Dr. Călin Mărginean - Prelucrarea anumitor alimente sănătoase - Boală sigură (VIDEO)

-->

EFECTELE PRELUCRĂRII TERMICE A ALIMENTELOR

Valoarea hranei în nutriția animală și umană depinde de compoziția ei chimică. Nutrienții esențiali ai mâncării sunt proteinele, carbohidrații, grăsimile, mineralele și vitaminele. Hormonii și enzimele joacă și ele un rol important. Aplicarea căldurii substanțelor vegetale sau animale tinde să producă schimbări majore în compoziția lor chimică.


ENZIMELE: Prezența enzimelor dă viață mâncării. Enzimele sunt catalizatori produși de celulele vii ale țesutului vegetal sau animal, cu scopul de a facilita procesele chimice necesare celulelor pentru a-și continua existența ca forță vie. Când enzimele unei semințe sunt distruse, sămânța și-a pierdut puterea de germinare și este descrisă ca „ moartă” . Statutul de „viu”  sau „mort” în mâncăruri se definește în funcție de prezența enzimelor. Rețineți că toate enzimele sunt sensibile la căldură. Distrugerea lor începe la 48°C, iar la 60°C toate enzimele sunt pierdute. Astfel, chiar și temperaturile mai scăzute folosite în pasteurizarea laptelui sau gătirea unor mâncăruri prin metode moderne de încălzire minoră distrug toate enzimele din hrană. Cum toate reacțiile chimice din materia vie sunt controlate de enzime, distrugerea lor în timpul procesului de gătire scade calitatea hranei și o face astfel inadecvată susținerii vieții în organismul uman.

MINERALELE. De mare importanță în evaluarea gătitului este pierderea de minerale, care are loc în orice tip de prelucrare a alimentelor, în proporție mai mare sau mai mică. Multe minerale sunt solubile în apă și, ca atare, trec din hrană în apa în care au fost fierte, care de cele mai multe ori se aruncă. Fosforul, calciul, fierul, iodul, sulful, cuprul și mineralele rare sunt cele pierdute de obicei în acest mod. Când vegetalele sunt gătite superficial la abur, pierderea este de cca 1/3 din cea normală. Datorită ustensilelor de gătit fără apă, care distribuie căldura uniform în masa containerului, pierderea este de asemenea redusă. Când apa în care au fiert alimentele este servită odată cu hrana, consumatorul primește mineralele solubile, dar se pare că anumite minerale sunt alterate de căldură. Aceasta se explică prin schimbarea stării lor fizico-chimice, care le face mai puțin solubile și deci mai greu de asimilat.

VITAMINELE se pierd în procesul gătirii în două feluri. Unele, cum ar fi carotenul și vitaminele A și C, sunt distruse când enzimele plantei combină vitaminele cu oxigenul, inducând oxidarea. Altele nu sunt distruse dar, fiind solubile în apă, sunt „spălate”  din mâncare. Vitamina D și unele din complexul B se pierd în acest fel. Cantitatea de căldură necesara alterării vitaminelor nu este mare. La doar 45°C începe procesul de distrugere. Ca și în cazul mineralelor, pierderile sunt mai mici (deși semnificative) dacă mâncarea este prelucrată la abur. În toate cazurile, cu cât mai puțină este căldura și mai scurt timpul de aplicare, cu atât pierderile suferite sunt mai mici.

PROTEINELE. Gătirea tinde să coaguleze proteinele din hrană și, cu excepția albușului de ou, să le facă astfel mai puțin digerabile. Unele amine sensibile sunt alterate, altele complet distruse, încât devin inutile pentru scopul nutritiv. Cea mai importantă din toate componentele proteinei, lizina, este distrusă de căldură, la fel ca și esențiala glutamină. Alți factori proteici sunt transformați și modificați în forme inferioare, și astfel devin mai puțin disponibili utilizării de către corp.

GRĂSIMILE. Gătitul alterează clar grăsimile și le face puțin digerabile. În procesul frigerii, grăsimea impregnează mâncarea la nivel microbiologic și o face aproape indisponibilă acțiunii sucurilor gastrice. Din acest motiv, hrana prăjită în grăsimi este foarte dificil de digerat. Dacă temperatura de gătire este foarte mare, se creează acizii grași liberi, care sunt chiar otrăvitori. Când uleiurile vegetale suferă procesul fierberii sau prăjirii, se produce un iritant toxic numit acroleină. În legătură cu acest fenomen, merită să menționăm că acroleina este deseori descrisă ca o posibilă cauză a apariției cancerului. Numele ei figurează în majoritatea listelor de carcinogeni alimentari.

SMOALA. Formarea de smoală nu poate fi trecută cu vederea când analizăm efectele gătitului. Smoala se găsește în fum și arsuri și se formează în orice compus organic supus unei temperaturi ridicate suficient de mult timp. Carnea, ouăle, cartofii, pâinea prăjită și alte produse care sunt arse de căldură până ce formează pete carbonizate la exterior conțin smoală. Cafeaua prăjită și substitutele de cafea își derivă aroma din smoala care se formează atunci când boabele de cafea sau de cereale sunt prăjite. Se știe de multă vreme că expunerea la smoala prezentă în arsuri și în fum tinde să provoace cancer.

Este posibil ca simpla alterare fizico-chimică a stării hranei prin utilizarea căldurii să fie suficientă pentru a cauza anumite efecte adverse. Se știe că punctul de toleranță al mineralelor și vitaminelor așa cum se găsesc ele în mâncarea crudă este mult mai mare decât în cazul în care aceste substanțe sunt administrate în forma purificată. Efectele mineralelor purificate și ale vitaminelor sintetice arată asta foarte clar. Mineralele și vitaminele trebuie să se găsească într-o combinație organică cu alți nutrienți, dacă vrem să fie utilizate eficient de către corp. Așadar, trebuie să ne bazăm pe plante, care sintetizează aceste minerale din pământ, în combinații în întregime non-toxice. Aceste combinații rămân non-toxice când sunt transferate animalului sau omului. În prezența căldurii, cei mai mulți nutrienți sunt distruși și astfel, delicatul echilibru chimic este distrus.

Nutriționistul prof. Zigelmayer ilustrează perfect schimbările biochimice pe care le produce căldura în hrană: „Este o certitudine faptul că gătitul alterează starea coloidală a hranei: descompune compuși moleculari, alterează structura și tensiunea de suprafață a moleculelor, gradul de dispersie, tensiunea osmotică, gradul de diluție și capacitatea de reținere a apei, reducând sever cantitatea de energie pe care o poate furniza. Starea crudă asigură menținerea substanțelor din hrană, previne alterarea proteinelor și prezervă sărurile minerale originale în concentrație optimă. Cu cât energiile din alimente sunt menținute mai aproape de cele inițiale, cu atât mai puternică este eficiența hranei”.

Fragmente din cartea „Elixirul vieții” de Arnold De Vries


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 random facts - part 1
    13.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pisica are 32 de mușchi în fiecare ureche.2. Un gândac poate trăi câteva săptămâni fără cap.3. Oamenii și delfinii sunt singurele specii…
  • Ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar avea un "geamăn" în sistemul nostru solar? + VIDEO
    01.06.2023 - 0 Comments
    În cazul în care Pământul ar avea un "geamăn" în sistemul nostru solar, acest lucru ar avea implicații semnificative pentru înțelegerea noastră a universului și pentru posibilitățile de viață…
  • 10 celebrități care au făcut Facultatea de Medicină
    11.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Ernesto „Che” Guevara, Universidad de Buenos Aires (UBA) Ați auzit, probabil, de faimosul revoluționar argentinian Ernesto „Che”…
  • Amigdalina - un leac pentru cancer + documentar (RO)
    12.07.2012 - 0 Comments
    --> AMIGDALINA, UN LEAC PENTRU CANCER BLOCAT DE MAGNAŢII DIN INDUSTRIA FARMACEUTICĂ Un documentar realizat în urmă cu aproape 40 de ani prezintă o ipoteză uluitoare, potrivit căreia…
  • 35 de imagini care arată perfect rivalitatea dintre câini și pisici (FOTO + VIDEO)
    29.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deși există un pic de adevăr în stereotipul că pisicile și câinii se urăsc (având temperamente diferite, câinii fiind mai sociabil și mai…
  • Țelina – tonicul sistemului imunitar
    02.04.2012 - 0 Comments
    --> ŢELINA - tonicul sistemului imunitar Este uimitor de câtă popularitate se bucură legumele exotice în defavoarea unor legume precum ţelina, plantă alimentară cu tradiţie în…
  • Mănâncă mai puțin! + VIDEO (RO)
    01.01.2013 - 0 Comments
    --> MĂNÂNCĂ MAI PUȚIN! Te-ai întrebat vreodată ce alte avantaje ai putea avea, dincolo de scăderea în greutate, dacă ai mânca mai puțin? Adevărul e că a mânca mai puțin îți poate…
  • 12 obiecte pe care le folosim zilnic, dar nu ne gândim niciodată să le curățăm
    13.03.2023 - 0 Comments
    Nu există nici o îndoială că curățenia în casă este un lucru important de făcut. Dar, chiar dacă încercați să vă păstrați mediul înconjurător în condiții perfecte, există unele colțuri și obiecte la…
  • Pământul își mărește volumul! + VIDEO
    06.06.2012 - 6 Comments
    --> PĂMÂNTUL ÎȘI MĂREȘTE VOLUMUL   Pornind de la teoria general acceptată că, de la momentul Big-Bang-ului, Universul continuă să se extindă, artistul expert în animație Neal…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • Elemente de protocol necesare activității de secretariat (eBook)
    19.04.2012 - 0 Comments
    --> CE ESTE DIPLOMAȚIA? Ambasadorul este un om cinstit, trimis în străinătate pentru a minți frumos spre binele patriei sale. (Silviu Neguț) Un diplomat este un om care-şi aminteşte…
  • Tehnologia HAARP - Acum și în România + documentar
    07.10.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TEHNOLOGIA HAARP – ACUM ȘI ÎN ROMÂNIA În 1983, Brooks Agnew, expert în tomografia Pământului, folosind doar 30W energie,…
  • Cutremurul pe înțelesul tuturor
    24.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUTREMURUL PE ÎNȚELESUL TUTUROR Dacă am compara Pământul cu un măr, atunci scoarța terestră ar fi coaja mărului, numai că mult mai…
  • Boli infecțioase cauzate de microbi? - un basm modern + documentar
    24.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BOLI INFECȚIOASE CAUZATE DE MICROBI? UN BASM MODERN Prof. dr. Karl Probst Atunci am văzut că, pentru cei mai mulţi, ştiinţa este doar…
  • Inuiții - victime ale rasismului științific + VIDEO (RO)
    22.05.2013 - 0 Comments
    --> INUIŢII - VICTIME ALE RASISMULUI ŞTIINŢIFIC ÎN EUROPA SECOLULUI AL XIX-LEA Profesor la Universitatea Greifswald,…
  • Cum să ne redobândim tinerețea - eBook
    06.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE REDOBÂNDIM TINEREŢEA John Thomas Când John Thomas şi-a…
  • Croissante cu Nutella
    26.05.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Croissantele sunt foarte pufoase, moi și foarte dulci. Dacă preparați croissante pentru prima dată vi se va părea un pic cam greu, dar vă…
  • Adio dializă...
    30.03.2014 - 2 Comments
    --> ADIO DIALIZĂ...  BICARBONATUL CA ALTERNATIVĂ LA DIALIZĂ ÎN CAZURILE DE INSUFICIENȚĂ RENALĂ După un articol de Antje Bultmann, apărut în revista…
  • Proiectul Roșia Montană – „mină de aur” pentru unii... + documentar (RO)
    19.06.2012 - 0 Comments
     -->  PROIECTUL ROȘIA MONTANĂ, „MINĂ DE AUR” PENTRU UNII Avem 6.000 de tone de aur, adică 250 de miliarde de euro! Din 2005, România nu mai scoate nici un gram de aur din…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • Fiecare poftă are o cauză
    24.03.2012 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FIECARE POFTĂ ARE O CAUZĂ Unora le este poftă de ciocolată, altora de ceva sărat. Oricare ar fi pofta ta, uneori este atât de…
  • Alimentația tradițională japoneză și longevitatea +VIDEO
    22.11.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA TRADIȚIONALĂ JAPONEZĂ ȘI LONGEVITATEA Yukio Yamori M.D., Ph.D. Japonezii se bucură în prezent de cea mai mare…
  • Puiul de lup negru abandonat și crescut într-o familie de oameni - se comportă ca un câine + FOTO
    14.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii cresc o mulțime de animale ca animale de companie, de la cele obișnuite, cum ar fi pisicile și câinii, până la cele extrem de exotice, cum ar fi șerpii și, cel mai rar, și lupii, ca și Kira.…
  • 50 de feluri prin care câinii comunică cu tine (Partea I)
    05.12.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); V-ați întrebat vreodată ce gândește sau simte câinele vostru? Cu siguranță v-ați surprins patrupedul făcând ceva atât de bizar încât…
  • Klaus Iohannis reprezintă interesele Germaniei în guvernul României
    02.01.2017 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KLAUS IOHANNIS REPREZINTĂ INTERESELE GERMANIEI ÎN GUVERNUL ROMÂNIEI Articol publicat de Justițiarul în aprilie 2014, cu 8 luni…
  • Diabetul nu e, practic, o boală! + VIDEO
    06.06.2016 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIABETUL NU E, PRACTIC, O BOALĂ! prof. dr. Roman Morar În urmă cu câţiva ani, scriam despre DIAVIT – cel mai nou şi mai…
  • Sofia Nădejde - o femeie de nădejde a epocii sale
    30.06.2014 - 1 Comments
    --> SOFIA NĂDEJDE  – O FEMEIE DE NĂDEJDE A EPOCII SALE – Sofia Nădejde (1856-1946), născută în Botoșani, a fost o publicistă, prozatoare și autoare dramatică de orientare…
  • 10 random facts - part 3
    29.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Recordul pentru cel mai lung zbor al unei găini este de 13 secunde.2. Canada este un cuvânt indian care înseamnă „sat mare”.3. Copii…
  • Rețete pe bază de produse din cânepă
    17.01.2013 - 0 Comments
    --> REŢETE PE BAZĂ DE PRODUSE DIN CÂNEPĂ PÂINE CU FĂINĂ DE CÂNEPĂ ŞI SEMINŢE - 500 g făină integrală de grâu - 75 g făină de…
  • 30 de fapte amuzante despre Ziua Îndrăgostiților care te vor surprinde (Inclusiv istoria din spatele acestei sărbători)
    04.02.2023 - 0 Comments
    Când începi să te gândești la Ziua Îndrăgostiților, poate că îți imaginezi buchete de flori superbe, baloane în formă de inimă, tone de dulciuri și felicitări sentimentale care te vor face cu…
  • Moartea din cauze medicale + VIDEO
    06.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MOARTEA DIN CAUZE MEDICALE Dr. Joseph Mercola este un cunoscut medic american, care s-a remarcat nu numai ca un promotor al…
  • 9/11 Loose Change (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> LOOSE CHANGE - 2nd edition (RO) …
  • André Gernez - Cel mai ilustru doctor necunoscut din lume + VIDEO (RO)
    27.02.2015 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ANDRÉ GERNEZ CEL MAI ILUSTRU DOCTOR NECUNOSCUT DIN LUME „Un doctor din Roubaix primește o distincție internațională. O veche dogmă…
  • Teorii ale conspirației extratereștrilor care te vor face să pui totul la îndoială
    19.08.2023 - 0 Comments
    Teoriile conspirației au reprezentat întotdeauna o provocare în societatea noastră, deoarece pot conduce oamenii pe căi dăunătoare. Dintre acestea, teoriile conspirației extraterestre se remarcă…
  • Cel mai bine se vinde hrana otrăvită + documentar (RO)
    03.12.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEL MAI BINE SE VINDE HRANA OTRĂVITĂ Glutamatul de monosodiu, aditivul alimentar care ne omoară lent Care este secretul pentru care…
  • The Japanese Miracle + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    No country has achieved what Japan did in the post-World War II period. Japan's economic progress in recent decades has rightly been called the 'Japanese economic miracle'. Since 1950, Japan's…
  • 14 trucuri de make-up care te vor face să arăți și mai frumoasă
    14.09.2015 - 0 Comments
    Fiecare fată dorește să fie propriul ei make-up artist. Fetele care cunosc trucuri de machiere sunt foarte lăudate de prietenele lor. Un machiaj bun și curat te face să arăți proaspătă și…
  • Cruciferele - legumele anticancerigene
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CRUCIFERELE – legumele anticancerigene Cruciferele sunt foarte bogate în vitamine şi prezintă o matrice organică foarte bună pentru corpul nostru. Din această familie fac parte:…
  • 10 trucuri ușoare pentru a-ți îmbunătăți considerabil memoria
    31.12.2022 - 0 Comments
    V-ați gândit vreodată la ceva și ați uitat aproape imediat, dar ați decis că vă va veni mai târziu? Adevărul este că acea amintire specifică ar putea sau nu să fie încă acolo. Dacă ceva la care v-ați…
  • Islamul pe înțelesul tuturor + documentar (RO)
    13.03.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISLAMUL PE ÎNȚELESUL TUTUROR Islamul sau mahomedanismul este religia arabilor și singura religie apărută după Hristos. Întemeietorul…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *