Laptele și produsele lactate

-->


LAPTELE ŞI PRODUSELE LACTATE

Avem astăzi prilejul să urmărim la televizor reclame de-a dreptul stupefiante la produse lactate pasteurizate sau tratate UHT, în care se afirmă lucruri aberante despre efectele benefice ale acestora asupra sănătăţii, mizându-se pe dorinţa de mai bine a consumatorilor şi pe naivitatea și lipsa lor de informare cu privire la procedeele moderne de prelucrare. Este mai mult decât evident pentru orice om cu bun simţ că singurele lactate bune pentru sănătate sunt cele cât se poate de proaspete şi neprelucrate, obţinute de la vaci sănătoase, care au păscut pe pajişti şi au fost alimentate cu nutreţ, iar nu de la vite chinuite, înghesuite în boxe, la lumină artificială şi înfundate cu hormoni de creştere și antibiotice şi furajate cu amestecuri incerte, precum cele din fermele „conforme cu normele UE”. Totuşi, prin nesfârşita repetare şi mistificare pe toate canalele mass-media, reclama a ajuns să anihileze gândirea independentă a multora, astfel că destui oameni se lasă manipulaţi şi sunt în stare să mănânce liniştiţi amestecuri chimice industriale numite impropriu brânză (un cauciuc sărat, cu mult cheag) sau cocteiluri de săruri de topire şi alte chimicale (iaurt din lapte praf sau pasteurizat, cu amestec de E-uri). Oamenii sunt cumplit de speriaţi de microbii şi de viruşii închipuiţi, precum cel al gripei aviare sau porcine, dar mai nimeni nu este îngrijorat de nocivitatea tratării termice sau cu radiaţii a laptelui brut, de prelucrările tehnologice care compromit în mare măsură calităţile acestuia şi de aditivii chimici toxici. În acest timp, pieţele sunt închise rând pe rând, iar ţăranii, micii producători numiţi acum cu un termen de-a dreptul batjocoritor „fermieri”, urâţi de moarte de agenţii globalizării, sunt împiedicaţi să-şi distribuie produsele laptele şi brânzeturile proaspete, preparate în casă, fără chimicale şi procese tehnologice mirobolante.

Câteva informaţii importante despre pasteurizare

În procesarea comercială UHT, laptele este mai întâi preîncălzit la 80-90°C, apoi supus încălzirii directe sau indirecte. În metoda directă, laptele este injectat cu abur fierbinte sau este el însuşi pulverizat în abur. Aceasta îi ridică temperatura imediat, dar îl şi diluează. Apa suplimentară este îndepărtată într-un recipient vidat, când laptele este răcit. Încălzirea indirectă presupune aducerea laptelui în contact cu suprafeţe metalice care au fost încălzite cu abur.

Ultra-pasteurizarea distruge proteinele din lapte

Ultra-pasteurizarea sau prelucrarea UHT este un proces extrem de dăunător pentru fragilele componente ale laptelui. După Leo Dexter, microbiolog şi fermier în Austin – Texas, proteinele din lapte sunt molecule complexe (cu structură şi ramificaţii tridimensionale) care în mod normal sunt descompuse şi digerate de către organismul uman cu ajutorul unor enzime speciale ce se ataşează la aceste ramificaţii. Aplicarea unor tratamente termice extreme, fie şi de scurtă durată, aplatizează efectiv moleculele, astfel încât enzimele speciale nu-şi mai pot îndeplini corespunzător sarcina. Chiar şi simpla încălzire la peste 45°C denaturează proteinele… Dacă proteinele din lapte pătrund în fluxul sanguin nedescompuse, corpul le percepe ca pe nişte proteine străine şi răspunde imediat prin mărirea reacţiei imunitare şi respingerea lor. Aceasta înseamnă un sistem imunitar stresat cronic şi mult mai puţină energie disponibilă pentru creştere şi reconstrucţie. Trebuie să adăugăm că vitaminele, enzimele şi bacteriile lactice sunt şi ele parţial distruse în procesul pasteurizării.
Savanţii din Australia sunt în avangarda cercetării efectelor tehnologiei UHT. Un studiu din 2002 demonstrează că procesarea UHT şi depozitarea care-i urmează duce la mai multe schimbări care afectează termenul de valabilitate al laptelui UHT. Aceste schimbări includ: denaturarea proteinei din zer, interacţiuni proteină-proteină, interacţiuni lactoză-proteină, izomerizarea lactozei, reacţia Maillard (reacţie chimică între un aminoacid şi un zahar reducător, care se desfăşoară la căldură) care dă mirosul de ars, formarea compusului sulfidril, formarea de carbonil şi alţi compuşi producători de mirosuri, precum şi formarea de substanţe insolubile. Aceste schimbări reduc calitatea şi limitează viaţa de raft a laptelui UHT prin apariţia de mirosuri străine, separarea grăsimilor şi sedimentare, chiar dacă laptele rămâne „comercial stabil”.
În timpul procesului de încălzire, compusul sulfidril induce laptelui UHT un puternic miros străin, apropiat celui de varză, care este cel mai uşor de observat imediat după încălzire. Compusul disipă în timpul depozitării, iar în decurs de o lună de la tratare, laptele prelucrat UHT începe să se deterioreze, să capete un gust amărui şi ulterior să devina vâscos. Faptul pare ciudat, mai cu seamă că aceste mirosuri străine par să nu fie observate de cumpărători. Aceasta ne conduce la întrebarea dacă nu cumva laptelui UHT îi sunt adăugate chimicale şi arome artificiale. Chiar dacă fenomenul se produce, nu există nicio obligaţie legală a producătorilor de a menţiona pe etichetă aceşti aditivi, pentru că este un „standard industrial”.

Ambalaje nocive

Dar nu numai procesarea UHT prezintă posibile riscuri pentru sănătate, ci şi ambalajele, atât cutiile aseptice, cât şi containerele de plastic. Cele din urmă fac ca ftalaţii şi alţi compuşi chimici care produc tulburări endocrine să se strecoare în lapte. Într-un studiu recent, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetătorii au măsurat prezenţa nonilfenolului şi a bisfenolului A diglicidil eter (BADGE) în două sortimente de lapte UHT comercializate în ambalaje tetra-brik. Laptele din cutii conţinea substanţe endocrin-perturbatoare, provenite din plasticul ambalajelor. Umplerea cutiilor cu lapte fierbinte duce la eliberarea de ftalaţi sau substanţe similare. Nivelul acestor substanţe nu atingea nivelul maxim admis de lege, dar comentariul ce încheie studiul este pesimist: „Impactul pe care-l au aceşti compuşi asupra organismului uman trebuie studiat mai departe, mai ales cu privire la acumularea şi degradarea acestor substanţe, precum şi efectele posibile asupra sistemului endocrin”.

Bacteriile au devenit mai rezistente

În toamna anului 2004, un inspector specializat în produse lactate din SUA a dezvăluit că FDA (Administrația Alimentelor şi Medicamentelor) a convocat o conferinţă la nivel naţional cu departamentele din 50 de state. Se punea problema ridicării temperaturii de pasteurizare. Motivul: multe microorganisme au devenit rezistente la temperatură şi supravieţuiesc pasteurizării. Bacteria paratuberculozei este un astfel de exemplu. Maladia lui Johne pare să fie endemică în produsele lactate şi multe cutii de lapte pasteurizat răspund acum pozitiv la testul de prezenţă a bacteriei lui Johne. Sporii B. Cereus, ai botulismului, ca şi cei ai protozoarelor parazite supravieţuiesc şi ei.

Iaurt de casă

Putem produce în condiţii casnice, folosind lapte nefiert procurat de la un producător de încredere, un iaurt bun, cu o textură fermă, folosind de exemplu culturi de bacterii lactice bulgăreşti sau pur şi simplu lăsând laptele nefiert la prins, într-o ulcică de lut. Până şi laptele pasteurizat permite obţinerea unui iaurt acceptabil. Nu încercaţi să faceţi acelaşi lucru cu lapte UHT... Noi am încercat şi a ieşit ceva de o consistenţă şi un miros îndoielnice, care a sfârşit la toaletă. Câtă vreme laptele ultra-pasteurizat sau UHT nu susţine viaţa microbiană, este improbabil ca el să poată susţine în mod adecvat viaţa umană. Cea mai bună cale de a mări durabilitatea laptelui este procesul fermentaţiei.

Câteva scurte recomandări privitoare la produsele lactate

- Laptele de consum se recomandă nefiert, dar atenţie! Este produsul nr.1 în lume la crearea de mucus. Toate lactatele din comerţ sunt obţinute din lapte pasteurizat la temperatura de 80-90°C, dacă nu cumva la peste 100°C, cum este cazul metodei UHT - Ultra High Temperature.
- În procesul de fabricare al anumitor brânzeturi „speciale”, se adaugă conservanţi (polifosfaţi, nitraţi) periculoşi pentru sănătate. Fosfaţii inhibă absorbţia calciului iar nitraţii blochează enzimele digestive prin transformarea lor în nitriţi, care sunt cancerigeni. Laptele praf şi cel condensat sunt produse lactate şi mai dăunătoare decât laptele pasteurizat, deoarece sunt complet denaturate.
- În cazul în care nu puteți renunța la lactate, produsele cele mai recomandate sunt brânza dulce, laptele bătut, iaurtul, zerul – toate naturale, adică de la vaci de țară.
- Brânza dulce este superioară caşului şi urdei prin faptul că se încheagă prin acrirea naturală a laptelui, pe când celelalte se încheagă artificial, cu cheag animal sau chimic.
- Caşul e mai valoros decât urda, întrucât aceasta este supusă la o încălzire în plus faţă de caş.
- Smântâna este mai valoroasă decât frişca, datorită acidului şi bacteriilor lactice conţinute.
- Laptele prins este mai uşor digerabil decât laptele crud. Conţine Lactobacillus acidophillus, un acid lactic ce împiedică dezvoltarea bacteriilor de putrefacţie în intestinul gros.
- Zerul conţine vitamina B13, care fixează magneziul la nivel celular şi creşte energia celulelor muşchiului inimii, mărind rezistenţa la efort şi la stres. Proteinele din zer scad colesterolul, stimulează imunitatea, reglează greutatea, combat anemia şi au efect depurativ.
- La copilul mic, există o enzimă stomacală - presura - care la copilul mare şi la adult este înlocuită cu o enzimă pancreatică - chimotripsina. Presura este enzima direct răspunzătoare de digestia laptelui, de aceea după vârsta de 3 ani, când corpul uman nu o mai secretă, laptele și lactatele se vor consuma cu multă prudență.
- Laptele este bine să fie consumat singur, sub formă de brânză dulce, iaurt, lapte bătut, așa fiind mai puţin dăunător.
- Trebuie evitat  sau limitat consumul de telemea sărată, preparată cu cheag, brânzeturi topite şi fermentate (şvaiţer, trapist), care conţin culturi de bacterii nespecifice intestinului nostru şi pot produce disbacterioză.
- Pentru consumatorii de lapte împătimiți, se recomandă înlocuirea laptelui de vacă cu cel de capră, care are o compoziţie mai apropiată de cea a laptelui uman. Însă cel mai asemănător laptelui uman este cel de măgăriţă!

Argumente împotriva consumului de lapte

- Laptele integral conţine multe grăsimi (majoritatea saturate - deci dăunătoare) şi 20% proteine. Un pahar de lapte conţine aceeaşi cantitate de colesterol ca o friptură de 100 g.
- În cazul bolilor acute sau cronice, produsele lactate întreţin focarul de infecţie. Bolnavii de cancer ar trebui să uite de existența laptelui.
- Laptele degresat conţine 2% grăsimi, dar lactoza şi proteinele greu digerabile formează un coagul dens alcătuit din cazeină, ca şi în cazul laptelui integral.
- Organismul uman pierde calciu încercând să metabolizeze excesul de proteine adus de lapte şi derivatele sale. Aşadar, în loc să protejeze de osteoporoză, consumul de produse lactate duce la demineralizarea oaselor.
- Laptele de vacă are 120 mg calciu la 100 g. Laptele de mamă are 33 mg calciu la 100 g. Laptele de vacă are şi 97 mg fosfor la 100 g, faţă de laptele de mamă, care are doar 18 mg fosfor la 100 g. În cazul laptelui de mamă, raportul calciu/fosfor este 2:1, iar în cazul laptelui de vacă raportul calciu/fosfor este1:2. Alimentele cu raport calciu/fosfor 2:1 reprezintă sursele de calciu cele mai sigure şi perfect sănătoase pentru organismul uman.
- În afară de excesul de fosfor raportat la calciu, laptele de vacă are şi o cantitate de 3 ori mai mare de sodiu decât laptele de mamă.
- Organismul feminin este clădit să secrete lapte, nu să-l primească.
- Deoarece conţine hormoni, consumat des, laptele de vacă dezechilibrează atât sistemul endocrin al femeii, cât şi pe cel al bărbatului.
- Hormonii din laptele de vacă sunt vehicule ce transmit hipofizei viţelului informaţii de creştere specifice acestei specii. Prin urmare, informaţia de creştere şi dezvoltare se adresează viţelului, care la 6 luni atinge 300 kg. La copilul alimentat cu lapte de vacă, acesta atingând la aceeaşi vârstă de 6 luni doar 7-8 kg, se perturbă mecanismele sistemului hormonal şi apar dereglări de natură fiziologică: irascibilitate, dureri de abdomen şi cap, diaree, gaze. Organismul uman se adaptează la aceasta situaţie, dar poate ajunge să sufere dereglări ale altor funcţii. Pericolul constă nu atât în cantitatea absorbită, cât în informaţia pe care o poartă.
- Laptele este parţial responsabil de producerea alergiilor, deoarece în procesul de digerare al laptelui se pun în libertate circa 100 de alergeni.

Înlocuitori vegetali ai laptelui animal

Laptele animalelor se poate înlocui cu un lapte vegetal, preparat din:
- tărâţe de cereale – 250g/1 litru apă – conţine multe vitamine din grupa B
- lapte din germeni de cereale
- cereale înmuiate
- lapte din boabe de soia, în măsura în care puteţi fi siguri că aceasta nu este modificată genetic
- lapte de migdale, caju etc.
Toate se pot aromatiza cu scorţişoară, vanilie etc.

Surse alternative, sănătoase, de calciu
- semințe de susan și de in, nuci, curmale, smochine, pătrunjel, sfeclă, fasole, soia, morcovi, varză, conopidă, broccoli, ceapă verde şi orice vegetală cu frunze verzi (la urma urmei, vacile îşi iau calciul din ierburi)
-  mustul de struguri este la fel de bogat în substanţe nutritive ca şi laptele matern.

 Farmacist Gabriela Ciobanu


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 20 de fotografii ale vedetelor făcute la scurt timp înainte ca acestea să ne părăsească (FOTO)
    14.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idoli pentru milioane de fani, genii, celebrități - uităm uneori că înainte de toate sunt doar oameni. Și, ca toți ceilalți oameni, nu…
  • Muzeul oului - comuna Vama - Bucovina (slideshow)
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> MUZEUL OULUI Comuna Vama – Bucovina „OUL... maica tuturor formelor”. Constantin Brâncuși La Vama, în inima Bucovinei, există Muzeul Oului, unde veți descoperi cea mai mare…
  • Terapii naturiste - Fănică-Voinea Ene - eBook
    14.04.2012 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8925612059"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; TERAPII NATURISTE Fănică-Voinea…
  • Afacerea Roșia Montană + VIDEO
    30.08.2013 - 1 Comments
    --> AFACEREA „ROȘIA MONTANĂ” Roşia Montană a fost întemeiată de romani, sub denumirea de Alburnus Maior şi a fost locuită de-a lungul timpului de diverse colonii. De aici, şi caracterul…
  • Obezitatea și slăbirea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA  Cum slăbești? Tot așa cum te îngrași, numai că invers Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…
  • Cum să-ți bați corect femeia + VIDEO (RO)
    08.03.2014 - 4 Comments
    --> CUM SĂ-ȚI BAȚI CORECT FEMEIA – RECOMANDĂRI DE ETICĂ ISLAMICĂ – Autorii cărților de etică islamică explică ce soție merită să fie bătută, cu ce anume trebuie să fie bătută, unde…
  • 28 de fotografii interzise scoase ilegal din Coreea de Nord
    29.11.2015 - 0 Comments
    Întreaga Coree de Nord este învăluită în întuneric, atât literal cât și figurativ, fiind unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Nu mulți din afară au șansa să viziteze Coreea de Nord. De…
  • Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet
    24.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet Sursa:http://www.hickoryfarms.com Coșurile cadou sunt o opțiune minunată pentru orice…
  • Mesajul dr. Gabriel Cousens privind implementarea Codex Alimentarius + documentare
    19.09.2012 - 0 Comments
    --> MESAJUL DOCTORULUI GABRIEL COUSENS PRIVIND IMPLEMENTAREA CODEX ALIMENTARIUS Gabriel Cousens (n. 1943) este doctor în medicină și a studiat psihiatria la Universitatea…
  • 15 părți ale corpului uman ce vor dispărea în viitor
    04.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În primul capitol din „Originea omului și selecția sexuală”, Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de componente ale corpului…
  • 15 alimente care NU au ce căuta în frigider
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Înainte ca frigiderul sa fie inventat, oamenii aveau dificultăți păstrarea hranei. Asta însemna că hrana fie era aruncată, fie pusă în…
  • Viața ta e aici, pe pământ + VIDEO (RO)
    12.01.2014 - 3 Comments
    --> VIAȚA TA E AICI, PE PĂMÂNT După ce ați trecut de 60 de ani, pentru că nu mai aveți foarte mulți ani în față și pentru că nu puteți lua cu voi nimic atunci când vă duceți, n-are rost…
  • 40 de alimente de evitat pentru bărbații de peste 40 de ani
    23.10.2023 - 0 Comments
    Pe măsură ce îmbătrânești, sunt zile în care îți dai seama că nu mai ești la fel de în formă, puternic sau în formă ca înainte. În unele zile, îți dai seama că nu mai poți face lucrurile pe care le…
  • 30 de fapte amuzante despre Ziua Îndrăgostiților care te vor surprinde (Inclusiv istoria din spatele acestei sărbători)
    04.02.2023 - 0 Comments
    Când începi să te gândești la Ziua Îndrăgostiților, poate că îți imaginezi buchete de flori superbe, baloane în formă de inimă, tone de dulciuri și felicitări sentimentale care te vor face cu…
  • 16 dintre cele mai bine păstrate secrete ale istoriei
    30.10.2023 - 0 Comments
    În analele istoriei umane, nenumărate povești, mistere și enigme ne-au captat imaginația și ne-au stârnit curiozitatea. Cu toate acestea, în paginile trecutului se ascund secrete care au scăpat de…
  • Melania Trump - drumul către visul american + VIDEO
    03.02.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELANIA TRUMP  - DRUMUL CĂTRE VISUL AMERICAN - Până de curând, Melania Trump a fost percepută de publicul larg ca „soția-trofeu”…
  • 15 imagini ne arată o altă față a vieții pe care nu toată lumea a văzut-o
    31.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); S-ar putea părea că am văzut deja totul și că nu mai există nimic care să ne surprindă. Cu toate acestea, probabil că nu ne-am gândit prea…
  • România, colonie a Israelului? (documentar & eBook)
    12.05.2012 - 4 Comments
    --> ROMÂNIA, COLONIE A ISRAELULUI?        prof. univ. Ion Coja    România este azi o ţară ocupată, iar majoritatea ocupanţilor sunt evrei!…
  • Bancherii evrei împotriva României Mari
    18.01.2014 - 3 Comments
    --> BANCHERII EVREI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI MARI Conferința de Pace de la Paris, 1919  «Deşi victorioasă după Primul Război Mondial, României nu i s-a permis să participe la masa…
  • 30+ scurtături din tastatură care te vor ajuta să lucrezi mai repede
    08.06.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 30+ scurtături din tastatură care te vor ajuta să lucrezi mai repedeViața e prea scurtă ca să ne-o petrecem dând click la nesfârșit pentru…
  • Un pas mic pentru om, o farsă uriașă pentru omenire? - documentar (RO)
    16.05.2012 - 0 Comments
    --> UN PAS MIC PENTRU OM, O FARSĂ URIAȘĂ PENTRU OMENIRE CHIAR AM FOST PE LUNĂ? …
  • 10 mituri comune și concepții greșite despre Universul nostru
    11.02.2023 - 0 Comments
    Aproape toată lumea a privit cerul nopții și s-a minunat de imensitatea spațiului, meditând la misterele acestei ultime frontiere. Dar filmele, emisiunile TV și cărțile au condus la unele presupuneri…
  • Motivele pentru care Yakuza este mai mult decât o simplă mafie japoneză + VIDEO
    13.12.2021 - 0 Comments
    Yakuza este un sindicat japonez de crimă organizată. Acesta există într-o formă sau alta de peste 400 de ani, ceea ce îl face mai vechi decât America, ca să nu mai vorbim de Mafia americană. Istoria…
  • Cânepa - planta minune + documentar (RO)
    21.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – PLANTA MINUNE „Plantați multă cânepă în zona Fukushima. Vibrația cânepii are puterea de a purifica mediul contaminat de…
  • Țiganii în istoria României + VIDEO
    19.02.2017 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ȚIGANII ÎN ISTORIA ROMÂNIEI Într-o abordare obișnuită, istoria României poate fi scrisă și fără a aminti ceva despre țigani.…
  • Rețete culinare - Dovlecei cu iaurt
    08.04.2012 - 0 Comments
    DOVLECEI CU IAURT Ingrediente dovlecei măsline ceapă ardei roșu rozmarin, piper smântână sau iaurt orez – o ceașcă Preparare Într-o tigaie wok, dovleceii și ardeiul roșu…
  • Ce este Biblia? + VIDEO (RO)
    24.12.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Copil sănătos, chiar și fără doctor + VIDEO
    03.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COPIL SĂNĂTOS, CHIAR ȘI FĂRĂ DOCTOR Dr. Robert S. Mendelsohn Atunci când vă duceți cu copilul la medicul pediatru, acesta îi face un…
  • Uniunea Europeană - o nouă Uniune Sovietică? + VIDEO (RO)
    27.03.2016 - 0 Comments
    UNIUNEA EUROPEANĂ – O NOUĂ UNIUNE SOVIETICĂ? Împreună cu Soljenițîn și Saharov, disidentul Vladimir Bukovski a zguduit comunismul anilor '70, devenind, după plecarea în Occident, unul dintre cei…
  • Pericolele căutării de informații medicale online
    31.10.2023 - 0 Comments
    Căutarea de informații medicale online, să vă diagnosticați sau să vă tratați pe dumneavoastră sau pe cineva pe care îl cunoașteți, se poate dovedi mai costisitor decât credeți. Poate fi o…
  • Vitamina D - activatorul sistemului imunitar
    02.08.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA D - ACTIVATORUL SISTEMULUI IMUNITAR - Vitamina D sau calciferolul este o vitamină liposolubilă, cunoscută și ca…
  • OSHO - Viața e aici și acum + VIDEO
    10.06.2012 - 1 Comments
    --> OSHO - Viaţa e aici şi acum Cel mai mare duşman al adevărului e atoateștiutorul, iar cel mai bun prieten e acela care ştie că nu ştie. Trăieşte total, trăieşte cu…
  • Capra - cel mai rentabil animal domestic
    13.03.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPRA – CEL MAI RENTABIL ANIMAL DOMESTIC În gospodăriile țărănești, capra domestică (Capra hircus) este o prezență obișnuită. Este ușor…
  • Cum să vă descoperiți talentele → Experimentarea vieții
    02.12.2024 - 0 Comments
    Percepția ta de sine este complexă și multifațetată. Așa cum nu vă puteți vedea cu ușurință propriul nas, s-ar putea să treceți cu vederea calitățile și abilitățile la care excelați cel mai mult.…
  • Detoxifierea organismului
    22.03.2012 - 1 Comments
    --> DETOXIFIEREA ORGANISMULUI Interviu cu prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi,  directorul Institutului de Cercetări Alimentare - Zăpezile s-au dus şi primăvara ne bate la…
  • 17 fapte interesante despre Las Vegas care te vor pune pe gânduri
    16.08.2023 - 0 Comments
    Istoria Vegasului este plină de culoare și, uneori, incredibilă, dar Sin City este unul dintre cele mai diverse și unice locuri din Statele Unite. Deși astăzi este cunoscut pentru luxul de neegalat…
  • Deconspirarea francmasoneriei + documentar (RO)
    21.08.2012 - 0 Comments
    --> DECONSPIRAREA FRANCMASONERIEI Speculând impactului deosebit de mare pe care televiziunea îl are asupra marilor mase de oameni, francmasoneria foloseşte emisiunile TV (abil şi…
  • 20 de reguli de viață bună + VIDEO (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> 20 DE REGULI DE VIAȚĂ BUNĂ Institutul pentru anxietate și stres din Paris a definit 20 de reguli în viață. Experții spun că dacă cineva reușește să-și însușească măcar 10 dintre…
  • 18 animale de companie care se prostesc pentru a vă înveseli ziua + FOTO
    20.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dacă ați avut vreodată un animal de companie, v-ați dat seama că acești prieteni cu 4 picioare fac o mulțime de lucruri care ne încurcă.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *