada de creştere şi solicitare intelectuală).
-Nu mă pronunţ asupra oului de prepeliţă(deşi cred că se aplică acea proporţie "de aur", aşa cum există ea în întraga Creaţie ;deci e normal să nu fie contraindicate).
-Nu am auzit de alergii la oul de găină şi nu pare normală o alergie pentru că se află de prea mult timp în alimentaţia omului.
-Preţul rezultă de cele mai multe ori din speculaţia făcută de unii care inventează multiple calităţi pentru a obţine beneficii mărite.
-Mulţumesc pentru temele care-mi dau de gândit !
-Sănătate şi o săptămână bună!