Laptele și produsele lactate

-->


LAPTELE ŞI PRODUSELE LACTATE

Avem astăzi prilejul să urmărim la televizor reclame de-a dreptul stupefiante la produse lactate pasteurizate sau tratate UHT, în care se afirmă lucruri aberante despre efectele benefice ale acestora asupra sănătăţii, mizându-se pe dorinţa de mai bine a consumatorilor şi pe naivitatea și lipsa lor de informare cu privire la procedeele moderne de prelucrare. Este mai mult decât evident pentru orice om cu bun simţ că singurele lactate bune pentru sănătate sunt cele cât se poate de proaspete şi neprelucrate, obţinute de la vaci sănătoase, care au păscut pe pajişti şi au fost alimentate cu nutreţ, iar nu de la vite chinuite, înghesuite în boxe, la lumină artificială şi înfundate cu hormoni de creştere și antibiotice şi furajate cu amestecuri incerte, precum cele din fermele „conforme cu normele UE”. Totuşi, prin nesfârşita repetare şi mistificare pe toate canalele mass-media, reclama a ajuns să anihileze gândirea independentă a multora, astfel că destui oameni se lasă manipulaţi şi sunt în stare să mănânce liniştiţi amestecuri chimice industriale numite impropriu brânză (un cauciuc sărat, cu mult cheag) sau cocteiluri de săruri de topire şi alte chimicale (iaurt din lapte praf sau pasteurizat, cu amestec de E-uri). Oamenii sunt cumplit de speriaţi de microbii şi de viruşii închipuiţi, precum cel al gripei aviare sau porcine, dar mai nimeni nu este îngrijorat de nocivitatea tratării termice sau cu radiaţii a laptelui brut, de prelucrările tehnologice care compromit în mare măsură calităţile acestuia şi de aditivii chimici toxici. În acest timp, pieţele sunt închise rând pe rând, iar ţăranii, micii producători numiţi acum cu un termen de-a dreptul batjocoritor „fermieri”, urâţi de moarte de agenţii globalizării, sunt împiedicaţi să-şi distribuie produsele laptele şi brânzeturile proaspete, preparate în casă, fără chimicale şi procese tehnologice mirobolante.

Câteva informaţii importante despre pasteurizare

În procesarea comercială UHT, laptele este mai întâi preîncălzit la 80-90°C, apoi supus încălzirii directe sau indirecte. În metoda directă, laptele este injectat cu abur fierbinte sau este el însuşi pulverizat în abur. Aceasta îi ridică temperatura imediat, dar îl şi diluează. Apa suplimentară este îndepărtată într-un recipient vidat, când laptele este răcit. Încălzirea indirectă presupune aducerea laptelui în contact cu suprafeţe metalice care au fost încălzite cu abur.

Ultra-pasteurizarea distruge proteinele din lapte

Ultra-pasteurizarea sau prelucrarea UHT este un proces extrem de dăunător pentru fragilele componente ale laptelui. După Leo Dexter, microbiolog şi fermier în Austin – Texas, proteinele din lapte sunt molecule complexe (cu structură şi ramificaţii tridimensionale) care în mod normal sunt descompuse şi digerate de către organismul uman cu ajutorul unor enzime speciale ce se ataşează la aceste ramificaţii. Aplicarea unor tratamente termice extreme, fie şi de scurtă durată, aplatizează efectiv moleculele, astfel încât enzimele speciale nu-şi mai pot îndeplini corespunzător sarcina. Chiar şi simpla încălzire la peste 45°C denaturează proteinele… Dacă proteinele din lapte pătrund în fluxul sanguin nedescompuse, corpul le percepe ca pe nişte proteine străine şi răspunde imediat prin mărirea reacţiei imunitare şi respingerea lor. Aceasta înseamnă un sistem imunitar stresat cronic şi mult mai puţină energie disponibilă pentru creştere şi reconstrucţie. Trebuie să adăugăm că vitaminele, enzimele şi bacteriile lactice sunt şi ele parţial distruse în procesul pasteurizării.
Savanţii din Australia sunt în avangarda cercetării efectelor tehnologiei UHT. Un studiu din 2002 demonstrează că procesarea UHT şi depozitarea care-i urmează duce la mai multe schimbări care afectează termenul de valabilitate al laptelui UHT. Aceste schimbări includ: denaturarea proteinei din zer, interacţiuni proteină-proteină, interacţiuni lactoză-proteină, izomerizarea lactozei, reacţia Maillard (reacţie chimică între un aminoacid şi un zahar reducător, care se desfăşoară la căldură) care dă mirosul de ars, formarea compusului sulfidril, formarea de carbonil şi alţi compuşi producători de mirosuri, precum şi formarea de substanţe insolubile. Aceste schimbări reduc calitatea şi limitează viaţa de raft a laptelui UHT prin apariţia de mirosuri străine, separarea grăsimilor şi sedimentare, chiar dacă laptele rămâne „comercial stabil”.
În timpul procesului de încălzire, compusul sulfidril induce laptelui UHT un puternic miros străin, apropiat celui de varză, care este cel mai uşor de observat imediat după încălzire. Compusul disipă în timpul depozitării, iar în decurs de o lună de la tratare, laptele prelucrat UHT începe să se deterioreze, să capete un gust amărui şi ulterior să devina vâscos. Faptul pare ciudat, mai cu seamă că aceste mirosuri străine par să nu fie observate de cumpărători. Aceasta ne conduce la întrebarea dacă nu cumva laptelui UHT îi sunt adăugate chimicale şi arome artificiale. Chiar dacă fenomenul se produce, nu există nicio obligaţie legală a producătorilor de a menţiona pe etichetă aceşti aditivi, pentru că este un „standard industrial”.

Ambalaje nocive

Dar nu numai procesarea UHT prezintă posibile riscuri pentru sănătate, ci şi ambalajele, atât cutiile aseptice, cât şi containerele de plastic. Cele din urmă fac ca ftalaţii şi alţi compuşi chimici care produc tulburări endocrine să se strecoare în lapte. Într-un studiu recent, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetătorii au măsurat prezenţa nonilfenolului şi a bisfenolului A diglicidil eter (BADGE) în două sortimente de lapte UHT comercializate în ambalaje tetra-brik. Laptele din cutii conţinea substanţe endocrin-perturbatoare, provenite din plasticul ambalajelor. Umplerea cutiilor cu lapte fierbinte duce la eliberarea de ftalaţi sau substanţe similare. Nivelul acestor substanţe nu atingea nivelul maxim admis de lege, dar comentariul ce încheie studiul este pesimist: „Impactul pe care-l au aceşti compuşi asupra organismului uman trebuie studiat mai departe, mai ales cu privire la acumularea şi degradarea acestor substanţe, precum şi efectele posibile asupra sistemului endocrin”.

Bacteriile au devenit mai rezistente

În toamna anului 2004, un inspector specializat în produse lactate din SUA a dezvăluit că FDA (Administrația Alimentelor şi Medicamentelor) a convocat o conferinţă la nivel naţional cu departamentele din 50 de state. Se punea problema ridicării temperaturii de pasteurizare. Motivul: multe microorganisme au devenit rezistente la temperatură şi supravieţuiesc pasteurizării. Bacteria paratuberculozei este un astfel de exemplu. Maladia lui Johne pare să fie endemică în produsele lactate şi multe cutii de lapte pasteurizat răspund acum pozitiv la testul de prezenţă a bacteriei lui Johne. Sporii B. Cereus, ai botulismului, ca şi cei ai protozoarelor parazite supravieţuiesc şi ei.

Iaurt de casă

Putem produce în condiţii casnice, folosind lapte nefiert procurat de la un producător de încredere, un iaurt bun, cu o textură fermă, folosind de exemplu culturi de bacterii lactice bulgăreşti sau pur şi simplu lăsând laptele nefiert la prins, într-o ulcică de lut. Până şi laptele pasteurizat permite obţinerea unui iaurt acceptabil. Nu încercaţi să faceţi acelaşi lucru cu lapte UHT... Noi am încercat şi a ieşit ceva de o consistenţă şi un miros îndoielnice, care a sfârşit la toaletă. Câtă vreme laptele ultra-pasteurizat sau UHT nu susţine viaţa microbiană, este improbabil ca el să poată susţine în mod adecvat viaţa umană. Cea mai bună cale de a mări durabilitatea laptelui este procesul fermentaţiei.

Câteva scurte recomandări privitoare la produsele lactate

- Laptele de consum se recomandă nefiert, dar atenţie! Este produsul nr.1 în lume la crearea de mucus. Toate lactatele din comerţ sunt obţinute din lapte pasteurizat la temperatura de 80-90°C, dacă nu cumva la peste 100°C, cum este cazul metodei UHT - Ultra High Temperature.
- În procesul de fabricare al anumitor brânzeturi „speciale”, se adaugă conservanţi (polifosfaţi, nitraţi) periculoşi pentru sănătate. Fosfaţii inhibă absorbţia calciului iar nitraţii blochează enzimele digestive prin transformarea lor în nitriţi, care sunt cancerigeni. Laptele praf şi cel condensat sunt produse lactate şi mai dăunătoare decât laptele pasteurizat, deoarece sunt complet denaturate.
- În cazul în care nu puteți renunța la lactate, produsele cele mai recomandate sunt brânza dulce, laptele bătut, iaurtul, zerul – toate naturale, adică de la vaci de țară.
- Brânza dulce este superioară caşului şi urdei prin faptul că se încheagă prin acrirea naturală a laptelui, pe când celelalte se încheagă artificial, cu cheag animal sau chimic.
- Caşul e mai valoros decât urda, întrucât aceasta este supusă la o încălzire în plus faţă de caş.
- Smântâna este mai valoroasă decât frişca, datorită acidului şi bacteriilor lactice conţinute.
- Laptele prins este mai uşor digerabil decât laptele crud. Conţine Lactobacillus acidophillus, un acid lactic ce împiedică dezvoltarea bacteriilor de putrefacţie în intestinul gros.
- Zerul conţine vitamina B13, care fixează magneziul la nivel celular şi creşte energia celulelor muşchiului inimii, mărind rezistenţa la efort şi la stres. Proteinele din zer scad colesterolul, stimulează imunitatea, reglează greutatea, combat anemia şi au efect depurativ.
- La copilul mic, există o enzimă stomacală - presura - care la copilul mare şi la adult este înlocuită cu o enzimă pancreatică - chimotripsina. Presura este enzima direct răspunzătoare de digestia laptelui, de aceea după vârsta de 3 ani, când corpul uman nu o mai secretă, laptele și lactatele se vor consuma cu multă prudență.
- Laptele este bine să fie consumat singur, sub formă de brânză dulce, iaurt, lapte bătut, așa fiind mai puţin dăunător.
- Trebuie evitat  sau limitat consumul de telemea sărată, preparată cu cheag, brânzeturi topite şi fermentate (şvaiţer, trapist), care conţin culturi de bacterii nespecifice intestinului nostru şi pot produce disbacterioză.
- Pentru consumatorii de lapte împătimiți, se recomandă înlocuirea laptelui de vacă cu cel de capră, care are o compoziţie mai apropiată de cea a laptelui uman. Însă cel mai asemănător laptelui uman este cel de măgăriţă!

Argumente împotriva consumului de lapte

- Laptele integral conţine multe grăsimi (majoritatea saturate - deci dăunătoare) şi 20% proteine. Un pahar de lapte conţine aceeaşi cantitate de colesterol ca o friptură de 100 g.
- În cazul bolilor acute sau cronice, produsele lactate întreţin focarul de infecţie. Bolnavii de cancer ar trebui să uite de existența laptelui.
- Laptele degresat conţine 2% grăsimi, dar lactoza şi proteinele greu digerabile formează un coagul dens alcătuit din cazeină, ca şi în cazul laptelui integral.
- Organismul uman pierde calciu încercând să metabolizeze excesul de proteine adus de lapte şi derivatele sale. Aşadar, în loc să protejeze de osteoporoză, consumul de produse lactate duce la demineralizarea oaselor.
- Laptele de vacă are 120 mg calciu la 100 g. Laptele de mamă are 33 mg calciu la 100 g. Laptele de vacă are şi 97 mg fosfor la 100 g, faţă de laptele de mamă, care are doar 18 mg fosfor la 100 g. În cazul laptelui de mamă, raportul calciu/fosfor este 2:1, iar în cazul laptelui de vacă raportul calciu/fosfor este1:2. Alimentele cu raport calciu/fosfor 2:1 reprezintă sursele de calciu cele mai sigure şi perfect sănătoase pentru organismul uman.
- În afară de excesul de fosfor raportat la calciu, laptele de vacă are şi o cantitate de 3 ori mai mare de sodiu decât laptele de mamă.
- Organismul feminin este clădit să secrete lapte, nu să-l primească.
- Deoarece conţine hormoni, consumat des, laptele de vacă dezechilibrează atât sistemul endocrin al femeii, cât şi pe cel al bărbatului.
- Hormonii din laptele de vacă sunt vehicule ce transmit hipofizei viţelului informaţii de creştere specifice acestei specii. Prin urmare, informaţia de creştere şi dezvoltare se adresează viţelului, care la 6 luni atinge 300 kg. La copilul alimentat cu lapte de vacă, acesta atingând la aceeaşi vârstă de 6 luni doar 7-8 kg, se perturbă mecanismele sistemului hormonal şi apar dereglări de natură fiziologică: irascibilitate, dureri de abdomen şi cap, diaree, gaze. Organismul uman se adaptează la aceasta situaţie, dar poate ajunge să sufere dereglări ale altor funcţii. Pericolul constă nu atât în cantitatea absorbită, cât în informaţia pe care o poartă.
- Laptele este parţial responsabil de producerea alergiilor, deoarece în procesul de digerare al laptelui se pun în libertate circa 100 de alergeni.

Înlocuitori vegetali ai laptelui animal

Laptele animalelor se poate înlocui cu un lapte vegetal, preparat din:
- tărâţe de cereale – 250g/1 litru apă – conţine multe vitamine din grupa B
- lapte din germeni de cereale
- cereale înmuiate
- lapte din boabe de soia, în măsura în care puteţi fi siguri că aceasta nu este modificată genetic
- lapte de migdale, caju etc.
Toate se pot aromatiza cu scorţişoară, vanilie etc.

Surse alternative, sănătoase, de calciu
- semințe de susan și de in, nuci, curmale, smochine, pătrunjel, sfeclă, fasole, soia, morcovi, varză, conopidă, broccoli, ceapă verde şi orice vegetală cu frunze verzi (la urma urmei, vacile îşi iau calciul din ierburi)
-  mustul de struguri este la fel de bogat în substanţe nutritive ca şi laptele matern.

 Farmacist Gabriela Ciobanu


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Ești ceea ce mănânci
    06.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EȘTI CEEA CE MĂNÂNCI Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt enorme. Trebuie să știți că puteți: • să trăiți mai mult • să…
  • Mazărea - o proteină vegetală de calitate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂREA – o proteină vegetală de calitate Mazărea (Pisum sativum) este originară din Asia Centrală. Se pare că pentru prima oară, boabele verzi ale acestei leguminoase, rudă bună…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 7 moduri de a face sărbătorile extraordinare pentru copiii dumneavoastră
    16.12.2015 - 0 Comments
    Această perioadă a anului poate fi o provocare pentru orice părinte. Cum școlile, întreprinderile, bisericile și comunitățile de pretutindeni se pregătesc pentru a sărbători Crăciunul, următoarele…
  • Plăcerea gustului
    02.08.2014 - 1 Comments
    --> PLĂCEREA GUSTULUI Motto: Cea mai mare prostie e să-ți sacrifici sănătatea pentru o altfel de fericire. Arthur Schopenhauer Nu trebuie să ne atingem de plăcerile gustative, căci…
  • Adevărul din spatele porților de la Auschwitz - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRUL DIN SPATELE PORŢILOR DE LA AUSCHWITZ Este un fapt incontestabil că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a avut o reţea de închisori şi lagăre de…
  • Totul despre nuci și alune
    23.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE NUCI  ŞI ALUNE Oleaginoasele sunt benefice în prevenirea maladiilor cardiovasculare. Datorită conţinutului în…
  • Cum să-ți bați corect femeia + VIDEO (RO)
    08.03.2014 - 4 Comments
    --> CUM SĂ-ȚI BAȚI CORECT FEMEIA – RECOMANDĂRI DE ETICĂ ISLAMICĂ – Autorii cărților de etică islamică explică ce soție merită să fie bătută, cu ce anume trebuie să fie bătută, unde…
  • 25 de invenții inteligente care-ți vor face viața mult mai ușoară
    15.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există oameni, peste tot în lume, care inventează produse noi, în fiecare zi. Eu nu sunt atât de creativ, dar măcar știu că cineva este, și…
  • Blestemul lui Tutankhamon + slideshow + documentar (RO)
    29.11.2013 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BLESTEMUL LUI TUTANKHAMON Pe 29 noiembrie 1922, egiptologii Howard Carter și Lordul Carnarvon se aflau în fața mormântului lui…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • Mitul vitaminelor - De ce credem că avem nevoie de suplimente
    19.06.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MITUL VITAMINELOR – DE CE CREDEM CĂ AVEM NEVOIE DE SUPLIMENTE – Mulți experți în nutriție se îndoiesc de faptul că tot ceea ce avem…
  • Alimente sănătoase - liderii cap de serie (VIDEO + slideshow)
    08.08.2012 - 1 Comments
    --> ALIMENTE SĂNĂTOASE - LIDERII CAP DE SERIE A MÂNCA SĂNĂTOS ÎNSEAMNĂ ȘI A GĂTI SĂNĂTOS Există persoane care, deși suferă de pe urma mâncării mai puțin sănătoase, ezită să…
  • Cireșele - diureticele naturii
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CIREŞELE – diureticele naturii Vestitoare a zilelor frumoase de vară, cireaşa ne oferă cca 40 de calorii la 100 g şi o cantitate interesantă de vitamina C şi de provitamina A.…
  • David Icke - Remodelarea istoriei - Atlantida și Lemuria + documentare (RO)
    07.02.2014 - 2 Comments
    --> REMODELAREA ISTORIEI – ATLANTIDA ȘI LEMURIA – David Icke Motto: Istoria este o minciună acceptată de comun acord. Voltaire Faptul că știi unde te afli și încotro te…
  • 20 de oameni care regretă că au făcut cumpărături online (FOTO)
    16.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Shopping-ul online poate fi, uneori, ca un joc de noroc, iar acești săraci indivizi și-au luat poate cea mai mare țeapă a…
  • 11 fapte de geografie europeană care ne-au făcut să spunem „Stai, ce?!”
    10.11.2021 - 0 Comments
    Geografii se întreabă dacă Pământul are șapte continente - Africa, Antarctica, Asia, Australia/Oceania, Europa, America de Nord și America de Sud - sau doar șase. Cei din cea de-a doua tabără spun că…
  • 9 obiceiuri cotidiene de care ar fi bine să scapi cât mai repede posibil
    28.11.2021 - 0 Comments
    Așteptați cu nerăbdare o ceașcă de cafea fierbinte și parfumată în fiecare dimineață? Nu puteți urmări un film fără să ronțăiți niște popcorn sărat cu unt? Dacă răspunsul tău este da, atunci poți fi…
  • Efectele perverse ale telefonului mobil
    03.08.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EFECTELE PERVERSE ALE TELEFONULUI MOBIL Telefonul mobil poate avea efecte perverse. Nu vorbim despre transformările inevitabile pe care…
  • Puii de bufniță dorm cu fața în jos, deoarece capul lor este prea greu + FOTO
    19.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Natura, așa cum se spune, este fascinantă.Urmăriți orice emisiune de pe Animal Planet timp de cinci minute și veți fi captivați de o specie…
  • Dr. Călin Mărginean - Atenție la vitamina C și la fructoză
    25.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATENȚIE MARE LA VITAMINA C ȘI LA FRUCTOZĂ! Dr. Călin Mărginean - Vitamina C, pe care a făcut-o Tata Dumnezeu și pe care a pus-o…
  • Rețete culinare - Mâncare de ardei cu vinete și coriandru
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MÂNCARE DE ARDEI CU VINETE ȘI CORIANDRU Ingrediente - trei ardei grași - o vânătă - doi căței de usturoi - un ardei iute - o ceapă - ulei - frunze de coriandru - sare,…
  • Condimentele și mirodeniile
    21.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CONDIMENTELE ŞI MIRODENIILE - BENEFICIILE LOR PENTRU SĂNĂTATE - Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da…
  • Coincidențe stranii legate de unii președinți americani + VIDEO
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> COINCIDENȚE STRANII LEGATE DE UNII PREȘEDINȚI AMERICANI Iată ce se întâmplă când președintele SUA este ales într-un an cu "0" la sfârșit.  Povestea se repetă la fiecare 20…
  • 28 de fotografii interzise scoase ilegal din Coreea de Nord
    29.11.2015 - 0 Comments
    Întreaga Coree de Nord este învăluită în întuneric, atât literal cât și figurativ, fiind unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Nu mulți din afară au șansa să viziteze Coreea de Nord. De…
  • Sfaturi bisericești de la 1894
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> SFATURI BISERICEŞTI DE LA 1894 Din Codurile şi procedurile despre relaţii intime şi personale ale statutului marital întru marea sanctitate spirituală a acestei binecuvântate…
  • 15 BMW-uri clasice care mai merită conduse și astăzi (și 5 care doar ard bani) + FOTO
    26.12.2021 - 0 Comments
    Autoturismele BMW și-au demonstrat continuu valoarea atât pe circuitele de curse și pe șoselele din întreaga lume, cât și la condusul obișnuit de zi cu zi. Deși marca BMW vine în mod tradițional în…
  • Comoara ascunsă a Cavalerilor Templieri + documentar (RO)
    16.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMOARA ASCUNSĂ A CAVALERILOR TEMPLIERI „Soldații săraci ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon”, mult mai cunoscuți sub numele de…
  • Fii un model pentru copilul tău + VIDEO (RO)
    05.01.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FII UN MODEL PENTRU COPILUL TĂU În reuşita educaţiei unui copil, foarte importantă este consecvenţa dintre vorbă şi faptă. Copiii nu fac…
  • Câinele tău te poate ajuta să trăiești mai mult și iată de ce
    14.03.2023 - 0 Comments
    Toți stăpânii de câini jură pe seama efectelor pozitive pe care le au asupra lor companionii lor pufoși, iar acum avem dovezi științifice care să susțină această afirmație. De fapt, numeroase studii…
  • 40 de fapte uimitoare necunoscute despre pisici (FOTO + VIDEO)
    16.06.2017 - 0 Comments
    Știați că un fizician și-a numit pisica co-autor a lucrării sale pentru că a scris peste tot în document „noi” în loc de „eu” și i-a fost lene să-l modifice? De asemenea, fie că credeți sau nu,…
  • Misteriosul manuscris de la Sibiu
    27.07.2014 - 0 Comments
    --> MISTERIOSUL MANUSCRIS DE LA SIBIU Pierre Carnac este pseudonimul scriitorului și conferențiarului francez de origine română Doru Dimitrie Todericiu, care în lucrările sale a…
  • Postul declanșează mecanismele de vindecare + VIDEO
    04.09.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POSTUL DECLANȘEAZĂ MECANISMELE DE VINDECARE De-a lungul istoriei civilizaţiei umane, postul alimentar a fost învestit cu valenţe…
  • Suplimentele pentru ADHD funcționează într-adevăr?
    14.05.2023 - 0 Comments
    Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o stare cronică de neurodezvoltare care afectează atât copiii, cât și adulții. Probabilitatea de a dezvolta simptome de ADHD crește atunci…
  • OSHO – Manipulator de suflete sau metafizician genial? + VIDEO (RO)
    07.06.2012 - 0 Comments
    --> Bhagwan Sri Rajneesh – OSHO (1931-1990)   A alimentat cronicile spiritual mondene ale presei de senzaţie, mult mai interesată de a-şi mări tirajul, decât de a oferi…
  • Rețete culinare - Bucătărie internațională - SOSURI
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> Bucătărie internațională - SOSURI -->
  • 22 de oameni care au susținut că „niciodată” nu vor avea un animal de companie + FOTO
    23.11.2021 - 0 Comments
    22 de oameni care au susținut că „niciodată” nu vor avea un animal de companie și au fost fermecați în totalitate de un prieten blănosAtunci când vine vorba de încorporarea unui nou membru al…
  • Cum ne distruge laptele sănătatea
    11.04.2016 - 4 Comments
    CUM NE DISTRUGE LAPTELE SĂNĂTATEA Știați că în Evul Mediu părinții legau la gâtul pruncului o labă de iepure, ca să-l ferească de boli? Sau că pe vremea aceea supa de pui era considerată leacul…
  • Oamenii de știință au descoperit un rechin din Groenlanda, în vârstă de 400 de ani, născut probabil în jurul anului 1620 + FOTO
    17.01.2022 - 0 Comments
    Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon a proteinelor din ochi pentru a stabili vârsta a 28 de rechini din Groenlanda și au estimat că o femelă avea aproximativ 400 de ani. Precedentul…
  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *