CASTRAVEȚI BULGĂREȘTI ÎN OȚET
Cumpărăm
castraveți cornișon, mici și mijlocii, proaspeți și fără defecte, îi spălăm
bine și-i zvântăm.
Pregătim
borcanele cu filet - de 400 ml, 800 ml… max. 3 litri.
Pe fundul
fiecărui borcan așezăm ceapă tăiată rondele subțiri, semințe de mărar, boabe de
muștar și boabe de piper: pentru un borcan mic se pune o jumătate de ceapă
mică, semințe de mărar cât se ia între două degete, semințe de muștar o
linguriță rasă iar piper câteva boabe. La borcanele mai mari, se păstrează proporțiile.
Introducem
vertical castraveciorii în borcanele astfel pregătite, alegându-i în așa fel,
încât să ocupe cât mai mult spațiu. Putem chiar să tăiem câțiva pe lung sau
bucăți, pentru completarea spațiilor goale. Bineînțeles că în borcanele de 3 litri
operațiunea se va desfășura pe orizontală.
Preparăm
lichidul: la 1 litru de apă, se adaugă 200 ml (cca 1 pahar) de oțet de vin alb
de 9°, 25 g sare grunjoasă (o lingură plină) și 25 g zahăr. Cantitatea de
lichid se stabilește ținând cont că într-un borcan umplut bine cu castraveți
intră cam jumătate din capacitatea acestuia. Pentru siguranță însă, vom pregăti
ceva mai multă saramură.
Umplem
borcanele cu acest lichid, lăsând 1-2 cm de aer la gură. Închidem borcanele ermetic,
fie cu capace cu filet, fie cu celofan dublu.
Așezăm
borcanele de aceeași dimensiune într-o oală mai înaltă decât ele, pe fundul
căreia am pus o pânză împăturită în două sau în patru. Turnăm apă până sub
capacul borcanelor și punem oala la foc potrivit, pe aragaz. În funcție de
dimensiune, borcanele se sterilizează la bain-marie în felul următor: cele de
400 ml - 20 de minute, cele de 800 ml - 40 de minute, iar cele de 3 litri - 90
de minute, socotind din momentul în care începe să fiarbă apa. Se scot apoi
borcanele, se lasă să se zvânte și se duc la cămară.
Castraveții
astfel conservați sunt delicioși, crocanți, nu foarte acri sau sărați și țin
mult timp, fără să se înmoaie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.