Ce este uitarea?

-->

CE ESTE UITAREA?

Faptul că nu toate cunoştinţele, informaţiile pe care le achiziţionăm sunt păstrate şi reactualizate este foarte răspândit, de aceea şi foarte cunoscut. Este ştiut că multe dintre datele experienţei noastre anterioare diminuează, se dezagregă, dispar din mintea noastră. Intervine aşa-numitul fenomen al uitării care, de cele mai multe ori, a fost interpretat ca fiind reversul păstrării. Deşi, la prima vedere, s-ar părea că uitarea este un fenomen relativ simplu, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Încă cu mulţi ani în urmă, el a constituit preocuparea de seamă a multor cercetători psihologi, preocupaţi îndeosebi de creşterea potenţelor memorative ale indivizilor, de productivitatea acestei facultăţi umane. În legătură cu uitarea, noi vom stărui doar asupra câtorva aspecte pe care le vom ridica sub forma unor întrebări.

Ce este uitarea?

Oricât s-ar părea de ciudat, uitarea este, în anumite limite, un fenomen natural, normal şi mai ales necesar. Poporul spune, de altfel, că uitarea este "înscrisă în legile omeneşti". Aşa cum un depozit de materiale s-ar umple, în con­diţiile supraîncărcării lui, nedând posibilitatea de a se depozita şi alte materiale, tot aşa şi depozitul memo­riei s-ar putea supraîncărca, n-ar da posibilitatea individului să păstreze noi şi noi cunoştinţe, ca ur­mare a experienţelor curente şi recente de viaţă. De aceea, uitarea intervine ca o supapă care lasă să se scurgă, să se elimine ceea ce nu mai corespunde noilor solicitări puse în faţa individului.
În raport cu memoria, care tinde, după cum am văzut, spre fixarea şi păstrarea informaţiilor, uitarea este un fenomen negativ. În schimb, în raport cu necesităţile practice, cu solicitările cotidiene, ea este un fenomen pozitiv şi aceasta deoarece uitarea treptată, graduală a anu­mitor informaţii contribuie la echilibrarea sistemului cognitiv al individului, acordă acestuia un caracter suplu, dinamic, pasibil de a se auto-mişca, fără a fi stânjenit de ceea ce ar fi "prea mult" şi mai ales de "prisos”.
Uitarea este cea care acordă memoriei caracterul ei selectiv, căci, datorită ei, noi nu păstrăm şi nu reactualizăm absolut totul, ci doar ceea ce trebuie sau ceea ce ne interesează. Aşadar, caracterul nece­sar al uitării decurge din faptul că ea are importante funcţii de reglare şi autoreglare a sistemului mnezic al individului, în sensul că dă posibilitatea "descăr­cării" şi "eliminării" din acesta a ceea ce este fie inutil, fie balast, pentru a face loc noului material informaţional ce trebuie să fie însuşit. Sperăm că cititorul a reţinut că doar în anumite condiţii uitarea este un fenomen natural şi relativ necesar. Când aceste condiţii (sau limite) nu sunt respectate, ea devine o piedică în calea adaptării la solicitările mediului, o povară pentru memorie, care este nevoită să reia de la început procesele sale. Între memorie şi uitare există deci relaţii dinamice, fiecare dintre ele acţionând una asupra alteia prin intermediul feed-­back-ului (a legăturii inverse) şi completându-se sau sprijinindu-se, dar şi împiedicându-se uneori reciproc.

Care sunt formele uitării?

De obicei, în literatura de specialitate sunt descrise trei forme de uitare. Una dintre ele este uitarea totală, bazată pe ştergerea, suprimarea, dispariţia integrală a datelor memorate şi păstrate, care implică, de regulă, imposibilitatea de a reactualiza. Această formă este mai rar întâlnită în cazurile normale, şi mai mult în cele patologice. Aşa cum nu există un om care să memoreze şi să păstreze absolut toate informaţiile, tot aşa nu există un om care să uite absolut tot ceea ce a asimilat cândva, să nu păstreze deci nimic. În realitate, această formă nu este întâlnită ca atare ci sub o altă înfăţi­şare şi anume: putem uita totul în legătură cu o anu­mită întâmplare, cu o anumită persoană sau problemă. Ea funcţionează deci nu sub aspect totalitar ci, am zice, fragmentar, insular.
Mai răspândită este o altă formă a uitării, şi anume uitarea parţială, cea care presupune reali­zarea unor recunoaşteri şi reproduceri parţiale, mai puţin adecvate şi chiar eronate. Diferenţa dintre ma­terialul memorat şi cel reactualizat (ca valoare, ca fidelitate) ne indică tocmai intervenţia uitării.
În sfârşit, există şi o altă formă de uitare, uitarea momentană, care ţine doar o anumită perioadă de timp (pentru ca apoi să ne reamintim) care poartă denumirea de reminiscenţă. Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat uneori să uităm ceva exact atunci când ar fi trebuit să ştim, pentru ca după o anumită perioadă de timp să ne aducem cu uşurinţă aminte despre ce anume a fost vorba. Aceasta li se întâmplă mai ales elevilor, care uită tocmai atunci când sunt ascultaţi, cu o oră mai târziu sau a doua zi aducându-şi aminte aproape perfect tot.

Cum se explică uitarea?

În legătură cu această problemă s-au constituit de-a lungul timpurilor două modalităţi mai importante de explicare a uitării. Una dintre ele, bazată pe aşa-numitele teorii pasive ale uitării, consideră că aceasta s-ar datora ştergerii ur­melor mnezice, ca urmare a lipsei de reactivare a lor, lipsei exerciţiului. Fără să greşesc total, această explicaţie este unilaterală, deoarece nu ia în considerare dinamismul vieţii psihice şi mai ales al celui neurofiziologic. Tocmai de aceea, teoriile active ale uitării pun un accent deosebit pe dinamica mecanismelor neurocerebrale în explicarea fenomenului respectiv. În cadrul acestor teorii, se porneşte de a ipoteza că activitatea nervoasă nu încetează după încetarea acţiunii stimulului, ci continuă, fapt care facilitează consolidarea urmei nervoase lăsată de stimul. (Continuarea activităţii nervoase şi după încetarea acţiunii stimulului ne este demonstrată de faptul că reînvăţarea materialului respectiv se face de obicei foarte uşor.) Numai că această activitate nervoasă poate fi împiedicată în desfăşurarea ei de o altă acti­vitate şi care îngreuiază astfel consoli­darea urmei nervoase anterioare, deoarece celula ner­voasă este acaparată aproape în întregime de noua activitate. În acest caz, intervine aşa-numitul fenomen de interferenţă care poate fi retroactivă (elementul A este mai slab reţinut dacă după el urmează B, aici intervenind influenţa negativă a lui B asupra lui A, deci a ulteriorului asupra anteriorului) sau proactivă, bazată pe influenţa negativă a anteriorului asupra posteriorului. Aceste două tipuri de interferenţe sunt însă în funcţie de similaritatea materialelor, de gra­dul lor de învăţare, de volumul lor etc. De exemplu, dacă A şi B sunt similare, atunci însuşirea lui B ime­diat după A va influenţa în şi mai mare măsură reţinerea lui A, decât dacă B ar fi fost mai distinct, mai eterogen. La fel, dacă B a fost învăţat mult mai bine decât A, atunci influenţa lui negativă asupra lui A va fi foarte mare. Toate aceste date ne dau indi­caţii preţioase cu privire la organizarea procesului învăţării, în vederea evitării uitării.
Deşi aceste teorii se apropie mai mult de explica­rea adecvată a uitării, nici ele nu ia în considerare în suficientă măsură rolul proceselor nervoase fun­damentale (excitaţia şi inhibiţia) şi mai ales legile de funcţionare a lor, ca şi diversele lor forme de manifes­tare. Se pare că mecanismul cel mai plauzibil care explică uitarea este mecanismul inhibiţiei, proces nervos care semnifică diminuarea stării de activitate celulei corticale şi nicidecum încetarea ei, cum se crede uneori în mod eronat. Astfel, la baza primei forme de uitare (imposibilitatea reamintirii) stă me­canismul inhibiţiei condiţionate de stingere care pre­supune ştergerea legăturilor temporare, în condiţiile nerepetării lor; cea de-a doua formă de uitare (recunoaşteri şi reproduceri eronate) are la bază tulburarea funcţionării inhibiţiei adică a capacităţii de delimitare, de dis­tingere a legăturilor temporare; cea de a treia formă de uitare (reminiscenţa) presupune intervenţia inhi­biţiei condiţionate de întârziere, adică amânarea reacţiei adecvate, exact atunci când ea este necesară.
Şi unele forme ale inhibiţiei necondiţionate pot explica însă uitarea. De exemplu, atunci când are loc un proces de supra-învăţare, când celula nervoasă este obosită peste măsură, în mod automat ea îşi ia mă­suri de apărare, de protecţie şi intră în inhibiţie. Aceasta nu este altceva decât inhibiţia de protecţie. Aşa se explică de ce unii elevi care învaţă în asalt în preajma examenului, chiar şi noaptea, la examen nu ştiu nimic. Fără „ştirea” sau „dorinţa” lor, celula nervoasă şi-a luat singură măsuri de protecție, de evitare a epuizării.
Dar pe scoarţa cerebrală funcţionează şi un alt fenomen, şi anume: un focar de excitaţie apărut într-o zonă a scoarţei produce în jurul lui inhibiţia, conform legii inducţiei negative. Se înţelege că, cu cât inhibiţia va fi mai intensă, cu atât posibilitatea reactualizării legăturilor temporare corespunzătoare acelei zone va fi mai mică. Uneori ne mirăm de ce sub influenţa unor evenimente mai puternice, deosebite, uităm lucruri foarte bine cunoscute sau de ce avem lapsu­suri curioase. Cu timpul însă, pe măsură ce zonele respective se dezinhibă, vom avea din nou posibilita­tea să reactualizăm legăturile temporare. Un aseme­nea fapt ne atrage atenţia asupra necesităţii ca în cazurile de examen, care produc emoţii puternice, să lăsăm candidatul să se calmeze şi apoi să-i solicităm răspunsul.

Ce şi de ce uităm?

De obicei, uităm informaţiile care îşi pierd actualitatea, care se devalorizează, care nu mai au semnificaţie pentru noi şi nici pentru re­zolvarea problemelor practice, care nu mai răspund deci unor necesităţi. De asemenea, uităm informaţiile neesenţiale, amănuntele, ceea ce, de obicei, reprezintă un balast. Oamenii uită informaţiile care sunt dezagreabile şi care, prin continua lor reamintire, ar produce disconfort psihic. Ei uită ceea ce nu este folosit frecvent, ceea ce nu este repetat. Este de la sine înţeles că prezenţa în rezervorul memoriei a acestor informaţii mai mult ar împiedica comporta­mentul nostru decât 1-ar favoriza. Tocmai de aceea, ele sunt uitate, lăsate de o parte. Din păcate, noi uităm nu numai astfel de informaţii ci şi unele care ne sunt utile, care au mare semnificaţie pen­tru "reuşita" noastră. Nu vrem să intrăm în analiza cauzelor uitării acestor informaţii, ele fiind foarte numeroase şi variind de la individ la individ. Totuşi, cea care primează este insuficienta sau proasta orga­nizare a procesului de învăţare. O învăţare neraţio­nală, care ia frecvent forma sub-învăţării sau forma supra-învăţării este la fel de periculoasă pentru me­morie ca şi lipsa ei.

Care este ritmul uitării?

H. Ebbinghaus, psiholog german care s-a ocupat printre primii de această problemă, a fixat (pe baza memorării unui material fără sens) curba uitării, care a devenit clasică. Potrivit acestei curbe, uitarea este destul de mare, masivă chiar, imediat după învăţare şi apoi din ce în ce mai lentă, aproape stagnantă. Dacă suntem tentaţi să dăm crezare acestei curbe în raport cu materialul fără sens memorat, nu putem crede că ea ar fi universal valabilă. Dimpotrivă, o serie de factori, cum ar fi: volumul materialului, lungimea, semnifi­caţia lui, particularităţile de vârstă şi individuale ale oamenilor vor face ca această curbă să ia forme dife­rite. Când materialul cu sens şi cel fără sens sunt fie de mici proporţii, fie prea extinse, atunci curbele uitării tind să se asemene; când însă cele două cate­gorii de material au un volum mijlociu, cel fără sens se uită mai repede decât cel cu sens. Intervine apoi şi vârsta: copiii uită, de regulă, evenimentele recent întâmplate, dar le pot evoca bine după câteva zile sau săptămâni; bătrânii uită evenimentele recente, dar le pot evoca pe cele îndepărtate. Uitarea are deci rit­muri diferite, fie în funcţie de particularităţile mate­rialului, fie în funcţie de trăsăturile individuale.

Cum combatem uitarea?

Pentru a putea combate uitarea, este bine să-i cunoaştem cauzele (învăţare neraţională, stări de oboseală, surmenaj, anxietate, îmbolnăvirea creierului). Apoi, este necesar să combatem nu orice fel de uitare, ci doar pe aceea care ne împiedică adaptarea corespunzătoare la solicitările mediului.
-->

Comentarii

  1. Citisem undeva chiar ieri despre un tanar din Marea Britanie care sufera de un sindrom care il impiedica sa uite. Poti alege o zi si o ora din ultimii ani si el iti va povesti cu lux de amanunte acele momente.Ca el sunt doar 28 in lume, noi ceilalti, dupa ce trecem de varsta de 30 de ani trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca ne mor zilnic 80.000 de neuroni(sper ca nu am gresit cifra :d)

    RăspundețiȘtergere
  2. Haha, nu stiu daca cifra de 80.000 este corecta dar informatia e interesanta, poate voi cerceta mai amanuntit asta.
    Am vazut si un episod din House M.D. in care era prezentat cazul unei femei care, la fel, nu putea sa uite nimic, iar din aceasta cauza nu-si putea ierta sora pentru ceva petrecut in copilarie, ceva pueril... Cred ca e groaznic sa-ti traiesti viata in acest mod...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Enigmaticii trovanți ai României: Roci vii care cresc și se mișcă!
    03.11.2023 - 0 Comments
    Cu aproximativ șase milioane de ani în trecut, paleoterremurele au dat naștere unui fenomen geologic unic cunoscut sub numele de trovanți, numiți și pietrele de la Costești, datorită prezenței lor…
  • Aselenizarea din 1969 între adevăr și minciună + documentar (RO)
    15.05.2012 - 0 Comments
    --> ASELENIZAREA DIN 1969  ÎNTRE ADEVĂR ŞI MINCIUNĂ Ideea marii păcăleli a aselenizării nu este una nouă. La numai câțiva ani după eveniment, popularitatea acestei idei nu…
  • Caru' cu bere + VIDEO
    26.04.2012 - 0 Comments
    --> CARU’ CU BERE Palatul berii din România - opera unui ţăran ridicat din grajdurile Ardealului, locul în care se ameţeau pe vremuri Caragiale, Coşbuc, Goga, Delavrancea, „Caru'…
  • OSHO - Parabola despre iubire și ego
    01.08.2012 - 4 Comments
    --> OSHO - Parabolă despre iubire şi ego A fost odată un arbore bătrân şi maiestuos, cu ramurile întinse spre cer. Când…
  • Taxi către infern - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> TAXI CĂTRE INFERN Preambul: George Carlin - Politică și război „made in USA” (RO) Taxi to the Dark Side (RO) Documentarul descrie cazul unui taximetrist afgan care,…
  • Rețete culinare - Salată de macrou sau hering afumat
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALATĂ DE MACROU SAU HERING AFUMAT Ingrediente - 300 g pește afumat (macrou sau hering) - 300 g cartofi potriviți - 2-3 morcovi - 100…
  • 60 de fapte uluitoare despre spațiul cosmic pe care nu le știam până acum + FOTO
    22.11.2021 - 0 Comments
    Spațiul cosmic este un loc incredibil, iar astronomii nu au făcut decât să zgârie suprafața. De fapt, doar aproximativ 4% din universul vizibil, compus din diferite planete, stele și galaxii, a fost…
  • 6 moduri de a alege coada cea mai rapidă de la casa de marcat
    19.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce toate celelalte cozi de la casele de marcat se mișcă mai repede decât coada la care stai tu? În noua sa carte „Why Does The…
  • 9/11 - Măsuri de siguranță pentru femeile musulmane din Statele Unite + VIDEO (RO)
    11.09.2013 - 1 Comments
    --> 9/11 – MĂSURI DE SIGURANȚĂ PENTRU FEMEILE MUSULMANE DIN STATELE UNITE În zilele care au urmat evenimentelor de la 11 septembrie 2001, populația americană s-a confruntat cu…
  • Creatura din Insula Jekyll + documentar (RO)
    14.08.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREATURA DIN INSULA JEKYLL G. Edward Griffin G. Edward Griffin este un scriitor și producător de film documentar cu multe titluri de…
  • Suplimentele pentru ADHD funcționează într-adevăr?
    14.05.2023 - 0 Comments
    Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o stare cronică de neurodezvoltare care afectează atât copiii, cât și adulții. Probabilitatea de a dezvolta simptome de ADHD crește atunci…
  • Sfaturi pentru femei... și bărbați
    01.03.2014 - 1 Comments
    --> SFATURI PENTRU FEMEI George Călinescu (1899-1965) - poet, romancier, dramaturg, eseist și istoric literar - Pentru o fată, reușita în viață nu este o chestiune de studiu…
  • Ororile Inchiziției romano-catolice + documentar (RO)
    26.03.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORORILE INCHIZIȚIEI ROMANO-CATOLICE Inchiziția romano-catolică este una dintre cele mai îngrozitoare episoade din istoria omenirii. În…
  • Erich von Däniken și teoria astronautului antic + eBook + documentare (RO)
    16.10.2013 - 2 Comments
    --> TEORIA ASTRONAUTULUI ANTIC În a doua jumătate a secolului XX, câțiva autori nonconformiști au lansat în scrierile lor teoria fascinantă a extratereștrilor antici. Este vorba de…
  • 12 funcții ascunse ale Google Messages pe care ar trebui să le folosești
    06.12.2021 - 0 Comments
    Având în vedere că este aplicația emblematică a Google pentru mesaje text, Google Messages ascunde cu siguranță multe dintre cele mai bune caracteristici ale sale.Aplicația Google Messages este…
  • Percepția extrasenzorială
    05.05.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERCEPȚIA EXTRASENZORIALĂ Vasile Rudan este cercetător în domeniul fenomenologiilor de frontieră. Timp de trei decenii, a efectuat…
  • Aspartamul - otrava cu zero calorii
    04.06.2015 - 0 Comments
    ASPARTAMUL – OTRAVA CU ZERO CALORII – Aspartamul este o substanţă care aduce prejudicii grave sănătăţii. Producătorii au ştiut de la început de pericolele acestei substanţe şi de faptul că ea…
  • Rețete culinare - Surimi cu ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SURIMI CU CIUPERCI Ingrediente 10 surimi 1 conservă de ciuperci 1 iaurt natural, mic 3 linguri ulei de măsline zeamă de lămâie sare, piper, muștar, pătrunjel,…
  • Adevărul din spatele porților de la Auschwitz - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRUL DIN SPATELE PORŢILOR DE LA AUSCHWITZ Este un fapt incontestabil că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a avut o reţea de închisori şi lagăre de…
  • Dr. Sang Lee - Vindecând prin cuvânt + documentar (RO)
    09.11.2012 - 0 Comments
    --> VINDECÂND PRIN CUVÂNT Dr. Sang Lee a absolvit în anul 1967 Facultatea de medicină a Universității Yonsei – Coreea de Sud. Timp de 3 ani, a fost medic militar în cadrul Marinei…
  • OSHO despre invidie + VIDEO
    26.07.2012 - 1 Comments
    --> OSHO despre invidie Invidia este unul dintre cele mai puternice sentimente. Invidia înseamnă a trăi prin comparație. Cineva e mai sus decât tine. Te afli întotdeauna…
  • Măceșele - campioanele României la vitamina C
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MĂCEŞELE - CAMPIOANE LA VITAMINA C Sunt cunoscute ca medicamente din timpuri preistorice. Culoarea lor roşie, extrem de vie şi gustul dulce-acrişor, înviorător, inspiră…
  • Creațiile din lemn plutitor ale lui James Doran-Webb + VIDEO
    07.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREAȚIILE DIN LEMN PLUTITOR ALE LUI JAMES DORAN-WEBB Acești cai maiestuoși, care galopează prin apă, par izbitor de reali. De fapt, ei…
  • 7 motive să-ți dezactivezi contul de Facebook în 2015
    25.05.2015 - 1 Comments
    Acum 11 ani, Facebook ieșea la iveală ca fiind noua rețea de socializare care te ajuta să ții legătura cu oamenii pe care nu prea îi plăceai în liceu. Am hrănit-o cu gândurile și cu sentimentele…
  • Pasteur - plagiatorul și impostorul + eBook
    14.04.2016 - 6 Comments
    PASTEUR – PLAGIATORUL ȘI IMPOSTORUL Încă de la şcoala comunală de la Dole, în Jura, a fost un paria al catalogului. Micul Louis nu era totuşi un copil trândav şi cu atât mai puţin zvăpăiat,…
  • Qigong: Vechea artă chineză de vindecare + VIDEO
    08.01.2024 - 0 Comments
    Vizitați orice parc din China în ultimele câteva sute de ani și veți vedea probabil zeci de oameni care practică qigong. Ceea ce a început ca un tratament tradițional chinezesc în urmă cu peste 4.000…
  • Robert Irwin își găsește un partener perfect de selfie în timp ce se autoizolează la grădina zoologică din Australia + FOTO
    26.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A fost o perioadă atât de grea pentru întreaga omenire și toată lumea știe că, în acest moment, autoizolarea este una dintre cele mai bune…
  • 12 rețete sănătoase de smoothie pentru energie pe tot parcursul zilei
    28.11.2022 - 0 Comments
    Rețetele de smoothie abundă pe internet și putem face orice dorim pentru o anumită dietă, ca băutură de pre-antrenament sau pur și simplu pentru a ne răcori pe căldura verii. Aceste rețete sunt…
  • OSHO - Societatea te vrea prost + VIDEO (RO)
    16.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SOCIETATEA TE VREA PROST Osho Una dintre problemele cu care se confruntă fiecare fiinţă umană este mediul în care vine pe lume. Fiinţa…
  • APARIGRAHA – non-acumularea sau modestia + VIDEO (RO)
    26.11.2012 - 1 Comments
    --> APARIGRAHA  NON-ACUMULAREA SAU MODESTIA  APARIGRAHA este a cincea regulă din sistemul etic şi moral yoghin.…
  • 30+ dintre cele mai drăguțe fapte despre animale + FOTO
    28.11.2021 - 0 Comments
    Animalele sunt cele mai drăguțe lucruri de pe planetă. Văzându-le fețele drăguțe ne ridică moralul de fiecare dată. Dar au existat și acele momente în care am aflat o informație care ne-a dat pe…
  • Rețete culinare - Salată de ton cu maioneză din țelină
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ DE TON CU MAIONEZĂ DIN ȚELINĂ Cred că această salată de ton ar plăcea oricui. Prin urmare, se poate servi cu succes atunci când avem musafiri, sau în zilele de post,…
  • Fiecare poftă are o cauză
    24.03.2012 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FIECARE POFTĂ ARE O CAUZĂ Unora le este poftă de ciocolată, altora de ceva sărat. Oricare ar fi pofta ta, uneori este atât de…
  • Cum arată 10 familii regale din întreaga lume (FOTO)
    05.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce atenția mass-media a fost direcționată către monarhia Britanică, în ultimii ani, v-ați întrebat vreodată cum arată familiile…
  • 10 mituri comune și concepții greșite despre Universul nostru
    11.02.2023 - 0 Comments
    Aproape toată lumea a privit cerul nopții și s-a minunat de imensitatea spațiului, meditând la misterele acestei ultime frontiere. Dar filmele, emisiunile TV și cărțile au condus la unele presupuneri…
  • Melcii de grădină ca tratament cosmetic
    06.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELCII DE GRĂDINĂ CA TRATAMENT COSMETIC Dintotdeauna, pentru țăranii noștri, melcii n-au fost altceva decât niște animale dăunătoare,…
  • Mumia veche de 3.000 de ani a unui faimos faraon egiptean a fost dezvelită digital + FOTO
    06.01.2022 - 0 Comments
    Mumia faraonului egiptean antic Amenhotep I a fost atât de rafinat învelită - decorată cu ghirlande de flori și îngropată cu o mască facială realistă - încât oamenii de știință au ezitat să deschidă…
  • Cum să vă descoperiți talentele → Experimentarea vieții
    02.12.2024 - 0 Comments
    Percepția ta de sine este complexă și multifațetată. Așa cum nu vă puteți vedea cu ușurință propriul nas, s-ar putea să treceți cu vederea calitățile și abilitățile la care excelați cel mai mult.…
  • Merișorul - inamicul infecțiilor
    26.03.2012 - 2 Comments
    --> MERIŞORUL - inamicul natural al infecţiilor Merişorul este un arbust cu frunze mereu verzi şi flori de culoare albă sau roşie. Creşte în zonele muntoase de la noi din ţară, de…
  • Top 10 cele mai mici țări turistice din lume
    05.05.2012 - 0 Comments
    --> CELE MAI MICI ŢĂRI TURISTICE DIN LUME Sunt cele mai mici ţări din lume, dar reuşesc să încânte şi să fascineze călători de pe tot globul. IMOPEDIA.ro prezintă zece dintre cele mai…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *