Laptele și produsele lactate

-->


LAPTELE ŞI PRODUSELE LACTATE

Avem astăzi prilejul să urmărim la televizor reclame de-a dreptul stupefiante la produse lactate pasteurizate sau tratate UHT, în care se afirmă lucruri aberante despre efectele benefice ale acestora asupra sănătăţii, mizându-se pe dorinţa de mai bine a consumatorilor şi pe naivitatea și lipsa lor de informare cu privire la procedeele moderne de prelucrare. Este mai mult decât evident pentru orice om cu bun simţ că singurele lactate bune pentru sănătate sunt cele cât se poate de proaspete şi neprelucrate, obţinute de la vaci sănătoase, care au păscut pe pajişti şi au fost alimentate cu nutreţ, iar nu de la vite chinuite, înghesuite în boxe, la lumină artificială şi înfundate cu hormoni de creştere și antibiotice şi furajate cu amestecuri incerte, precum cele din fermele „conforme cu normele UE”. Totuşi, prin nesfârşita repetare şi mistificare pe toate canalele mass-media, reclama a ajuns să anihileze gândirea independentă a multora, astfel că destui oameni se lasă manipulaţi şi sunt în stare să mănânce liniştiţi amestecuri chimice industriale numite impropriu brânză (un cauciuc sărat, cu mult cheag) sau cocteiluri de săruri de topire şi alte chimicale (iaurt din lapte praf sau pasteurizat, cu amestec de E-uri). Oamenii sunt cumplit de speriaţi de microbii şi de viruşii închipuiţi, precum cel al gripei aviare sau porcine, dar mai nimeni nu este îngrijorat de nocivitatea tratării termice sau cu radiaţii a laptelui brut, de prelucrările tehnologice care compromit în mare măsură calităţile acestuia şi de aditivii chimici toxici. În acest timp, pieţele sunt închise rând pe rând, iar ţăranii, micii producători numiţi acum cu un termen de-a dreptul batjocoritor „fermieri”, urâţi de moarte de agenţii globalizării, sunt împiedicaţi să-şi distribuie produsele laptele şi brânzeturile proaspete, preparate în casă, fără chimicale şi procese tehnologice mirobolante.

Câteva informaţii importante despre pasteurizare

În procesarea comercială UHT, laptele este mai întâi preîncălzit la 80-90°C, apoi supus încălzirii directe sau indirecte. În metoda directă, laptele este injectat cu abur fierbinte sau este el însuşi pulverizat în abur. Aceasta îi ridică temperatura imediat, dar îl şi diluează. Apa suplimentară este îndepărtată într-un recipient vidat, când laptele este răcit. Încălzirea indirectă presupune aducerea laptelui în contact cu suprafeţe metalice care au fost încălzite cu abur.

Ultra-pasteurizarea distruge proteinele din lapte

Ultra-pasteurizarea sau prelucrarea UHT este un proces extrem de dăunător pentru fragilele componente ale laptelui. După Leo Dexter, microbiolog şi fermier în Austin – Texas, proteinele din lapte sunt molecule complexe (cu structură şi ramificaţii tridimensionale) care în mod normal sunt descompuse şi digerate de către organismul uman cu ajutorul unor enzime speciale ce se ataşează la aceste ramificaţii. Aplicarea unor tratamente termice extreme, fie şi de scurtă durată, aplatizează efectiv moleculele, astfel încât enzimele speciale nu-şi mai pot îndeplini corespunzător sarcina. Chiar şi simpla încălzire la peste 45°C denaturează proteinele… Dacă proteinele din lapte pătrund în fluxul sanguin nedescompuse, corpul le percepe ca pe nişte proteine străine şi răspunde imediat prin mărirea reacţiei imunitare şi respingerea lor. Aceasta înseamnă un sistem imunitar stresat cronic şi mult mai puţină energie disponibilă pentru creştere şi reconstrucţie. Trebuie să adăugăm că vitaminele, enzimele şi bacteriile lactice sunt şi ele parţial distruse în procesul pasteurizării.
Savanţii din Australia sunt în avangarda cercetării efectelor tehnologiei UHT. Un studiu din 2002 demonstrează că procesarea UHT şi depozitarea care-i urmează duce la mai multe schimbări care afectează termenul de valabilitate al laptelui UHT. Aceste schimbări includ: denaturarea proteinei din zer, interacţiuni proteină-proteină, interacţiuni lactoză-proteină, izomerizarea lactozei, reacţia Maillard (reacţie chimică între un aminoacid şi un zahar reducător, care se desfăşoară la căldură) care dă mirosul de ars, formarea compusului sulfidril, formarea de carbonil şi alţi compuşi producători de mirosuri, precum şi formarea de substanţe insolubile. Aceste schimbări reduc calitatea şi limitează viaţa de raft a laptelui UHT prin apariţia de mirosuri străine, separarea grăsimilor şi sedimentare, chiar dacă laptele rămâne „comercial stabil”.
În timpul procesului de încălzire, compusul sulfidril induce laptelui UHT un puternic miros străin, apropiat celui de varză, care este cel mai uşor de observat imediat după încălzire. Compusul disipă în timpul depozitării, iar în decurs de o lună de la tratare, laptele prelucrat UHT începe să se deterioreze, să capete un gust amărui şi ulterior să devina vâscos. Faptul pare ciudat, mai cu seamă că aceste mirosuri străine par să nu fie observate de cumpărători. Aceasta ne conduce la întrebarea dacă nu cumva laptelui UHT îi sunt adăugate chimicale şi arome artificiale. Chiar dacă fenomenul se produce, nu există nicio obligaţie legală a producătorilor de a menţiona pe etichetă aceşti aditivi, pentru că este un „standard industrial”.

Ambalaje nocive

Dar nu numai procesarea UHT prezintă posibile riscuri pentru sănătate, ci şi ambalajele, atât cutiile aseptice, cât şi containerele de plastic. Cele din urmă fac ca ftalaţii şi alţi compuşi chimici care produc tulburări endocrine să se strecoare în lapte. Într-un studiu recent, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetătorii au măsurat prezenţa nonilfenolului şi a bisfenolului A diglicidil eter (BADGE) în două sortimente de lapte UHT comercializate în ambalaje tetra-brik. Laptele din cutii conţinea substanţe endocrin-perturbatoare, provenite din plasticul ambalajelor. Umplerea cutiilor cu lapte fierbinte duce la eliberarea de ftalaţi sau substanţe similare. Nivelul acestor substanţe nu atingea nivelul maxim admis de lege, dar comentariul ce încheie studiul este pesimist: „Impactul pe care-l au aceşti compuşi asupra organismului uman trebuie studiat mai departe, mai ales cu privire la acumularea şi degradarea acestor substanţe, precum şi efectele posibile asupra sistemului endocrin”.

Bacteriile au devenit mai rezistente

În toamna anului 2004, un inspector specializat în produse lactate din SUA a dezvăluit că FDA (Administrația Alimentelor şi Medicamentelor) a convocat o conferinţă la nivel naţional cu departamentele din 50 de state. Se punea problema ridicării temperaturii de pasteurizare. Motivul: multe microorganisme au devenit rezistente la temperatură şi supravieţuiesc pasteurizării. Bacteria paratuberculozei este un astfel de exemplu. Maladia lui Johne pare să fie endemică în produsele lactate şi multe cutii de lapte pasteurizat răspund acum pozitiv la testul de prezenţă a bacteriei lui Johne. Sporii B. Cereus, ai botulismului, ca şi cei ai protozoarelor parazite supravieţuiesc şi ei.

Iaurt de casă

Putem produce în condiţii casnice, folosind lapte nefiert procurat de la un producător de încredere, un iaurt bun, cu o textură fermă, folosind de exemplu culturi de bacterii lactice bulgăreşti sau pur şi simplu lăsând laptele nefiert la prins, într-o ulcică de lut. Până şi laptele pasteurizat permite obţinerea unui iaurt acceptabil. Nu încercaţi să faceţi acelaşi lucru cu lapte UHT... Noi am încercat şi a ieşit ceva de o consistenţă şi un miros îndoielnice, care a sfârşit la toaletă. Câtă vreme laptele ultra-pasteurizat sau UHT nu susţine viaţa microbiană, este improbabil ca el să poată susţine în mod adecvat viaţa umană. Cea mai bună cale de a mări durabilitatea laptelui este procesul fermentaţiei.

Câteva scurte recomandări privitoare la produsele lactate

- Laptele de consum se recomandă nefiert, dar atenţie! Este produsul nr.1 în lume la crearea de mucus. Toate lactatele din comerţ sunt obţinute din lapte pasteurizat la temperatura de 80-90°C, dacă nu cumva la peste 100°C, cum este cazul metodei UHT - Ultra High Temperature.
- În procesul de fabricare al anumitor brânzeturi „speciale”, se adaugă conservanţi (polifosfaţi, nitraţi) periculoşi pentru sănătate. Fosfaţii inhibă absorbţia calciului iar nitraţii blochează enzimele digestive prin transformarea lor în nitriţi, care sunt cancerigeni. Laptele praf şi cel condensat sunt produse lactate şi mai dăunătoare decât laptele pasteurizat, deoarece sunt complet denaturate.
- În cazul în care nu puteți renunța la lactate, produsele cele mai recomandate sunt brânza dulce, laptele bătut, iaurtul, zerul – toate naturale, adică de la vaci de țară.
- Brânza dulce este superioară caşului şi urdei prin faptul că se încheagă prin acrirea naturală a laptelui, pe când celelalte se încheagă artificial, cu cheag animal sau chimic.
- Caşul e mai valoros decât urda, întrucât aceasta este supusă la o încălzire în plus faţă de caş.
- Smântâna este mai valoroasă decât frişca, datorită acidului şi bacteriilor lactice conţinute.
- Laptele prins este mai uşor digerabil decât laptele crud. Conţine Lactobacillus acidophillus, un acid lactic ce împiedică dezvoltarea bacteriilor de putrefacţie în intestinul gros.
- Zerul conţine vitamina B13, care fixează magneziul la nivel celular şi creşte energia celulelor muşchiului inimii, mărind rezistenţa la efort şi la stres. Proteinele din zer scad colesterolul, stimulează imunitatea, reglează greutatea, combat anemia şi au efect depurativ.
- La copilul mic, există o enzimă stomacală - presura - care la copilul mare şi la adult este înlocuită cu o enzimă pancreatică - chimotripsina. Presura este enzima direct răspunzătoare de digestia laptelui, de aceea după vârsta de 3 ani, când corpul uman nu o mai secretă, laptele și lactatele se vor consuma cu multă prudență.
- Laptele este bine să fie consumat singur, sub formă de brânză dulce, iaurt, lapte bătut, așa fiind mai puţin dăunător.
- Trebuie evitat  sau limitat consumul de telemea sărată, preparată cu cheag, brânzeturi topite şi fermentate (şvaiţer, trapist), care conţin culturi de bacterii nespecifice intestinului nostru şi pot produce disbacterioză.
- Pentru consumatorii de lapte împătimiți, se recomandă înlocuirea laptelui de vacă cu cel de capră, care are o compoziţie mai apropiată de cea a laptelui uman. Însă cel mai asemănător laptelui uman este cel de măgăriţă!

Argumente împotriva consumului de lapte

- Laptele integral conţine multe grăsimi (majoritatea saturate - deci dăunătoare) şi 20% proteine. Un pahar de lapte conţine aceeaşi cantitate de colesterol ca o friptură de 100 g.
- În cazul bolilor acute sau cronice, produsele lactate întreţin focarul de infecţie. Bolnavii de cancer ar trebui să uite de existența laptelui.
- Laptele degresat conţine 2% grăsimi, dar lactoza şi proteinele greu digerabile formează un coagul dens alcătuit din cazeină, ca şi în cazul laptelui integral.
- Organismul uman pierde calciu încercând să metabolizeze excesul de proteine adus de lapte şi derivatele sale. Aşadar, în loc să protejeze de osteoporoză, consumul de produse lactate duce la demineralizarea oaselor.
- Laptele de vacă are 120 mg calciu la 100 g. Laptele de mamă are 33 mg calciu la 100 g. Laptele de vacă are şi 97 mg fosfor la 100 g, faţă de laptele de mamă, care are doar 18 mg fosfor la 100 g. În cazul laptelui de mamă, raportul calciu/fosfor este 2:1, iar în cazul laptelui de vacă raportul calciu/fosfor este1:2. Alimentele cu raport calciu/fosfor 2:1 reprezintă sursele de calciu cele mai sigure şi perfect sănătoase pentru organismul uman.
- În afară de excesul de fosfor raportat la calciu, laptele de vacă are şi o cantitate de 3 ori mai mare de sodiu decât laptele de mamă.
- Organismul feminin este clădit să secrete lapte, nu să-l primească.
- Deoarece conţine hormoni, consumat des, laptele de vacă dezechilibrează atât sistemul endocrin al femeii, cât şi pe cel al bărbatului.
- Hormonii din laptele de vacă sunt vehicule ce transmit hipofizei viţelului informaţii de creştere specifice acestei specii. Prin urmare, informaţia de creştere şi dezvoltare se adresează viţelului, care la 6 luni atinge 300 kg. La copilul alimentat cu lapte de vacă, acesta atingând la aceeaşi vârstă de 6 luni doar 7-8 kg, se perturbă mecanismele sistemului hormonal şi apar dereglări de natură fiziologică: irascibilitate, dureri de abdomen şi cap, diaree, gaze. Organismul uman se adaptează la aceasta situaţie, dar poate ajunge să sufere dereglări ale altor funcţii. Pericolul constă nu atât în cantitatea absorbită, cât în informaţia pe care o poartă.
- Laptele este parţial responsabil de producerea alergiilor, deoarece în procesul de digerare al laptelui se pun în libertate circa 100 de alergeni.

Înlocuitori vegetali ai laptelui animal

Laptele animalelor se poate înlocui cu un lapte vegetal, preparat din:
- tărâţe de cereale – 250g/1 litru apă – conţine multe vitamine din grupa B
- lapte din germeni de cereale
- cereale înmuiate
- lapte din boabe de soia, în măsura în care puteţi fi siguri că aceasta nu este modificată genetic
- lapte de migdale, caju etc.
Toate se pot aromatiza cu scorţişoară, vanilie etc.

Surse alternative, sănătoase, de calciu
- semințe de susan și de in, nuci, curmale, smochine, pătrunjel, sfeclă, fasole, soia, morcovi, varză, conopidă, broccoli, ceapă verde şi orice vegetală cu frunze verzi (la urma urmei, vacile îşi iau calciul din ierburi)
-  mustul de struguri este la fel de bogat în substanţe nutritive ca şi laptele matern.

 Farmacist Gabriela Ciobanu


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Obezitatea și slăbirea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA  Cum slăbești? Tot așa cum te îngrași, numai că invers Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • Inventivitatea la români
    18.09.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6203181050"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; INVENTIVITATEA LA ROMÂNI De obicei, se spune că…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Liniștea minții + VIDEO
    18.01.2013 - 1 Comments
    --> LINIȘTEA MINȚII Pare contradictoriu să vorbești sau să scrii despre liniște, căci liniștea e ceva ce trebuie doar…
  • 20+ poze amuzante care sunt perfecte pentru a începe săptămâna cu zâmbetul pe buze
    26.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); O nouă zi poate aduce întotdeauna noi provocări. De aceea, este vital să ne încărcăm cu maximum de energie pozitivă chiar de la începutul…
  • Cuptorul cu microunde - dușmanul din casa ta
    17.04.2012 - 0 Comments
    --> CUPTORUL CU MICROUNDE  - DUȘMANUL DIN CASA TA - E posibil ca milioane de oameni să-și sacrifice sănătatea fără să știe de pericolele la care se expun? Cine a…
  • 11 fapte despre Japonia
    15.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Japonia are 127 milioane de locuitori 2. 37 milioane dintre ei locuiesc în zona metropolitană Tokyo 3. 42 milioane au peste…
  • Diferența dintre mersul pe jos, jogging și alergare
    01.12.2023 - 0 Comments
    În peisajul mișcării umane, unde fiecare pas spune o poveste unică, există un spectru de expresii ritmice - de la cadența deliberată a unei plimbări pe îndelete până la ritmul implacabil al unui…
  • Incredibilele sate ale Indiei + VIDEO
    09.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INCREDIBILELE SATE ALE INDIEI India este a șaptea țară ca mărime din lume. Cei peste un miliard de locuitori ai săi sunt împărţiţi în…
  • Știați că...
    01.04.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Triunghiul morții din Marea Neagră (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> „TRIUNGHIUL BLESTEMAT” DIN MAREA NEAGRĂ O mulţime de mistere înconjoară Marea Neagră, locul unde – spun diverşi cercetători - s-ar fi produs Potopul lui Noe, dar şi unde se…
  • Misteriosul manuscris de la Sibiu
    27.07.2014 - 0 Comments
    --> MISTERIOSUL MANUSCRIS DE LA SIBIU Pierre Carnac este pseudonimul scriitorului și conferențiarului francez de origine română Doru Dimitrie Todericiu, care în lucrările sale a…
  • OSHO - Dorința de perfecțiune
    14.09.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DORINȚA DE PERFECȚIUNE  OSHO Dorința de perfecțiune este căutarea pântecului pierdut, a paradisului pierdut. Cât timp s-a…
  • Otrăvirea celulară prin vaccinare + documentar (RO)
    01.09.2014 - 0 Comments
    --> OTRĂVIREA CELULARĂ PRIN VACCINARE  Fragment din cartea  dr. Stefan Lanka, „Vaccinarea, genocid în mileniul trei” Toți biologii și autoritățile medicale, precum și…
  • Cerealele - baza alimentației umane
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CEREALELE - BAZA ALIMENTAȚIEI UMANE Modelul alimentaţiei sănătoase a fost sintetizat de nutriţionişti în forma unei piramide, în care fiecare grupă de alimente îşi regăseşte…
  • Volvela: Echivalentul medieval al unei aplicații pentru smartphone?
    15.12.2023 - 0 Comments
    Știați că strămoșul aplicațiilor pentru smartphone-uri poate fi urmărit până în Evul Mediu? Volvela, un dispozitiv interactiv pe bază de hârtie, a avut un rol multifațetat în timpul utilizării sale…
  • Legile universale ale succesului
    04.05.2012 - 1 Comments
    LEGILE UNIVERSALE ALE SUCCESULUI Peter Arnold „Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă-ți place ceea ce faci, vei avea succes”. Albert Schweitzer, laureat…
  • Neurocercetătorii dezvăluie 5 lucruri pe care le fac pentru a-și menține creierul sănătos
    22.07.2023 - 0 Comments
    Într-un videoclip viral de pe TikTok cu peste 10 milioane de vizualizări, Emily McDonald, doctorandă în neuroștiințe, vorbește despre trei lucruri pe care le face în fiecare zi pentru a-și proteja…
  • Ce nu știați despre UE + VIDEO
    06.05.2012 - 1 Comments
    --> CE NU ŞTIAŢI DESPRE UNIUNEA EUROPEANĂ „Constituţia europeană instituţionalizează un sistem care face din om un subiect economic, un sistem care generează şi mai multă sărăcie,…
  • Gândul - arhitectul destinului + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    12.05.2013 - 0 Comments
    --> GÂNDUL - ARHITECTUL DESTINULUI Ești astăzi unde te-au adus gândurile tale; vei fi mâine unde te vor duce gândurile tale. James Allen, filozof britanic (1864-1912) Fiecare gând…
  • America - în topul națiunilor + VIDEO (EN)
    16.04.2015 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICA - ÎN TOPUL NAȚIUNILOR Cea mai grasă populație din lume. În lista publicată în 2013 de revista medicală Lancet,…
  • Nu există colesterol bun și colesterol rău
    28.05.2016 - 7 Comments
    NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU! La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGAC – Dietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un…
  • 17 fapte despre Australia
    19.02.2016 - 0 Comments
    1. Cea mai mare proprietate din Australia este mai mare decât Belgia. 2. Primele forțe de poliție ale Australiei au fost compuse din cei mai cuminți pușcăriași. 3. Compania aeriana Qantas…
  • Armurariul - salvatorul ficatului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ARMURARIUL – salvatorul ficatului Armurariul (Silybum marianum) este o planta ţepoasă, cam de un metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roșiatice, care fac…
  • Piramidele din Caral, Peru - documentar (RO)
    27.06.2012 - 0 Comments
    --> PIRAMIDELE DIN CARAL Filmul documentar „Piramidele pierdute din Caral” încearcă să explice motivele care au stat la baza dezvoltării sociale prin studierea civilizațiilor…
  • Pământul își mărește volumul! + VIDEO
    06.06.2012 - 6 Comments
    --> PĂMÂNTUL ÎȘI MĂREȘTE VOLUMUL   Pornind de la teoria general acceptată că, de la momentul Big-Bang-ului, Universul continuă să se extindă, artistul expert în animație Neal…
  • Moartea din cauze medicale + VIDEO
    06.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MOARTEA DIN CAUZE MEDICALE Dr. Joseph Mercola este un cunoscut medic american, care s-a remarcat nu numai ca un promotor al…
  • Falsa problemă a proteinelor
    31.01.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FALSA PROBLEMĂ A PROTEINELOR În privința adevăratului aspect cantitativ și calitativ al proteinelor, trebuie precizat de la bun…
  • Influența geomagnetismului și a rezonanței Schumann asupra sănătății și comportamentului uman + documentar (RO)
    11.03.2013 - 3 Comments
    --> INFLUENŢA GEOMAGNETISMULUI ŞI A REZONANŢEI SCHUMANN ASUPRA SĂNĂTĂŢII ŞI COMPORTAMENTULUI UMAN Aceste informaţii au fost publicate de Annette Deyhle, Ph.D., membru al echipei de…
  • Pavel Coruț - Cum a fost fabricat zeul Isus Hristos + documentare (RO)
    10.01.2013 - 33 Comments
    --> CUM A FOST FABRICAT ZEUL ISUS HRISTOS Pavel Coruț Cel puțin un miliard de pământeni cred cu tărie că Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, ba chiar și parte din Divinitatea…
  • Dr. Călin Mărginean - Cancerul, fatalitate sau vină personală? + documentar (RO)
    10.10.2012 - 3 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Omul nu a fost niciodată primitiv + documentar (RO)
    11.07.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU A FOST NICIODATĂ PRIMITIV Un om care judecă nu va reuși niciodată să accepte ideea că arhitectura antică, de o perfecțiune ce…
  • Dr. Matthias Rath - Sfârșitul ignoranței în privința bolilor
    29.09.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SFÂRȘITUL IGNORANȚEI ÎN PRIVINȚA BOLILOR Discursul dr. Matthias Rath din Kerkrade, Olanda, 4 aprilie 2009 «În această…
  • Cel mai bine se vinde hrana otrăvită + documentar (RO)
    03.12.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEL MAI BINE SE VINDE HRANA OTRĂVITĂ Glutamatul de monosodiu, aditivul alimentar care ne omoară lent Care este secretul pentru care…
  • Ioana d’Arc - O eroină reală sau fabricată?
    06.01.2014 - 1 Comments
    --> IOANA D’ARC  O EROINĂ REALĂ SAU FABRICATĂ? Astăzi, grație mondializării informației prin Internet, orizonturile ni se lărgesc și perspectivele ni se schimbă. Aflăm o mulțime…
  • 25 cele mai bune anti-glume
    04.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Un cal intră într-un bar. Mai mulți oameni s-au ridicat și au plecat deoarece au reperat potențialul pericol al acestei situații.2. Mă-ta…
  • Dr. Călin Mărginean - Melatonina - hormonul tinereții + VIDEO
    21.07.2013 - 6 Comments
    MELATONINA - HORMONUL TINEREȚII - Dr. Călin Mărginean Epifiza (glanda pineală) Este o glandă endocrină nepereche, de origine epitelială, care aparţine diencefalului, fiind…
  • Se mai respectă astăzi Jurământul lui Hipocrate? + VIDEO
    24.06.2014 - 0 Comments
    --> SE MAI RESPECTĂ ASTĂZI JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE? Jurământul hipocratic este poate cel mai cunoscut text medical din antichitatea greacă. Acesta cere tânărului care tocmai și-a…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *