Capra - cel mai rentabil animal domestic




CAPRA – CEL MAI RENTABIL ANIMAL DOMESTIC

În gospodăriile țărănești, capra domestică (Capra hircus) este o prezență obișnuită. Este ușor de crescut și aduce nenumărate foloase. În plus, este un animal vesel, jucăuș, afectuos, rezistent, agil, inteligent și sociabil, atașându-se repede de persoana care-l îngrijește, ca și de animale din alte specii. În prezent, fermele de capre sunt foarte profitabile, deoarece laptele și produsele obținute din laptele de capră sunt din ce în ce mai căutate pe piețele multor țări, grație valorii lor nutritive și terapeutice. La nivel mondial, capra se situează pe locul 4 în topul animalelor preferate de crescătorii de animale, cu peste 800 de milioane de capete. La noi în țară, crescătorii de capre afirmă fără ezitare că acestea sunt cele mai rentabile animale domestice.


Iată și câteva lucruri interesante, pe care poate nu le știați, despre capre:

Capra a fost domesticită acum mai bine de 10.000 de ani, de către populațiile care trăiau în zona munților Zagros și în Mesopotamia  – teritoriul actual al Irakului, Siriei și Turciei (în sud-estul Asiei mai există și astăzi capre sălbatice). Pe teritoriul Europei au fost descoperite picturi rupestre, estimate a avea o vechime de 12.000 de ani, care înfățișează oameni și capre.

În jurul anului 3000 î.e.n., în Egipt, se creșteau intensiv capre bezoar, de la care se obțineau în principal lapte și carne. Din pielea lor se confecționau burdufuri pentru apă, lapte și vin, instrumente muzicale și pergament pentru scris. Egiptenii venerau acest animal pentru prolificitatea și valoarea lui economică. Faraonul Cephranes, de pildă, a fost înmormântat împreună cu 2.234 de capre! Tot în acele vremuri, caprele erau folosite în schimburile comerciale, fiind considerate foarte valoroase. Mai târziu, caprele au fost luate pe corăbii, ca sursă proaspătă de lapte și carne. Au fost primele animale care au ajuns în America, fiind aduse de Columb. Iar dacă vă place cafeaua, mulțumiți-le caprelor! Ele sunt cele care au descoperit-o. Crescătorii de capre de pe noul continent au observat la un moment dat că acestea deveneau mai vioaie după ce mâncau fructele acum cunoscutului arbore de cafea.

Caprele sunt animale rumegătoare și fac parte din familia bovidelor, fiind înrudite cu vacile și căprioarele. Mănâncă cu plăcere iarbă proaspătă și trifoi, dar dacă prin preajmă există tufe de arbuști sau gard viu, înspre acestea se vor orienta mai întâi. Zilnic, o capră domestică are nevoie de circa 10 kilograme de hrana verde sau de 2 kilograme de hrana uscată (semințe amestecate cu măzăriche, trifoi, lucernă), în jur de 10 litri de apă și un drob de sare pentru lins, care-i asigură necesarul de minerale.

Caprele sunt animale inteligente, curioase și atletice, așa că vor evada din aproape orice îngrădire, dacă vor avea cea mai mică șansă. Sunt maestre la cățărat, se urcă în copaci, pe acoperișurile caselor sau chiar pe stânci cu pereții aproape verticali.

Caprele sunt animale sociabile și se simt cel mai bine în turme. Dacă vă place să aveți o căpriță pe lângă casă, este recomandat să-i mai aduceți una, ca să-i țină companie, pentru că singură se plictisește. Iezii crescuți la biberon se atașează puternic de stăpân și de copiii acestuia și pot deveni animale de companie amuzante și ușor de îngrijit. De reținut: speranța de viață pentru caprine este cuprinsă între 15 și 18 ani. Un exemplar a trăit chiar 24 ani!
 

Caprele sunt compatibile și cu alte specii de animale domestice. Relaționează bine cu vacile, caii, oile sau măgarii, care le agreează în preajma lor. Așadar, să nu fiți surprinși dacă veți vedea o capră cocoțată pe spinarea unui cal pentru a ajunge mai ușor la frunzele copacului de deasupra. Operațiunea se desfășoară de comun acord. Caprele au un efect calmant pentru cai, fapt constatat și speculat de crescătorii de cai de curse, care le folosesc în acest scop. Iar când se vrea boicotarea performanțelor adversarului, se fură capra, calul devenind astfel agitat.


Caprele sunt acoperite cu păr, nu cu lână, și sunt foarte sensibile la frig și ploaie. Răcesc ușor, iar dacă nu sunt îngrijite corect, pot dezvolta boli de piele sau parazitare. Două țesături fine și foarte apreciate provin doar de la capre: mohairul, obținut din părul caprei de Angora turcească, și cașmirul, obținut din părul caprei cu același nume – Kashmir.

Caprele pot fi folosite și ca animale de tracțiune sau de povară. Ele pot căra greutăți echivalente cu 30% din greutatea lor. În trecut, în operațiunile de contrabandă erau preferate caprele în locul cailor sau măgarilor, pentru că au copitele mici, nu lasă urme, iar excrementele lor seamănă cu cele ale căprioarelor, trecând astfel neobservate. Mai mult, caprele sunt bune înotătoare.

Caprele au pupilele dreptunghiulare, dispuse orizontal, ca la sepie. Datorită acestei caracteristici, vederea lor periferică este foarte bună. Ambele sexe au coarne și barbă. Există și rase de capre fără urechi.


Țapii se numără printre cei mai bine înzestrați masculi, raportul dintre dimensiunea testiculelor și mărimea corpului fiind destul de mare. În unele culturi, testiculele de țap sunt considerate o delicatesă. După o perioadă de gestație de 5 luni, femelele pot făta între 1 și 6 iezi, gestația gemelară fiind cea mai frecventă, iar cea peste 4 pui, o excepție. Interesant este faptul că, într-o gestație mixtă, aproape întotdeauna masculul este fătat primul. Capra este o mamă foarte bună și devotată. Iedul începe să sugă la scurtă vreme după fătare, iar după 4-5 zile își va recunoaște mama după behăit și va învăța s-o urmeze ascultător și să respecte celelalte capre.

În lume există peste 200 de rase de capre domestice, cele mai cunoscute fiind rasele de lapte Saanen, Alpina și Poitou, rasa de lână Angora (foto jos) și rasele pitice. În România, cele mai apreciate de către crescătorii de animale sunt Carpatina și Alba de Banat. În privința creșterii caprelor, China se situează pe primul loc (cu peste 200 de milioane de capete), urmată de India (cca 100 de milioane), Pakistan (50 de milioane) și apoi Sudan, Nigeria, Iran, Indonezia, Tanzania și Kenia. Însă cei mai mari exportatori de produse obținute de la capră sunt Australia și Noua Zeelandă.


O capră domestică produce în jur de 800 de litri de lapte pe an. Specialiștii consideră că laptele de capră este un produs mult mai sănătos decât cel de vacă, prin cantitățile de vitamine (A, B, C) și de minerale (calciu, potasiu, magneziu) pe care le conține și prin faptul că se digeră mai repede, nu provoacă reacții alergice (poate fi consumat și de către persoanele cu intoleranță la lactoză), stimulează imunitatea și previne anemiile. Structura chimică a laptelui de capră este apropiată de cea a laptelui matern, ceea ce face ca organismul nou-născuților să-l accepte mult mai ușor, în cazul în care este necesar. Totuși, trebuie ținut seama de faptul că cel mai bun lapte de capră este cel de la sursă – proaspăt, nefiert, neprelucrat și fără adăugiri.

Surse:




CAPRELE GOOGLE

Domeniul pe care se află sediul central al Google este plin de... capre – varianta eco a unor mașini de tuns iarba. Compania angajează regulat o turmă de 200 de capre care retează cu sârg iarba din preajma sediului din Mountain View, SUA.
 

AVOCATUL FILANTROP 
(anecdotă indiană)

Într-o după-amiază, un avocat de succes se îndrepta spre casă în limuzina lui somptuoasă, când observă pe marginea drumului doi bărbați care... mâncau iarbă. Intrigat, îi spuse șoferului să oprească și se duse la ei, să vadă despre ce este vorba. Îl întrebă pe primul:
– De ce mănânci iarbă?
– Domnule, eu și familia mea, nevasta și cei doi copii pe care-i vezi mai încolo, sub copac, suntem săraci și n-avem bani de mâncare, răspunse acesta. De aceea mâncăm iarbă.
– În cazul acesta veniți la mine acasă și o să vă hrănesc eu, spuse avocatul.
Apoi, întorcându-se spre celălalt sărman, îi spuse:
– Poți să vii și tu cu noi.
– Domnule, răspunse acesta cu o voce stinsă, și eu am o nevastă și șase copii. Pot să-i chem și pe ei? Stăm în coliba aceea de peste drum.
– Bineînțeles, adu-i încoace, răspunse avocatul.
Zis și făcut. Intrară cu toții în limuzină, ceea ce nu fu chiar simplu, deși era una foarte încăpătoare. Primul bărbat se întoarse spre generosul avocat și-i spuse:
– Domnule, ești un om foarte bun. Îți mulțumim că ne-ai luat pe toți cu dumneata.
– Nicio problemă, răspunse avocatul. Sunt foarte bucuros că pot să vă ajut. Sunt sigur că o să vă placă proprietatea mea. Acolo, iarba are aproape 30 de centimetri...


Comentarii

  1. Foarte interesant articolul . Ai putea usor sa investesti intr-o ferma de capre daca iti place sa muncesti . Sint multi tarani care prefera crisma satului decit munca. O data, nu demult, un tinar sa dus la baciul satului si sa tocmit cu acesta, sa lucreze ca cioban la stina lui.
    Drept simbrie,baciul, urma sa-i dea anual cite o oaie. Va rog sa-mi spuneti , cite oi avea tinarul , dupa 10 ani de munca la stina baciului ? Cu precizarea ca fiecare oaie, fata anul cite o meluta. Raspunsul , va rog, sa mi-l trimiteti pe adresa: ioanapostul@hotmail.es
    Si acum , cu ingaduirea dv.va rog citi si acest anunt :
    Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ioanapostul@hotmail.es

    RăspundețiȘtergere
  2. poti spune asa, capra este animalul care produce cei mai multi bani, dar sunt si niste animale foarte ok, mam jucat odata cu niste pui de capra, alergau ca nebuni parca erau niste catelusi

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 moduri prin care câinele tău îți spune că are dureri
    29.12.2022 - 0 Comments
    Câinii își vor masca adesea durerea sau o vor exprima în moduri diferite. Deoarece durerea este un semn că ceva nu este în regulă, este important să recunoaștem simptomele durerii canine. Deși unele…
  • Teoria masonică a evoluției speciilor + documentar (RO)
    21.09.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TEORIA MASONICĂ A EVOLUȚIEI SPECIILOR LEGĂTURA DINTRE DARWIN, MARX, NIETZSCHE ȘI HITLER În ceea ce mă privește, sunt convins că teoria…
  • 30 de mutații genetice care-i fac unici pe acești oameni + FOTO
    15.10.2021 - 0 Comments
    Genetica este o știință care nu încetează să ne surprindă și să ne uimească. Și, deși mulți dintre noi nu știm prea multe despre asta, este sigur să spunem că natura este capabilă de unele lucruri cu…
  • Povestea lui Tommy - câinele care își așteaptă stăpâna în biserică
    27.11.2013 - 3 Comments
    --> POVESTEA LUI TOMMY CÂINELE CARE ÎȘI AȘTEAPTĂ STĂPÂNA ÎN BISERICĂ Povestea lui Tommy, un ciobănesc german în vârstă de 7 ani, a impresionat o lume întreagă, pe Facebook fiind…
  • Taxi către infern - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> TAXI CĂTRE INFERN Preambul: George Carlin - Politică și război „made in USA” (RO) Taxi to the Dark Side (RO) Documentarul descrie cazul unui taximetrist afgan care,…
  • Conspirația „Marijuana” + VIDEO (RO)
    11.01.2013 - 0 Comments
    --> CONSPIRAȚIA „MARIJUANA” Ştiaţi că planta numită cânepă are peste 25.000 de utilizări? De la alimente, vopsele, combustibili şi până la îmbrăcăminte şi materiale de construcţii.…
  • Produsele cosmetice - un cocktail mortal de chimicale
    03.02.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRODUSELE COSMETICE – UN COCKTAIL MORTAL DE CHIMICALE – Trăim într-o lume cancerigenă. Aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem,…
  • Leoaica și puiul de babuin
    16.05.2014 - 1 Comments
    --> LEOAICA ȘI PUIUL DE BABUIN Fotografii Evan Schiller și Lisa Holzwarth se îndreptau într-o zi cu mașina spre rezervația Selinda, din nordul Botswanei. La un moment dat, au întâlnit o…
  • Vitaminele și sănătatea celulară + VIDEO (RO)
    22.02.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINELE ȘI SĂNĂTATEA CELULARĂ Dr. Matthias Rath Ne putem lua…
  • 23 de fapte uimitoare despre stângaci
    10.11.2015 - 2 Comments
    1. Stângacii reprezintă 5-10% din populație. 2. Au de 3 ori mai multe șanse să devină alcoolici. 3. Își folosesc mai mult emisfera dreaptă a creierului. 4. Ajung la pubertate cu 4-5 luni…
  • Conspirația universitară - documentar (RO)
    19.06.2012 - 0 Comments
    -->  CONSPIRAȚIA UNIVERSITARĂ Înainte de vizionarea documentarului, vă propunem să citiți discursul de absolvire al unei şefe de promoţie din Statele Unite, pe nume…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)
    17.05.2013 - 0 Comments
    --> SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN 1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman. 1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor.…
  • Un bărbat și un pește adorabil au devenit cei mai buni prieteni, timp de aproape 30 de ani, după ce acesta l-a ajutat să revină la viață + VIDEO
    01.06.2023 - 0 Comments
    Câinii sunt adesea considerați cei mai buni prieteni ai noștri, dar țineți-vă bine cățelușilor, pentru că un scafandru japonez a descoperit o prietenie neobișnuită și specială cu un pește. Da, ați…
  • 30 de trucuri folositoare pentru pantofi frumoși și picioare fericite
    02.07.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pantofii sunt unul din lucrurile pe care le folosim cel mai des, deci e absolut esențial ca ei sa fie comozi. Uneori, poți chiar tu să…
  • Prostia la români - sezonul estival (slideshow)
    12.05.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6203181050"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; Prostia la români - sezonul estival from…
  • Mitul vitaminelor - De ce credem că avem nevoie de suplimente
    19.06.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MITUL VITAMINELOR – DE CE CREDEM CĂ AVEM NEVOIE DE SUPLIMENTE – Mulți experți în nutriție se îndoiesc de faptul că tot ceea ce avem…
  • 40 de fapte uimitoare necunoscute despre pisici (FOTO + VIDEO)
    16.06.2017 - 0 Comments
    Știați că un fizician și-a numit pisica co-autor a lucrării sale pentru că a scris peste tot în document „noi” în loc de „eu” și i-a fost lene să-l modifice? De asemenea, fie că credeți sau nu,…
  • Cum învață copiii români în țară și în străinătate + VIDEO
    01.07.2012 - 2 Comments
    -->   CUM ÎNVAȚĂ COPIII ROMÂNI ÎN ȚARĂ ȘI ÎN STRĂINĂTATE CUM ÎNVAȚĂ COPIII ROMÂNI ÎN ȚARĂ Materii care țin școlarii sub teroare Elevii pricep tot mai greu sau chiar deloc…
  • Cerșetoarele cu copii în brațe
    11.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CERȘETOARELE CU COPII ÎN BRAȚE Am dat peste acest articol absolut întâmplător, într-una din acele zile în care navighez pe Internet…
  • Risipind fumul - Știința canabisului + documentar (RO)
    10.11.2012 - 0 Comments
    --> RISIPIND FUMUL - ŞTIINȚA CANABISULUI - Un nou documentar lansat liber în 2011 de Montana PBS, un post TV non-profit, susţinut…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • Cum să învingi furia de birou
    12.08.2023 - 0 Comments
    Echivalentul de birou al misofoniei.Un studiu recent a arătat că una din cinci persoane din Marea Britanie suferă de "misophonia", o afecțiune în care anumite sunete le provoacă o suferință…
  • Nu crede tot ce vezi pe Facebook + VIDEO
    16.02.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NU CREDE TOT CE VEZI PE FACEBOOK Filip Truță Trump a câștigat în mod surprinzător alegerile din Statele Unite. Analizele post-factum…
  • Obezitatea și slăbirea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA  Cum slăbești? Tot așa cum te îngrași, numai că invers Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a…
  • Secretele cenzurate ale sănătații
    20.06.2014 - 0 Comments
    --> SECRETELE CENZURATE ALE SĂNĂTĂȚII Jonathan Wright, MD Dr. Jonathan Wright, medic de medicină generală și expert în medicină nutrițională, i-a acordat un interviu lui Mike Adams,…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Rețete culinare - Prăjitură inteligentă
    09.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRĂJITURĂ INTELIGENTĂ Ingrediente 100 g unt sau margarină 125 g zahăr 4 ouă mici sau 3 mari 4 linguri făină 2 plicuri zahăr…
  • Lista E-urilor periculoase + VIDEO (RO)
    05.04.2012 - 2 Comments
    --> LISTA E-URILOR PERICULOASE Ca să vă faceți o idee despre cât de dăunătoare sunt anumite produse alimentare comercializate în…
  • Inteligența plantelor + VIDEO + eBook
    14.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTELIGENŢA PLANTELOR Oamenii cred că povestea despre sentimentele plantelor ţine de science-fiction. Anul acesta se împlinesc 40 de…
  • Atenție la substanțele toxice din cosmetice!
    19.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATENȚIE LA SUBSTANȚELE TOXICE DIN COSMETICE! Mulţi oameni urmează diete extreme şi aplică diferite metode de detoxifiere, dar folosesc…
  • Derusificarea și „dezghețul”... - Dan Ciachir (eBook)
    13.07.2012 - 1 Comments
    --> DERUSIFICAREA ȘI „DEZGHEȚUL” FEȚELE REGIMULUI COMUNIST ÎN ANII '50-'60 Dan Ciachir s-a născut pe data de 17 septembrie 1951. A urmat cursurile Facultății de Filologie…
  • Nu există colesterol bun și colesterol rău
    28.05.2016 - 7 Comments
    NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU! La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGAC – Dietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un…
  • 25 de celebrități care au adoptat animale din adăposturi sau le-au salvat de pe străzi + FOTO
    16.10.2020 - 0 Comments
    Ați fi surprinși de câte vedete fac ceea ce trebuie și adoptă animale de companie din adăposturi sau îi salvează direct de pe străzi.Jennifer Aniston, Selena Gomez, Ryan Reynolds, Arnold…
  • 10 băuturi care pot face minuni pentru sănătatea ta
    23.12.2022 - 0 Comments
    Băuturile nutritive, precum ceaiul de yerba mate, sunt excelente pentru a vă împinge de la spate pe parcursul zilei, în timp ce cafeaua de cicoare poate fi un relaxant plăcut. De fapt, există…
  • România versus SUA
    04.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROMÂNIA VERSUS STATELE UNITE ALE AMERICII ROMÂNIA STATELE UNITE ALE AMERICII circa 20.000.000 locuitori …
  • Respins de mama biologică, acest pui de panteră a fost adoptat și crescut fericit alături de fratele său cățeluș și de mama sa umană + FOTO
    07.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mama joacă un rol indispensabil în dezvoltarea copiilor. Un copil are nevoie de dragostea și grija unei mame pentru a crește sănătos și…
  • Inventivitatea la români
    18.09.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6203181050"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; INVENTIVITATEA LA ROMÂNI De obicei, se spune că…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 1
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA A…
  • Dovleacul - aliatul inimii noastre
    23.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DOVLEACUL – ALIATUL INIMII NOASTRE Culoarea galben-portocalie dovedește că dovleacul este plin de betacaroten, ceea ce îi conferă…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *