Rețete culinare - Castraveți bulgărești în oțet

-->
 
CASTRAVEȚI BULGĂREȘTI ÎN OȚET

Cumpărăm castraveți cornișon, mici și mijlocii, proaspeți și fără defecte, îi spălăm bine și-i zvântăm.

Pregătim borcanele cu filet - de 400 ml, 800 ml… max. 3 litri.
Pe fundul fiecărui borcan așezăm ceapă tăiată rondele subțiri, semințe de mărar, boabe de muștar și boabe de piper: pentru un borcan mic se pune o jumătate de ceapă mică, semințe de mărar cât se ia între două degete, semințe de muștar o linguriță rasă iar piper câteva boabe. La borcanele mai mari, se păstrează proporțiile.

Introducem vertical castraveciorii în borcanele astfel pregătite, alegându-i în așa fel, încât să ocupe cât mai mult spațiu. Putem chiar să tăiem câțiva pe lung sau bucăți, pentru completarea spațiilor goale. Bineînțeles că în borcanele de 3 litri operațiunea se va desfășura pe orizontală.

Preparăm lichidul: la 1 litru de apă, se adaugă 200 ml (cca 1 pahar) de oțet de vin alb de 9°, 25 g sare grunjoasă (o lingură plină) și 25 g zahăr. Cantitatea de lichid se stabilește ținând cont că într-un borcan umplut bine cu castraveți intră cam jumătate din capacitatea acestuia. Pentru siguranță însă, vom pregăti ceva mai multă saramură.

Umplem borcanele cu acest lichid, lăsând 1-2 cm de aer la gură. Închidem borcanele ermetic, fie cu capace cu filet, fie cu celofan dublu.

Așezăm borcanele de aceeași dimensiune într-o oală mai înaltă decât ele, pe fundul căreia am pus o pânză împăturită în două sau în patru. Turnăm apă până sub capacul borcanelor și punem oala la foc potrivit, pe aragaz. În funcție de dimensiune, borcanele se sterilizează la bain-marie în felul următor: cele de 400 ml - 20 de minute, cele de 800 ml - 40 de minute, iar cele de 3 litri - 90 de minute, socotind din momentul în care începe să fiarbă apa. Se scot apoi borcanele, se lasă să se zvânte și se duc la cămară.

Castraveții astfel conservați sunt delicioși, crocanți, nu foarte acri sau sărați și țin mult timp, fără să se înmoaie.

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *